Zákaz kouření? Nevadí, vyrazte do kluboven! Češi umí obejít zákaz kouření i EET.

Kontroverzní zákon zakazující kouření v restauracích, už vstoupil v platnost. Co naplat, že proti němu brojili nejen kuřáci, ale dokonce i mnoho nekuřáků. Přecejen, státní buzerace by měla také někdy skončit, ale to si zřejmě budeme muset ještě počkat. Přesto je český lid vynalézavý a i s takovou nepřízní osudu (státu) si poradí.

Snahy zakázat kouření jsou daleko starší, než by si možná kdo myslel. První zákaz kouření vydal už v 16. století papež Urban VII, který hrozil, že každého, kdo „užije tabáku v krytém přístřešku nebo uvnitř kostela, exkomunikuje z církve. Ovšem je potřeba podotknout, že Urban VII byl v úřadě pouhé dva týdny, takže nestihl exkomunikovat nikoho. První stát, který zakázal plošně kouření, byla v roce 1975 americká Minnesota, následovaná po dvaceti letech Kalifornií. V Anglii, jako první zemi Evropské unie, zakázali kouření v roce 2007. No a nyní, s desetiletým odstupem se připojujeme i my. Místo exkomunikace z církve hrozí hospodským obří pokuty, takže situace je pro ně vážná. Po šílenostech jako je EET a kontrolní hlášení přišel zákaz kouření a tohle trojité kombo spousta z nich neustála. Osobně znám tři hospody, které zavřely právě v důsledku těchto nařízení.

Kluby pohody a dýmu

Ti, kteří vydrželi, ale už vymysleli cesty, jak se zákonu vyhnout, lépe řečeno jak jej obelstít. Olomoucká skupina právníků založila spolek LSTC což je zkratka pro LIBERTAS Smoke‘n’Taste Club, tedy jak správně tušíte kuřácký klub. Kromě samotného statusu klubu prý ještě bylo potřeba vymyslet nějaké další právní kličky, ale kluci olomoučtí to prý zvládli, a tak se k jejich společenství připojují hospody z celé republiky. Tedy pardon, nejsou to hospody, jsou to kluby a to je podstatné. Na klubovny a kluby je totiž státní protikuřácký biřic krátký.

Ale olomoucký spolek zdaleka není jediný. Už jedenáct let funguje třeba Klub labužnických pohodářů, pod jehož křídla se ale začaly až v poslední době hlásit desítky různých hospod. Neplatí na ně EET, kouřit se může dle libosti, takže je celkem pochopitelné, proč je o sdružování se do klubů najednou takový zájem.

Na venkově si zapálí myslivci a rybáři

Venkov je plný nejrůznějších spolků myslivců, hasičů a rybářů. Meze kreativitě se v ničem nekladou, takže existují i spolky šachistů, šipkařů nebo třeba milovníků kol. A každý tento spolek má svou klubovnu. Na Národní třídě v Praze prý otevře i kavárna, kterou si provozovatel pronajal coby místo pro natáčení filmového dokumentu o kouření. Dokument se bude natáčet třicet let a každý, kdo do hospody zavítá, podepíše papír, že je neplaceným hercem v tomto dokumentu. Jestli to tak reálně může fungovat je otázka. Státní aparát už jistě chystá kontroly, které budou prudit i klubovny a zájmové spolky, takže kdo tuhle bitvu vyhraje, se zatím dá těžko určit.

Daruji šálu, daruj 125 korun

Ale vlastně dá. Český národ je velice vynalézavý, dokáže se přizpůsobit a jestli jsme v něčem opravdu nejlepší, tak je to schopnost převézt stát a obejít zákony. Už na to narazil Andrej Babiš, když zjistil, že trhovci ve snaze vyhnout se EET začali pořádat tzv. dárcovské trhy. Tam darem dostanete třeba kilo třešní nebo ručně pletenou šálu a vy pak za třicet vteřin po té, samozřejmě opět darem, věnujete trhovci peníze, které ona položka ve skutečnosti stojí. Že to je pitomost? Ne, pitomost je ždímat lidi, kteří se snaží vydělat si alespoň pár korun. Na trzích ze žádné karusely neodehrávají, daňové úniky, pokud nějaké jsou, jsou naprosto zanedbatelné. Tady prostě není co brát a tak je to celé jen jedna nebetyčná pruda ze strany státu.

Poradili si trhovci, poradí si i hospodští. Příliš utahovat šrouby se státu prostě nevyplatí. Takže do jaké klubovny to máte nejblíž vy?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zákaz kouření. Zkoušet kličky nebo se k tomu postavit jako chlapi?

Protikuřácké zákony ve světě. Jak se tenhle problém řeší?