Slovník pojmů pro pořádnýho kulťáka. Učte se

„Doufám, že jste si přišli dát pořádnou nakládačku,“ vítá vás na trenálu nakorbenec, co se zrovna ukázal ve dveřích fitka. Tyhle výrazy prostě musíte znát, abyste dobře zapadli.

fitness

Jestli jste tu poprvé, koukejte se rychle zorientovat ve slangu. Byl by trapas, kdybyste si mysleli, že vás zve na vesnickou zabijačku, kde se nakonec všichni důkladně seřežou, zatímco on vás vítá a snaží se povzbudit v tréninku. Tady je abeceda těch nejzásadnějších slangových pojmů.

A – Arnie

Největší boss z kulťáckýho světa. Jestli netušíte, přečtěte si knížku Total Recall – Můj neuvěřitelný životní příběh.

B – Bobky

Nebo taky bobule, bobany, koule…jsou tím většinou myšlené anabolické steroidy nebo jiné zakázané látky a prostředky, které se polykají. Rozuměj: to, díky čemu se proměníte v Arnolda.

C – Clenbuterol neboli klenbáč

Odborně: Látka užívaná k podpoře lypolýzy a ke zkvalitnění svalstva s menším anabolickým efektem.

Č – Činkárna

Jak jinak než posilovna! Sem prostě chodíte tahat železo. Někde možná uslyšíte bouchárna, díra, mučírna, železárna a ve městě rádi „džim“ (ne jahodovej na chlebu, ale z angličtiny gym)

D – Dojet

Dojet se dá kamkoli i na cokoli, ale tohle znamená dodělat sérii nebo trenál.

E – Ezeta

To není výraz pro vaší starou ani čtyřkolého miláčka. Je to činka se zalomenou osou.

F – Flákota

Tohle má různé významy. Nejčastěji jde o pořádnej žvanec, teda spíš pořádný maso plný bílkovin.

G – Gorila

Nebo taky Krab. Zapomeňte na návštěvu ZOO. Je trapézová póza, kterou jako první předváděl Boby Pandour. Ten se taky poprvé natřel před publikem na závodech. Nebyl to ten krém, co z vás udělá za pár vteřin mulata, ale bílý pudr. Póze se v zahraničí a u jiných protinožců říká „Most muscular“.

H – Hardgainer

Je chlápek, co těžce nabírá. Oblíbený je i výraz ektomorfní typ. Jestli vás takhle označil třeba trenér, pište si, že vás každý kilogram svalové hmoty bude stát velké úsilí a vyžadovat železnou disciplinu – v tréninku i stravování.

Ch – Cheating

Je to vlastně princip, který je často zneužívanej. Zná ho každej kulťák. Když už prostě nemůžete, použijete švih, nebo se prohnete. To může být cílené, kvůli táhnutí větší váhy. Ale nehrajte si na siláky, když na to ještě nemáte. Každej přece vidí, jestli máte přes pracku 40 nebo 45 cm.

I –Intenzita cviku

Zkušenej borec jako vy přece pozná i na druhém, jede-li intenzivně nebo ne. Básník tím chtěl říct, že je to množství energie vložené do jedné série z maxima možného.

J – Jehlan

Nejsme v hodině geometrie ani na gymnastice. Jehlan je týpek, co si anabolický steroidy posílá do svalu jehlou.

K – křídla

Původně jsme chtěli dát kozy, ale to je asi každýmu jasný. Takže jsme vybrali křídla. To už může být pro někoho s  představivostí těžší. V kulťácké hantýrce jsou křídla dostatečně rozvinutý široký sval zádový. Ten spolu s deltama vytváří šíři vašeho trupu a jeho obrysy.

L – laktát, totální laktát

„Hrozně mě pálí nohy, ty jo, totální laktát.“ Tahle sportovní hantýrka popisuje situaci, kdy už je jasné, že dál to prostě nepůjde. Kyselina mléčná se nahromadí ve svalech a znemožňuje vám udělat potřebný pohyb.

M – Mrtvý bod

To není místo, kde se marně každý den snažíte jazykem uspokojit svojí starou, ani moment, kdy ztratíte vyčerpáním vědomí. Je to vlastně nejobtížnější místo na dráze cviku. Je to moment, kdy se při cviku dostanete do místa, které jakoby překonáváte. Konec je pak zdánlivě snazší. Existuje u každého cviku.

N – Nacukrovat se

Tady nejde ani o skrytý slang homosexuálních kulturistů. Nacukrovat se znamená poslední fázi předsoutěžní přípravy, kdy se lehce zvýší příjem sacharidů, aby se následně úplně vynechaly. Glykogen zmizí, později se sníží i příjem tekutin a svaly se tím vyrýsují na maximum. Vytváří se tak iluze, kterou vidíme na fotkách z pódia. Svaly působí pevným a plným dojmem.

O – Optimálka

Možná je to vaše vysněná přítelkyně, na kterou tak tak stačíte, ale v kulturistickém slangu jde o optimální výživu. Tedy nejlepší možnou výživu.

P – Pózink

Když se člověk dá pořádně do formy, je na místě to někde pořádně rozbalit. V kulturistické hantýrce se pózink říká tomu, jak dokážete na soutěži prodat ty vaše pracky, kozy, pekáč buchet, konve (vypracovaný lýtka) a další části těla.

Q – Qvido

Totální outsider. No comment.

R – Rýsovačka

To není osobní asistentka architekta, ale pořádná, tvrdá rýsovací kúra, kdy na konci budete mít vidět všechny svaly a žíly.

S – Svalová hustota

Tohle je odborný „terminus technikus“. Nedá se vybudovat jinak než těžkými váhami o nízkém počtu opakování.

T – Tučnák

Když vám tohle někdo řekne, nezve vás rozhodně na dobrodružnou výpravu na severní pól ani vám nepopisuje lechtivé hrátky se svou přítelkyní, nýbrž vás informuje o oblíbené kulturistické stravě, která obsahuje málo tuku a hodně bílkovin.

U – Ultratrenál

Jednoduše: Pořádnej nářez, díky kterými se několik dní neposadíte na prdel.

V – Vypustit Krakena

Tak tohle fakt není povel k tomu, abyste pustili do kalhot zbytky vašeho oběda. Je to příkaz k tomu, aby přivedli na pódium oblíbeného závodníka ve formě.

W – Whey Protein

Whey protein nebo-li syrovátkové bílkoviny. Proteiňáky obsahuji bílkovinné složky většinou v rozmezí od 50-90 %. Je jich několik druhů, podle způsobu výroby: proteinové izoláty, koncentráty nebo hydrolyzáty.

X, Yna tohle kulťákům slovník nestačí

Z – Zámora

Je to hubeňour, co ještě nezačal pořádně tahat železa. Ve fitku se používá i výraz tyčka, oblečenej oštěp a další…o slangových výrazech různých typanů, co se ve fitkách potulujou, si povíme jindy.

Tak a odteď už v posce nebudte vypadat jako jelito a budete se alespoň tvářit, že všemu rozumíte. A teď popadněte mindu* a vyrazte do díry zvedat štangle** s železama. A ne že budete dávat jen cviky na vrata***zapomenete na gynekologický stroje****. Ať se vám pořádně zahřejou kopyta*****.

* minerální voda

**štangle – osa činky

*** výraz pro záda

**** posilovací stroje určené na zakopávání a předkopávání

*****slangový výraz pro nohy (jinak také choroše, konvice, konve)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na co se ve fitku vykašlat?

Bigorexie: touha cvičit, přibírat, růst a být největší