Fenomén J. R. R. Tolkien: Hobit vyšel úplnou náhodou! Utajované zajímavosti

V září uplynulo 80 let od chvíle, kdy poprvé vyšla kniha Hobit. Ač došlo k jejímu rozšíření vlastně náhodou, odstartovala slávu fantastického světa J. R. R. Tolkiena, na které se nic nezměnilo ani dnes.

J. R. R. Tolkien jako fenomén (nejen) 20. století

J. R. R. Tolkien patří mezi nejznámější spisovatele, kteří tvořili ve 20. století. Díky tomu o něm byly popsány stohy papíru a miliony řádků internetových stránek. Proto vynecháme notoricky známá fakta a zaměříme se na některé zajímavosti o tomto Angličanovi a jeho díle.

Nebudeme se přitom zabývat ani intelektuálním rozborem slavných knih, ani se pozastavovat nad tím, jak se tvářili úředníci, kteří na otázku: „Jméno?“, dostali odpověď: „John Ronald Reuel Tolkien“. Mimochodem, ono příjmení se nevyslovuje „Tolkyjen“, ale „Tólkýn“, v čemž dělají často chybu i někteří jeho zarytí fandové.

Hobit vyšel vlastně náhodou, ale znamenal zlom

Pan Tolkien byl univerzitní profesor a jazykovědec. I když ho vymýšlení fantastických světů bavilo od dětství a neopustilo ho ani v dospělosti, nikdy nedoufal, že by mohly mít takový úspěch.

V roce 1936 se však tehdy ještě nedokončený rukopis Hobita v podstatě náhodou dostal k redaktorce Susan Dagnallové, která jej přiměla knihu dokončit a o rok  později vydat. Díky jejímu úspěchu následně vznikl i Pán Prstenů, jenž ohromil ještě více a veleznámý je i u nás. Dobrodružné putování hobita Froda Pytlíka a jeho družiny Středozemí totiž náramně fascinovalo i Středoevropany.

Mohlo by vás zajímat: Pána prstenů se prodalo přes 150 milionů výtisků, díky čemuž patří k vůbec nejprodávanějším románům v dějinách literatury.

Socialistický Mordor si podvratnou literaturou rozvracet nedáme!

Hobit vyšel poprvé v češtině v roce 1978 v překladu Františka Vrby. Pána prstenů přeložila na přelomu 70. a 80. let Stanislava Pošustová, ale ten koloval jen mezi disidenty a vyšel až po revoluci. Soudruzi totiž měli tuto trilogii za podvratnou.

O tom ostatně svědčí recenze polského listu Czerwony Sztandar z roku 1971, která po českém internetu chybně koluje jako text Rudého práva z roku 1977. Buď jak buď, Saruman jako zastánce utlačovaných a přítel pokroku či Mordor jako socialistická říše dobra obklopená nepřátelskými reakčními sousedy jsou opravdové perly.

Peter Jackson nebyl ani zdaleka první

Ve světle výše uvedených faktů vás určitě překvapí, že první filmová adaptace Tolkiena vznikla v roce 1966 v Praze! Na filmu Hobit pracoval jako výtvarník známý český kreslíř Adolf Born a režie se ujal Gene Deitch, tedy Američan žijící v tehdejším Československu. Ten se mimochodem později podílel i na českém znění známých animovaných seriálů jako Chip a Dale či My z Kačerova.

Snímek Hobit dnes není přijímán příliš vřele a vytýkána mu je především jeho dětinskost. Musíme si však uvědomit, že kniha byla původně skutečně určena dětem. Faktem ale je, že se film od pozdějších zpracování Petera Jacksona „trošku“ liší.

O kvalitách či nekvalitách kresleného Hobita si můžete udělat obrázek sami:

Hrdinové a místa Středozemě se dostali až na Titan

J. R. R. Tolkien se stal ke konci života obrovsky slavným a obdivu si tak mohl užívat až do roku 1973, kdy v 81 letech zemřel. Jeho sláva ovšem neopadá ani dnes.

Tak například horské hřebeny na Titanu, což je měsíc Saturnu, pojmenovala Mezinárodní astronomická unie podle hrdinů a míst Tolkienova fiktivního světa. Mohutné horské hřebeny na tomto objektu nesou kupříkladu název Mithrim Montes. To je odkaz na oblast Mithrim na severozápadě Středozemě, která je z několika stran chráněna horami.

Se svými hrdiny na věčné časy

V letošním roce vyšla poprvé kniha Beren a Lúthien. Příběh Tolkien napsal po návratu z bitvy na Sommě, neboť se osobně účastnil 1. světové války. Údajně se díky psaní chtěl zbavit hrůz, které prožil.

Děj bývá označován jako velmi osobní a vztah smrtelníka Berena a elfí princezny Lúthien je zase popisován jako největší milostný příběh v Tolkienově světě. Na tom všem asi něco bude, protože na rodinném hrobě je u jeho jméno napsáno právě Beren a u jména jeho manželky Edith Mary, jež zemřela o dva roky dříve, zase Lúthien. Jak symbolické…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

„Blbci“, kteří to i bez vzdělání někam dotáhli. Tarantino a spol.

Redakční výběr osmi nejlepších strategií na PC