Sportovní legendy Emil a Dana Zátopkovi: Jejich životní výhry i prohry

Před sto lety se obě tyto legendy narodily. Nejenom ve stejný rok, ba dokonce i ve stejný den. A aby toho nebylo málo, oba dosáhli svého olympijského zlata taktéž nastejno. Navzdory tomu, že jim do vínku byl oběma dán velký talent a sportovní nadání, život k nim ne vždy byl vlídný.

Zátopkovi

Dana a Emil Zátopkovi. Prvotní jiskra mezi oběma vzplála roku 1945. Z této jiskry se zrodila celoživotní láska, kterou v roce 1948 stvrdili svatbou v Uherském Hradišti.

Zlato pro oba ve stejný den

Osudových společných dat měli manželé Zátopkovi hned několik. Kromě stejného data narození oba získali své olympijské zlato téhož dne, a to na olympiádě v Helsinkách roku 1952.

Emil získal zlata rovnou tři; běh na 5 a 10 kilometrů a maraton. Dana se blýskla ve své disciplíně, v hodu oštěpem. Sláva to proto byla obrovská.

Sportovní úspěchy

Sbírku medailí měli Zátopkovi velkolepou. Emil na mistrovství Evropy vybojoval jednu bronzovou a tři zlaté medaile, na mistrovství ČSSR dvě stříbrné a neuvěřitelných deset zlatých medailí a z olympiád (Londýn 1948 a Helsinky 1952) celkem jednu stříbrnou a čtyři zlaté. Dana měla jednu stříbrnou a jednu zlatou olympijskou, z mistrovství Evropy si dovezla dvě zlaté a z mistrovství republiky jeden bronz, jedno stříbro a celkem třináctkrát zlato. Takovouto společnou manželskou kolekcí se nikdo jiný pyšnit nemůže.

Nezaměnitelná běžecká technika a trénink

Emil vynikal svou originální běžeckou technikou. Kvůli svému až útrpnému výrazu si vysloužil přezdívku Emil Hrozný. Byl známý svou vytrvalostí v těžkých podmínkách. Trénoval s manželkou na zádech nebo ve vojenských kanadách, aby měl závody pro něj snadnější.

I v dnešní době je dávaný sportovcům za vzor. Dokonce ve švýcarském Lausanne byste před Olympijským muzeem našli jeho sochu.

Životní nezdary

Sportovní úspěchy jim bohužel nezaručily i úspěchy v jiných rodinných oblastech. Manželé Zátopkovi se nedočkali potomků. Dana věděla, že problém je na její straně a po celý život se tím velice trápila. Nakonec ale manželům nezbývalo nic jiného, než tento nemilosrdný fakt akceptovat a soustředit se na jiné stránky života.

Emil a komunistický režim

Jenže ani takovému zdatnému sportovci, jakým Emil byl, jeho nadání v boji proti tehdejšímu režimu nijak nepomohlo. Život v Československu znamenal sympatii s komunisty a nijak se nevzpouzet.

Zátopek
Emil Zátopek je legenda své disciplíny. (foto: instagram.com/emil_zatopek_v2)

Ze začátku s ním sympatizoval a komunisté jeho věhlasného jména rádi využívali. Emil spolupracoval s rozvědkou, která spadala pod StB. A roku 1950 byl dokonce se záštitou jeho jména vydán článek, kde byl projeven souhlas s trestem pro Miladu Horákovou. Někteří lidé proto mohou namítat, zda díky těmto přešlapům může stále být vyzdvihován jako ikona s morálními hodnotami.

Režim posléze prokoukl a své nesouhlasné názory dával jasně najevo. Když v roce 1968 podepsal petici Dva tisíce slov, vysloužil si nucený odchod z armády a umístění k hloubení studní. Nikde jinde ho zaměstnat nechtěli. Jeho výkony mu k privilegiím nepomohly. Na to, že se přičinil o dobré jméno naší republiky, nikdo ohled nebral.

Zvrat nastal až díky listopadové revoluci, kdy jeho sláva přišla opět na odiv světu.

Dana a její kariéra

Po svých neuvěřitelných úspěších se roku 1962 Dana rozhodla ukončit svou sportovní kariéru a začala se věnovat trénování. Trénovala celých dvacet let.

Nejen Emil, ale i Dana byla velice oceňovaná; v roce 1988 získala Olympijský řád a o 15 let později ještě Medaili Za Zásluhy.

Někdo může říci, že po svůj život žila ve stínu svého manžela, ale ona ho i po jeho smrti vždy bránila a udržovala jeho vzpomínku. Byla známá svým optimistickým životním postojem.

trailer k filmu Zátopek (2021)

Odchod legendy

Emil svou ženu opustil v osmasedmdesáti letech v roce 2000. Po jeho smrti Dana obdržela řadu vyznamenání a ocenění za svého manžela. Přežila ho o celých devatenáct let.

Filmové zpracování

V nedávné době byla divákům představená filmová adaptace jejich společného života, která nese jméno Zátopek a která jistě stojí za vaši pozornost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podivné a kuriózní soutěže, které jsou pořád lepší, než byla olympiáda

Olympiáda? V první řadě jde o peníze, a také o Brazílii!