Co přinesl týden: Číňany, pomateného únosce, zachráněná Palmýra

Do Česka přijel čínský prezident a věci kolem jeho návštěvy by hravě naplnily celou tuto rubriku a ještě by zbylo napříště. My se ale ještě podíváme na únosce idiota a kupodivu přišly i dobré zprávy ze Sýrie. A to se opravdu nestává každý den.

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching přijel do Prahy za Milošem Zemanem. Už týden vlály na mnoha místech čínské vlajky, vylepovaly se vítací billboardy, vítači přijeli také v autobusech a celé to připomínalo příjezd Brežněva za dob dávno minulých. Nebudeme strkat nos do politiky, ale zarážející je postup české (zdůrazňuji české nikoliv čínské) policie. Ta totiž velmi drsně zasahovala při incidentech, kdy skupinky čínských vítačů napadaly české odpůrce, kteří měli tibetské vlajky. Například muž, který byl Číňany prokazatelně napaden, protože nesl tibetskou vlajku, byl policií odveden na služebnu. Policie také donutila lidi, aby sundali tibetské vlajky z oken. Zkrátka a dobře vypadá to, že policie se stává ozbrojenou složkou prezidenta Zemana potažmo nějakou divizí čínské policie. To je velký problém a zdaleka to není poprvé. Nejrůznější zatýkání a lustrování Zemanových odpůrců provází mnoho jeho vystoupení. Policisté, kteří si bůhví proč napsali na auta Pomáhat a chránit, jsou placeni z českých daní a mají sloužit primárně českým občanům. Šikana a zadržování těch, kteří se stali obětí jakýchsi pofidérních čínských vítačů je ostuda a hanebnost. Opravdu na to nejde nic jiného říct.

Terorista mamlas

Podivný únos se odehrál na palubě Airbusu A- 320 egyptských aerolinek se 62 lidmi na palubě. Ten unesl Egypťan, který měl kolem těla omotaný obávaný výbušný pás, jako nosí islamisté (později se ukázalo, že to byla atrapa). Letadlo proto nouzově přistálo na Kypru. Od začátku se zdál být terorista lehce zmatený. Nebylo ani jasné, o co mu vlastně jde. Mluvilo se o tom, že chce vidět svou manželku, pak zase požadoval, aby byly osvobozeny ženy z egyptských vězení. Mezitím z letadla propustil většinu cestujících, někteří si s ním dokonce stihli udělat selfíčko. Zatímco speciální jednotka na Kypru vedla s únoscem vyjednávání, z egyptského ministerstva zahraničí přišlo vyjádření, že „to není terorista, ale idiot. Teroristé jsou blázni, ale nejsou hloupí. Tenhle chlapík je.“  Policie mezitím evakuovala pláže v Larnace, jeden z pasažérů vyskočil z letadla okýnkem kokpitu. Kolem celého incidentu byl totální chaos, dlouho se ani nevědělo, kdo únosce vlastně je, původně byl za únosce označen někdo úplně jiný. Drama nakonec skončilo dobře. Egypťan se vzdal policii, a byl odveden nejen k výslechu, ale údajně také na psychiatrické vyšetření, protože se jevil psychicky labilní. Nakonec to všechno dobře dopadlo.

Palmýra zachráněna

A dobrý konec vzaly věci také v Palmýře, kterou okupoval téměř rok Islámský stát. Jenže okupoval, až dookupoval. Syrská armáda město poměrně snadno obsadila. A jde o úspěch nejen vojenský, ale takříkajíc i kulturní. Palmýra je totiž starobylé město plné historických památek z dob antiky. Jenže idioti z Islámského státu jsou poněkud alergičtí na všechno, co není islámského původu, takže celý rok zásobovali svět videi, na kterých vyhazovali pomocí výbušnin do povětří unikátní památky, jako bylo římské koloseum a divadlo, vítězný oblouk nebo slavný palmýrský chrám Baal – Shamin. Celý svět hleděl, jak tihle nevzdělaní turbani ničí stavby nedozírné hodnoty. Jenže po obsazení města se naštěstí ukázalo, že se jim to zase tak úplně nepovedlo. Baal – Shamin je poškozený, ale stojí, mnoho dalších památek také. Syrští archeologové a historici se radují, protože podle nich půjde vše opravit. Teď jen aby tak nějak skončila celá ta válka v Sýrii. Protože jinak by zase mohlo napadnout někoho dalšího, že Palmýru obsadí. A pak by se s opravami zase muselo počkat. Ale jak to tak bývá, válka většinou není historickým památkám příliš nakloněna.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

35 průserových situací, kdy už toho moc nezmůžete

Originální obhajoby vrahů – mimozemšťané, labrador a další