Zemřel Stan Lee, duchovní otec komiksových hrdinů Marvelu. Co se stalo? Které superhrdiny vymyslel jako první a jakého měl nejraději?

Byl spoluautorem Spider-Mana, Hulka, Iron Mana i X-menů a Avengers. Stan Lee pomohl na svět většině známých superhrdinů Marvel Comics. Co se stalo? Jaké byly jeho začátky a které hrdiny stvořil jako první a proč?

Stan Lee

Stan Lee, zřejmě nejvýraznější osobnost světového komiksu, zemřel včera 12. listopadu 2018 ve věku 95 let. Smrt veřejnosti potvrdila jeho dcera Joan Cecilia Lee. V časných ranních hodinách byl převezen do nemocnice ze svého domu v Hollywood Hills. Zde následně zemřel na zápal plic, se kterým delší dobu bojoval. Stan Lee se potýkal i s dalšími zdravotními problémy, mezi něž patřily srdeční potíže. Navíc mu pomalu, ale jistě dosluhoval zrak.

Počátky všeho

Stan Lee se narodil 28. prosince 1922 v New Yorku. Jeho rodné jméno bylo Stanley Martin Liber, a jeho rodiči byli rumunští Židé. Od roku 1931 žila rodina v Bronxu. Jako sedmnáctiletý, v roce 1939, začal Stanley pracovat pro svého strýce, kterým byl Martin Goodman, v jeho komiksovém nakladatelství Timely Comics. Dělat na samotném komiksu dostal příležitost v roce 1941, a tehdy si také změnil jméno na Stan Lee. Mezi lety 1942 – 1945 sloužil v armádě, a roku 1947 se oženil s Joan Clayton Boocock. Během 50. let Stan psal převážně pro Timely Comics, nově nazvané Atlas Comics.

Požadavek na komiksy nejen pro děti

Na konci 50. let nastal zásadní průlom ve světě komiksu, který začínal upadat a netěšil se velkému zájmu. Vydavatelství DC Comics přišlo v roce 1960 s novým moderním týmem superhrdinů Justice League of America, zkráceně JLA. Tomuto počinu předcházel restart některých hrdinů DC, jako Green Lantern nebo Flash. Tento úspěšný krok donutil konkurenci jednat, a tak Goodman najal Stana Leeho, aby pro Timely Comics také vytvořil tým superhrdinů. Stan Lee tehdy stvořil své první slavné komiksové dítě, The Fantastic Four. První komiks vyšel roku 1961, a tyto sešity zaznamenaly velký úspěch. Díky tomu dostal Stan Lee volnou ruku.

Fantastická čtyřka byl start

Fantastická čtyřka, to je tým vědců, kteří jsou na cestě do vesmíru vystaveni kosmickému záření, a následně získávají nadpřirozené schopnosti. Jsou to Reed Richards (Mister Fantastic), Susan Storm (Invicible Woman), její bratr Johny Storm (Human Torch) a Ben Grimm (Thing). Mnoho pojmů, které znáte ze současných filmů Marvelu, přinesla právě Fantastická čtyřka. Mimozemské rasy Kree, Skrullové, ale později například i hrdina Black Panter, se poprvé objevili právě zde. V roce 1961 se také Atlas Comics mění na Marvel Comics.

Kousnutí pavoukem

Jaký byl další hrdina, který následoval? Spider-Man, který spatřil světlo světa v roce 1962, a od roku 1963 začal vycházet jako The Amazing Spider-Man. Petera Parkera stvořili Stan Lee a kreslíř Steve Ditko, a jedná se o jednu z nejúspěšnějších komikových sérií historie.

Pak vznikl Hulk neboli Bruce Banner, který je inspirován románem Podivný případ Dr. Jekylla a Pana Hyda, a také Frankenstein. Roku 1962 začal vycházet komiks The Incredible Hulk, a jeho otci jsou opět Stan Lee, a později legendární kreslíř Jack Kirby. Téhož roku se objevil i Thor, hrdina inspirovaný severskou mytologií, a sešity nesly označení The Mighty Thor. V roce 1963 pak přišel na řadu Iron Man. Nový hrdina měl reprezentovat americký vývoj, a byl jím miliardář Tony Stark.

