Náš autotest: Nissan Leaf

Je to ochutnávka budoucnosti. Nissan Leaf je totiž 100% elektrické auto. Takto nějak bude vypadat budoucnost a není to špatné.

Nemusí se nám to líbit, nemusíme s tím dokonce ani souhlasit, ale s největší pravděpodobností budeme poslední generací, která zažije éru spalovacích motorů. Je dost možné, že až naše děti budou dospělé, žádné naftové nebo benzínové vozy nebudou. Respektive se nebudou jako nové prodávat. A tohle není vymyšlené sci-fi. Norští politici vážně uvažují o tom, že v roce 2025 (tedy už za 9 let) nebude možné v zemi přihlásit nové auto spalující benzín nebo naftu. Je jasné, že další země budou následovat.

Řešením je elektřina

Je elektrická energie cestou, která ropné deriváty nahradí? Určitě ne hned. Na to není nastavena ani distribuční síť, ani nemáme takové zdroje elektrické energie, abychom zavřeli všechny benzínky. Ale je to jeden z nejlogičtějších a nejpravděpodobnějších směrů, kterým se motorismus vydá. Vyzkoušel jsem si, jak bude taková budoucnost vypadat.

Je tohle budoucnost mobility?

Je tohle budoucnost mobility?

Vlastně obyčejné auto

Když přijedete k Leafu, ani vás nenapadne, že by šlo o vůz na elektřinu. No dobře, má trochu divoký design, ale to je u Nissanu docela běžné. Vypadá jako běžný vůz a to je základem úspěchu. Automobilky (teda s výjimkou BMW) pochopily, že elektromobily by neměly vypadat jako měsíční vozidla, ale měly by zapadnout mezi současnou produkci. To Leaf splňuje.