Žhavé aktuality ze světa rocku! Na co se můžete těšit a co nás trochu bolí?

Fandové tvrdé muziky mají letos opravdové žně. Kdo přesně a v jaké sestavě přijede do Prahy? Všechno víme!

Fanoušci rockové muziky mají letos skutečně posvícení. Do naší republiky se totiž chystá velké množství rockových legend, z nichž některé musely v poslední době řešit nejeden problém. Ponořte se do čtení o skutečných rockových hvězdách a točte volume doprava, tenhle materiál rozhodně neslouží k šetření ušních bubínků!

Hardrocková legenda trochu jinak

Australští rockeři AC/DC tvrdí muziku už od začátku 70. let. Panovala proto velká natěšenost, když se v rámci svého nejnovějšího turné měli podívat i do Prahy. V posledních letech trochu trápili své fanoušky mnoha změnami v sestavě, ale ta nejvýraznější přišla až letos. Zpěvák Brian Johnson, který udává hlas kapely už 36 let, musel ze zdravotních důvodů přerušit turné, jinak mu prý hrozilo kompletní ohluchnutí. Jeho další budoucnost v kapele je nejistá, a tak ho pro zbytek domluvených koncertů nahradilo jiné velké jméno – Axl Rose. Tahle spolupráce vyvolala vlnu kontroverze a řada fanoušků už nemá o koncert zájem. Hned se dozvíte proč.

Zbraně a růže ve staronovém

Axl totiž poslední roky dělá solidní ostudu sobě i své skupině Guns N‘ Roses. Po rozhádání se s hlavním kytaristou Slashem a dalšími členy tvořil kapelu dlouhou dobu jen on sám, přesto si dovoloval nevídané – na koncerty přicházel s několikahodinovým zpožděním, obvykle zcela nesvéprávný a podával mizerné výkony. V poslední době se trochu uklidnil a dokonce zpátky do náruče populárních Gunsíků nalákal i dnes už legendárního Slashe. Všichni jsme zvědaví, jak bude tahle obnovená spolupráce fungovat, stejně jako Axlovo intermezzo s AC/DC. Zničí renomé spřátelené skupiny, nebo nemocného Johnsona důstojně nahradí? To uvidí diváci v Praze už 22. května

Láska bude opět bolet

Se svojí coververzí hitovky Love hurts udělali skotští Nazareth díru do světa. A na tu se můžete těšit i během dvou koncertů v Praze a Brně koncem května, Nazareth totiž opět po dvou letech přijedou k nám. Jenže stejně jako předchozím rockovým dědulům, ani jim se nevyhnuly změny v sestavě. Poté, co před pár lety skončil jejich slavný zpěvák Dan McCafferty, kapela chvíli zkoušela různé možnosti a zdá se, že až nyní se fanoušci dočkají někoho stálého. Tím je Carl Sentance, označovaný za jeden z nejlepších rockových hlasů současnosti. Je-li to pravda, můžete zjistit už 20. května v Brně a o den později v Praze.

Občas i kytara stačí

S výročími se letos roztrhl pytel. 21. června přijede do Prahy slavit i Steve Vai, dlouhé roky jeden z nejlepších světových kytaristů. Slavit bude čtvrtstoletí svého nejúspěšnějšího alba Passion and Warfare. Pokud místo tvrdých hardrockových riffů dáváte přednost poetické kytaře tohoto virtuosa, výběrem jeho největších fláků zklamáni určitě nebudete.

Rock si prázdniny nebere!

Ani v červenci ale nebude o příděl slavné tvrdé muziky nouze. 5. července totiž přijedou do Prahy Iron Maiden, průkopníci heavy metalu. Zpěvák Bruce Dickinson slibuje velkolepou show kombinující osvědčené fláky s novými kousky, které naživo ještě nebyly ke slyšení. Větší nářez pod širým nebem letos asi neuvidíte. A aby toho nebylo málo, tak Robert Plant, hlas Led Zeppelin, vystoupí koncem července v Plzni společně se svým jen pár let starým uskupením Sensational Space Shifters. Tohle neobvyklé a několikagenerační hudební uskupení vede právě Plant a kritici jsou z jejich spolupráce nadšeni.

Milovaní i nenávidění se vrací

Můžete je milovat, můžete se jim i vysmívat, ale to nic nezmění na tom, že kanadští rockeři Nickelback se už přes dvě dekády vezou na vlně popularity. Posměváčci jim sice vyčítají, že nejsou dostatečně tvrdí a uchylují se k laciným popovým melodiím, z toho si ale Nickelback nic dělat nemusejí, jelikož dál vyprodávají koncertní haly jak na běžícím pásu. V září se dočkají i čeští fanoušci, kteří na ně marně čekali už minulý rok. Tehdy muselo být zrušeno celé turné, jelikož hlasivky zpěváka Chada Kroegera by takovou zátěž nevydržely. Nickelback ke svému jubilejnímu desátému turné slibují pekelnou party, takže věřme, že letos už to klapne. Mezitím si připomeňte nejprodávanější rockový song minulé dekády, který vzešel právě z kytar kanadské partičky:

Půlstoletí na scéně

S vykopávkami ale rozhodně nekončíme. Koncem října se totiž v Praze i Brně představí i glamrockoví bardi Slade. Ti brázdí pódia už padesátým rokem, takže se můžeme těšit na něco opravdu speciálního. A aby nostalgie nebylo málo, společně se Slade vystoupí i čeští Turbo, kteří také letos slaví, i když „jen“ 35 let. Věřme, že se těchto jubilejních koncertů obě tělesa dočkají ve zdraví a že to rozjedou tak, jako by jim bylo o pěkných pár desítek let méně! Do té doby si zavzpomínejte na jednu jejich hitovku:

Na které hudební zážitky se těšíte nejvíc? Napište nám do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

ROCKEŘI JSOU ZVÍŘATA? NE, TO ZVÍŘATA JSOU POJMENOVANÝ PODLE MUZIKANTŮ A HERCŮ!

NEKUŘÁCKÉ ROCKOVÉ KLUBY – NOVÝ TREND