Nekuřácké rockové kluby – nový trend?

Nekuřácké restaurace a bary? OK, v posledních letech ani u nás nic neobvyklého. Ale nemoct si zapálit cigárko u pivka v rockáči, když paříte na svou oblíbenou kapelu? Světe div se – i to se děje.

Rockáč bez cigaret? Zlý sen!

Pro starší a střední generaci rockerů je představa nekuřáckého rockového klubu tak trochu zlý sen. Tedy ne, že by se mezi nimi tu a tam nenašli nekuřáci. Ale i ti tak nějak brali jako samozřejmost, že v podobném podniku se prostě hulí o sto šest (a často nejen tabák) a mraky cigaretového dýmu naopak dotvářejí tu správnou atmosféru. Nu, časy se mění a do budoucna už tahle tradice asi nebude platit absolutně.

Mladí rockeři to mají už trochu jinak

Starého psa (=rockera) novým kouskům nenaučíš. Ale u těch mladých je to samozřejmě o poznání jinak. Člověk nemusí znát statistiky, aby na vlastní oči neviděl, že mladá generace rockerů žije celkově tak nějak „zdravěji“. A je jedno, jestli vědomě anebo zkrátka pod vlivem aktuálních trendů. Takže takový „hipsterský“ klubík, kde si nezapálí a pivo dostanou pouze v eurobeerové kvalitě do třetinky za nehorázný peníz, jim v zásadě nedělá žádný problém. Naopak – je to přece IN a o to jde nejvíc.

Dá se to přežít? Dá!

Klasičtí rockeři-huliči se zatím příliš obávat nemusejí. Přeci jen – kuřáckých klubů je stále v Praze i ostatních městech většina. A i kdyby v příštích letech těch bez začouzených prostor přibývalo (jakože asi přibývat bude), neviděl bych to zas až tak tragicky, ani kdyby tam zrovna hrála kuřákova oblíbená banda. Ona i ta nejsilnější nikotinová závislost se dá v rámci jednoho večera omezit na občasné odskoky na čouda ven před klub. A i tu menší kocovinu a dehtem nezapáchající oblečení druhý den člověk někdy ocení.

A co na nekuřácké rockové kluby říkáte vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zvukaři, postrach českých muzikantů

Proč stále více kapel hraje na firemních večírcích?