Drsná fakta: Kdo nemá mobil, ten jako by nebyl

V současnosti si bez něj prakticky nikdo nedokáže představit život. Chce ho školák v první třídě i bezdomovec. Mobil se stal naší neodmyslitelnou součástí. Je ale tak po celém světě?

V roce 1973 při sledování Star Treku vymyslel americký inženýr elektrotechniky Martin Cooper první mobilní telefon. Vypadal více jako sluchátko klasického pevného přístroje a hlavně vážil dva kilogramy. To, že rozjede opravdovou mánii, tenkrát neměl ani tušení.

Kolik u nás a kolik ve světě?

Počet mobilních čísel se ve více jak desetimilionovém Česku přehoupl přes 14 milionů. V praxi to znamená 134 mobilních čísel na 100 obyvatel. Na světě je to 1:1, počet lidí na Zemi odpovídá i počtu telefonů. Obojího je přes 7 miliard. Ani zdaleka to však neznamená, že by každý člověk měl mobil. Studie předpokládají, že v roce 2020 bude mít – statisticky vzato – mobil 9 lidí z 10.

Záchodové přirovnání

Celosvětově platí, že více lidí má mobil než vlastní záchod nebo aspoň přístup k němu. I přesto ve Velké Británii prý během jednoho roku uživatelé svou neopatrností utopí v záchodové míse až 100 tisíc telefonů. Na toaletu a do koupelny si svůj přístroj bere čím dál víc lidí. I proto je třeba v Japonsku 90 procent všech prodávaných přístrojů voděodolných a vodotěsných – tamní teenageři se totiž mobilu nepustí ani ve sprše. Aspoň si ho ale trochu opláchnou, protože poslední průzkumy odhalily, že na běžném mobilu je až 18krát více bakterií než na držadle nebo čudlíku záchodového splachovače. A poslední fakt, který zatím (to slovo je důležité, časem se to může dost změnit) patří více na záchod než do světa elektroniky. Vědci už vyvinuli způsob dobíjení mobilů pomocí moči.

Budoucnost patří chytrým telefonům

V roce 2013 se poprvé stalo, že nadpoloviční většina ze všech prodaných mobilů byla tzv. chytrých, tedy s vlastním operačním systémem. Zatím smartphony využívá necelých 40% zákazníků mobilních operátorů po celém světě. Tento trend má ale stále rostoucí tendenci a odhady mluví o tom, že z dnešních 2,7 miliardy smartphonů jejich počet v roce 2020 stoupne na 6,1 miliardy.

Přitom až 65% z uživatelů chytrých telefonů si během měsíce nestáhne do svého přístroje žádnou aplikaci.  Nula aplikací za měsíc. Výjimkou v tomto ohledu je ale Čína, která má více uživatel internetu na mobilních zařízeních než na klasických PC.

Váš mobilní telefon má větší výpočetní výkon, než počítače používané při přistání Apolla 11 na Měsíci. Technologie smartphonů je postavena až na 250 tisících samostatně zapsaných patentů.

Průměrný člověk se na chytrý telefon podívá až 110krát během dne. Aby se z toho jednou nezbláznil. To by se potom lehce mohl stát skutečností jeden z mnoha vtípků, které o mobilech kolují: Víte, jaké jsou 3 stupně sklerózy podle mobilu? 1. stupeň: „Odkud to zvoní?” – 2. stupeň: „Co to zvoní?” – 3. stupeň: „Co je to za zvuk?”

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Budoucnost mobilního světa. Těšte se!

Nej mobily roku 2014