Co stojí za žloutnutím zubů a jak vybělit zuby v pohodlí domova

Úsměv se podílí na dobrém prvním dojmu. I proto je třeba dodržovat pravidelnou hygienu. Zkažené zuby opravdu nepůsobí sympaticky stejně jako zažloutlý chrup. Druhý zmiňovaný problém bývá však daleko častější. Otázkou zůstává, co za žloutnutím zubů vlastně stojí a jak vybělit zuby třeba i z pohodlí domova?

zuby

Za žloutnutím zubů může stát vícero důvodů

Při usmání se na sebe do zrcadla jste zjistili, že jsou žluté zuby i vaším problémem? Možná si začínáte promítat v hlavě to, co za nehezkým chrupem stojí, respektive kdy se začaly zbarvovat do tmavšího odstínu. Za zažloutnutím zubů může stát rovnou několik důvodů.

Stárnutí jako častá příčina

Nemusíte procházet svůj jídelníček, abyste zjistili, jaká potravina stojí za zažloutnutým chrupem. Možná za to může jenom váš věk. Stárnutí je velice častým důvodem. S přibývajícím věkem zkrátka k zbarvení zubů dochází. Odborníci by to nazvali “přirozeným procesem”. Zuby se zkrátka každým dnem odírají, opotřebovávají a pomalu slábnou.

Kouření jako další na seznamu

Pokud jste vášnivým kuřákem, tak hned víte, co za zažloutnutým chrupem stojí. Kouření totiž neodrovnává jenom plíce, ale také zuby každého závislého jedince. Ať už kouříte klasické cigarety, dýmky nebo jiné tabákové výrobky, hrozí, že vaše zuby dříve nebo později ztratí svou bělost.

Nedostatečná ústní hygiena

Na vině také může být nedostatečná hygiena. Dejte si ruku na srdce a odpovězte si na otázku – opravdu si čistíte zuby pravidelně a minimálně dvakrát denně? Nebo péči o svůj chrup zanedbáváte? Nepoužívání zubní nitě, nedostatečné čištění zubů nebo nevyplachování úst ústní vodou – to vše může stát za postupnou ztrátou bílého odstínu na zubech.

Příčinou mohou být i léky nebo onemocnění

Není vyloučené, že k zažloutnutí chrupu došlo z důvodu onemocnění. Nejedna nemoc má vliv na zubní sklovinu. Případně na ztrácející se bělost zubů může mít vliv i lék, který užíváte v rámci léčby. Především antibiotika obsahují látky, které zabarvují celý chrup. Ovšem nejen antibiotika takové látky obsahují.

Jak vybělit zuby z pohodí domova

V souvislosti se zažloutnutím zubů si pokládáte otázku, jak vybělit zuby? K odborníkovi se vám jít nechce, přece jenom to není nejlevnější, proto hledáte jiné možnosti, jak na krásné bílé zuby. Co tedy opravdu funguje a čemu budete moct zanedlouho děkovat?

LED sada na bělení zubů

Tím nejlepším způsobem, jak na bělení zubů z domova, je LED sada na bělení zubů. Předními výhodami je vybělení zubů už během deseti minut. Navíc je to pohodlné, snadné a bezpečné. Abychom seznam předností tohoto způsobu bělení zubů ukončili, je třeba zmínit i to, že neničí zubní sklovinu a dokáže vybělit chrup až o osm odstínů!

I koření je řešení

I když se to možná zdá být paradoxní, pomocníkem při bělení zubů může být koření, do něhož byste to nikdy neřekli už jenom kvůli jeho barvě. Řeč je konkrétně o kurkumě, která (i když se používá jako přírodní barvivo) má na zuby opačný efekt. Společně v kombinaci s kokosovým olejem stojí za vyzkoušení.

Peroxid vodíku jako součást ústní vody

Peroxid vodíku také pomůže dosáhnout bílého chrupu. Ovšem stačí, když bude součástí ústní vody, kterou si budete vyplachovat ústa při každodenní hygieně.