„Blbci“, kteří to i bez vzdělání někam dotáhli. Tarantino a spol.

Také vám rodiče vštěpovali do hlavy, že vzdělání je v dnešní době to nejdůležitější? Někdy jo, jindy ne. Píle, ctižádost i skvělé nápady jsou mnohdy o dost napřed před diplomem. Tohle jsou ti, kteří to dotáhli dost daleko i bez školy! Takže jestli to letos na vysvědčení nedopadlo podle vašich představ, nesmutněte. Není všem dnům konec!

Vysvědčení je tu. Pokud jste v pozici rodiče, máte ruce spojené do prosebného gesta a modlíte se k Bohu, aby ten váš klacek prošel do dalšího ročníku. Naopak jestli ještě studujete, je vám konec školního roku vesměs jedno, protože „jeden cár papíru“ nic neznamená – rukama můžete dělat vždycky. Jó, tak to nejste sami, kdo si v minulosti něco takového řekl.

Kteří slavní hodili bobek na vzdělání a radši se vydali cestou budování kariéry přes film, IT nebo novinařinu? Budete koukat. Když se totiž chce, tak všechno jde. I bez super vymazleného vysvědčení ze střední nebo vysoké.

Historky z podsvětí podle Quentina (ne Kokty)

Zatímco mnoho slavných režisérů zdokonaluje své dovednosti na vysoké škole, Quentin Tarantino, tedy kultovní a mega úspěšný americký autor filmů jako Pulp Fiction či Nespoutaný Django (za obojí dostal Oskara, Zlatý glóbus i cenu BAFTA) takové ambice nikdy neměl. Na vysokou nešel, ale i střední ho trochu minula.

Na Narbonne High School v Harbor City v Kalifornii přestal chodit již v prvním ročníku, takže chlapec nemá ani maturitu. Byla by mu vůbec k něčemu? Jeho odpůrci tvrdí, že ano, protože v jeho filmech je prý kladen až velký důraz na dialogy a nic víc, ovšem s tím fanoušci nesouhlasí.

Ta pravá škola života pro Quentina přišla ve videopůjčovně a herecké škole James Best Theatre Company v Toluca Lake. Na všechno ostatní zapomeňte. Mimochodem, Tarantino tak trochu připomíná novozélandského režiséra, producenta, scénáristu a trojnásobného držitele Oskara Petera Roberta Jacksona, který režíroval trilogii Pán prstenů a Hobit podle románu J. R. R. Tolkiena. Tenhle cápek taky vypadnul ze školy, když mu bylo 16… A komu to jako vadí?

Malou díru v hlavě mám... Foto: Pinterest

Malou díru v hlavě mám… Foto: Pinterest

Tak trochu jiný zpravodaj

Slavný kanadsko-americký novinář Peter Jennings se s tím taky nepáral. Když mu bylo 11 let, začal navštěvovat Trinity College School v Port Hope v Ontariu, pak přešel na Lisgar Collegiate Institute. Podle něj tam byla nuda, a tak vypadnul v 10. třídě. Sám tvrdil, že miloval holky, sport a komiksy.

„Z důvodů, kterým nerozumím, jsem byl docela líný,“ prohlásil kdysi v médiích. Nakonec se asi na 10 minut ohřál na akademické půdě univerzity Carleton, což ho možná negativně ovlivnilo. Vzdělání prostě nebylo nic pro něj. Začal pracovat v The Royal Bank of Canada a v mezičase snil o tom, že jednou bude profesionální hlasatel nebo novinář. Splnilo se.

Byl jedinou zpravodajskou kotvou ABC World News Tonight od roku 1983 až do své smrti v roce 2005, kdy podlehl rakovině plic. Nikdo mu ale nikdy nevezme, že se za dobu svého života stal jedním z nejprominentnějších novinářů americké televize, který si ulítával na živých vysíláních.

Proslul hlavně tím, že zůstal ve vzduchu po dobu víc jak 15 hodin, aby zprostředkoval vypuknutí války v Perském zálivu v roce 1991, oslavy tisíciletí v roce 2000 a útoky z 11. září v roce 2001. Borec! Jo a naše česká investigativní novinářka Sabina Slonková to taky zabalila hned po střední…

R.I.P. Foto: Pinterest

R.I.P. Foto: Pinterest

Jablíčkáři a ti ostatní

Že vysokou nemá třeba herec, si tak nějak s rozumem nekontruje, ale co oblast IT? Vypadá to, že právě v tomto odvětví úspěch dělají hlavně činy, nápady a prachy. Důkaz? Zakladatelé Applu Steve Jobs a Steve Wozniak se se střední školou rozloučili taky poměrně brzy. (Akorát oběma se to pak časem nějak rozleželo. Wozniak nakonec skončil na Kalifornské univerzitě v Berkeley, Jobs si dal ještě dva roky na vyšší odborné škole Reed College v Oregonu.)

To taťka Microsoftu Bill Gates se pro vysokou nenarodil. Titul nemá, ale po jiných ho samozřejmě chce. Teď už si však takový postoj může dovolit. Ostatně, všichni jmenovaní si na kariéru nemohou stěžovat, což platí i o některých jménech v našem českým rybníčku.

Ivo Lukačovič neboli zakladatel Seznamu odešel z ČVUT, stejně jako Aleš Zavoral, který stojí za firmou Alza. Pro oba byl život a podnikání přednější než vysokoškolská aula a diplom. Takže, o čem že je ten úspěch?

Jsem Bill. Kdo je víc? Foto: Pinterest

Jsem Bill. Kdo je víc? Foto: Pinterest

Víte, že…

Podle Českého statistického úřadu se počet vysokoškoláků sice pořád zvyšuje, ale celkově vzato je jejich počet stále bídný. Podíl študáků ve věku 30 až 34 let je pátý nejnižší v Evropě. Za Českou republikou stojí jen Malta, Slovensko, Rumunsko a Itálie.

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Brigáda – pohodový přivýdělek, škola života ale i peklo na zemi

Škola, do které by chtěl chodit každý chlap