A je to tady, kouzelná podzimní turistika, která prospívá zdraví i náladě

Je krásné sportovat venku, a to se vyplatí nejen na jaře a v létě, ale také na podzim, který nám právě krásně barví přírodu. Krásná pestrobarevná příroda a čerstvý vzduch prospívá fyzickému i duševnímu zdraví, tak proč si to neužít plnými doušky. Pohyb zlepšuje kondici, nabíjí tělo energií, vyplavuje hormony štěstí, zlepšuje náladu a zbavuje organismus škodlivého stresu.

sport turistika

Chůze patří k nejpopulárnějším fyzickým aktivitám, protože je všeobecně známo, že zlepšuje kondici, spaluje tuky a krásně provětrá hlavu. Víte jak si zahřát před turistikou svalstvo? Ještě před tím, než se vypravíte na túru, postavte se na jednu nohu, uchopte chodidlo druhé nohy a přitáhněte si jej k zadku. Tak natáhnete přední stranu stehna a pak to samé udělejte i s druhou nohou. Záda si před chůzí rozhýbejte tak, že se postavte rovně, ruce pokrčte v loktech a jemně jimi švihejte ze strany na stranu tak, aby se vytáčel i trup. Tímto cvičením si pomůžete zahřát ztuhlá záda předtím, než začnete kráčet a vyhnete se tak nepříjemnému natažení svalů. A pokud si před túrou protáhnete i bedra, skvěle si tím uvolníte i kříže. Podzimní počasí bývá často rozpustilé a rádo si s námi hraje, a proto si na túru připravte i vhodné oblečení, a to nejlépe z funkčních materiálů.

Správný výběr sportovního oblečení a obuvi nepodceňujte

V horském prostředí nikdy nepodceňte význam oblečení, a to obzvlášť, pokud se chcete vydat do vysokých hor, kde může být počasí přímo nebezpečné životu. Každý sportovec, který se sportu věnuje venku, potřebuje v podzimním období kromě pláštěnky také turistické kalhoty nebo kvalitní tepláky, a to nejlépe z kvalitních a funkčních materiálů. Skvělým tipem jsou tepláky Nike, které jsou na túry maximálně vhodné. Mikiny je také dobré volit z funkčních materiálů.

Mikiny Northfinder s oboustranným zipem patří mezi nejuniverzálnější sportovní oblečení. Během babího léta však volte modely z funkčních materiálů s kapucí, protože pokrývka hlavy vám zajistí menší únik tepla, a to o 40 až 50 %. Na horách je počasí v podzimním období nevyzpytatelné a přiznejme si, že i nebezpečné – jednou je chladno, pak zase teplo, proto je důležité proměnlivému počasí přizpůsobit oblečení i pokrývku hlavy. Turistické boty dámské i pánské mají být v tomto ročním období pevné, teplé a pohodlné. V sychravém a deštivém období je velmi důležitá dostatečně hrubá a neklouzavá podrážka. Ideální je, když má obuv vhodné materiálové složení a nízkou hmotnost, což jistě oceníte zejména při delších túrách. Pokud patříte k rekreačním turistům, kteří již nejsou tak zdatní a jsou náchylnější k únavě, podzimní turistickou obuv do horského prostředí si vybírejte obzvláště pozorně a pečlivě.

Pravidelným pohybem venku k lepšímu zdraví, to je naše motto

Turistika, to je úžasný sport, který vám podpoří zdraví a zvýší kondici – má celou škálu benefitů, posiluje srdce a cévy, svaly a klouby, dýchací a trávicí systém. Chůze v kouzelné podzimní přírodě působí na tělesnou schránku i na psychiku jako zázračný lék. Kromě toho, že prospívá zdraví, podporuje také svěží mysl. Kdo chce být fit a zdráv, ten by měl své zdraví pravidelně posilovat túrami v horském prostředí, které pozitivně ovlivňují nejen imunitní systém, ale také dobrou náladu, protože se vám díky túrám vyplaví hormony štěstí, a to je potom ta pravá turistika. Babí léto vás přímo vyzývá na krásné turistické výlety, toto překrásné období je třeba užívat si plnými doušky, vždyť na světě je přeci krásně.