Na co se ve fitku vykašlat?

Kdo nechce mít na paži nějaký ten rýsující se bicák, ten kecá. A kdo všechny, co cvičej, drbe, ten závidí. Takhle to prostě je. Všechno kolem jsou jen výmluvy, pověry a mýty. Tyhle čtyři si rovnou vymaž z hlavy, ještě než si koupíš permici do fitka.

1. Když v mládí posiluješ, nevyrosteš do výšky

Tak tohle všichni slýchávali už snad za raného totáče. Strašili nás s tím, i když bylo jasný, že do pořádnýho fitka ani vyrazit nemůžem, protože žádný takový v Český republice neexistovalo. V tý době se nacvičovalo akorát tak na Spartakiády. Ale…

Na každým šprochu, pravdy trochu. Tak aby bylo jasno. To, jak vyrosteš do výšky, ovlivňuje růstový hormon, a hlavně geny. Je jasný, že musíš posilovat správně, aby bylo všechno v cajku a bicáky rostly. Správnou cestou jsou rozumný zátěže nebo speciální programy jako trx nebo bosu. I když to vypadá, že jsou to cviky pro vysolárkovaný blondýny, zdání klame. Zkus a uvidíš, jak z tebe poteče pot.

2. Čím víc to bolí, tím víc to roste!

Tak tohle je superkec, kterým tě nakrmí snad jen frajírek, co ví o posilování kulový. Je jasný, že když začneš makat, bude to bolet. Ale…

Makat tak, aby to pořádně bolelo, je blbost. Svalovou bolest, o který je tu řeč, způsobuje poškození svalového vlákna. Jasně, pokud tě to bolí příjemně, je to v pohodě. Nesnesitelná bolest znamená, žes to pěkně přehnal a minimálně několik dní budeš chodit jako naprcanej kačer.

3. Posilováním se hubne

Pěkná blbost. Stejná pohádka, jako že cvičením měníš tukový buňky na svaly. Tak za prvé, posilováním nikdy nezhubneš. Na to potřebuješ pořádně provětrat na běžícím pásu nebo prohnat v lese. A to pěkně v tempu. Za druhé, hledat blízkou souvislost mezi tukovou a svalovou tkání je jako srovnávat nadrženou sexy blondýnu s čerstvou mámou paterčat. Každá z nich je tvořená úplně odlišnými typy buněk a ty se rozhodně nemůžou navzájem měnit. Proto je blbost, i když tě někdo lakuje, že když přestaneš cvičit, změní se svalová tkáň na tuk. Ale…

Je fakt, že když omezíš společně se cvičením i pravidelný futrování, svaly začnou využívat volné mastné kyseliny z tuků uložených v tukových buňkách. Díky tomu tuku v těle ubývá.

4. I bez sypání budeš jako Arnold

Blázníš? Asi největší mýtus, kterej panuje kolem zvedání činek! Ani Arnold, ale ani Jason Statham v nejlepší formě, kterou měl ve filmu Zabiják poldů, z tebe rozhodně nebude, když dovnitř tu a tam něco nepošleš. Tím máme na mysli sypání, bobky, anabolika…nebo jak jim říkáš, když se zapřísaháš mezi kámošema, že do tohohle bys nikdy nešel. Takže jestli nás chceš poslat s tímhle do řiti, tak si přečti Árnyho knížku, však on ti ukáže „real fitness World“.

Tak a teď už se zvedni a vypadni do gymu zacvičit!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bigorexie: touha cvičit, přibírat, růst a být největší

5 nejšílenějších cest ke zhubnutí. Už jste je zkusili?