Další superhrdinské týmy

Dalším počinem byl potom komiks X-Men, který přivedlo na svět duo Stan Lee a Jack Kirby. První sešit vyšel v roce 1963, a představil mutanty, kteří se od obyčejných lidí liší genem X, který jim propůjčuje zvláštní schopnosti. Původní tým vedl Profesor Charles Xavier, a patřili do něj Cyclops, Iceman, Angel, Beast a Marvel Girl, později známá jen jako Jean Grey. Zároveň bylo představeno Bratrstvo zlých mutantů, které vedl Magneto.

Ve stejnou dobu spatřili světlo světa i Avengers. Příběh opět stvořili Stan Lee a Jack Kirby, a koncept v podstatě opisoval od konkurenční Justice League od DC Comics. Původními členy týmu byli Iron Man, Thor, Hulk, Ant-man neboli Giant Man a Wasp. Postupně byli přidáni další hrdinové, jako Captain America nebo Hawkeye.

Dále se pak objevili ve vlastních příbězích Doctor Strange, který vládne magickými silami, nebo Daredevil, slepý právník, který potírá zločin ve čtvrti Hell’s Kitchen v New Yorku. Oba nakreslil kreslíř Steve Ditko.

Pozdější léta a temná stránka Marvelu

Stan Lee se stal časem vysoko postavenou osobou u Marvel Comics, a hlavně také mediální tváří společnosti, což nahrálo skutečnosti, že se u zrodu jednotlivých superhrdinů zapomíná na fakt, že je Stan Lee vymyslel nebo spolu-vymyslel, ale život jim vdechl až Jack Kirby nebo Steve Ditko. Ti jsou již také po smrti, a oba se od Marvelu nedočkali zaslouženého ocenění, spíše naopak. Společnost se k nim po letech nehezky otočila zády. Zkrátka nespravedlivý byznys, plný žraloků s ostrými lokty.

Disney spolkne všechno

V současné době spadá Marvel Comics i Marvel Studios pod Marvel Entertainment, který v roce 2009 koupila společnost Walt Disney. Tento gigant zábavního průmyslu nedávno spolkl i společnost 21st Century Fox, která vlastní práva na filmové X-Meny i Fantastickou čtyřku, takže má Disney k dispozici všechny postavy. I Deadpoola.

Stan Lee byl nicméně až do samého konce aktivní a velmi vitální, svoji pozici si užíval a byl v blízkém kontaktu s fanoušky, kteří ho zbožňovali. V posledních letech se objevoval ve většině filmů Marvel Studios, ale i v X-Menech od 21st Century Fox. Vždy jen na několikasekundové cameo.

Pár faktů na závěr!

Ptáte se, kde je Kapitán Amerika? Jeho původ je trochu starší, vznikl už v roce 1941, tedy během 2. světové války, a autory Captain America Comics jsou Joe Simon a dokola zmiňovaný Jack Kirby.

Vůbec nejstarší moderní superhrdinové jsou potom Superman (1938) a Batman (1939). Vlastní je DC Comics, a oba patří mezi nejznámější a nejúspěšnější komiksové hrdiny všech dob.

A co další známí X-Meni? Po několika letech vydávání začala původní série skomírat, a tak byla v roce 1975 rozsáhle oživena. Autoři Len Sein a Dave Cockrum představili nové hrdiny, jako Colossus, Nightcrawler nebo Wolverine. Poslední zmíněný se poprvé objevil v komiksu The Incredible Hulk z roku 1974, a následně byl přidán k X-Menům. Časem se stal nejslavnějším mutantem ze všech, a podle hlasování komiksových zapálenců je i nejlepší komiksovou postavou vůbec.

Koho by volil Stan Lee?

Tipnete si, jakého svého hrdinu měl Stan Lee ze všech nejradši? Byl to Peter Parker, alias Spider-Man. Schopnosti pavoučího muže mu byly nejbližší.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Obchod století v zábavním průmyslu! Disney spolknul Marvel i Hvězdné války, teď odkoupil 21st Century Fox! Postaví se Avengers proti X-menům?

Velké změny u Marvelu: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna kvůli urážkám. Proč to dělal a co si o tom myslí Kurt Russel a další herci?