Zákaz kouření – zkoušet kličky nebo se k tomu postavit jako chlapi?

Od nového roku měl začít platit všeobecný zákaz kouření v hospodách a restauracích. Vinou zmatků ve sněmovně se zatím neschválilo nic, ale dá se čekat, že během roku nakonec na tuhle dlouho odkládanou věc dojde. Jak se k tomuhle meznímu okamžiku v životě každého kuřáka postavit?

Aby bylo jasno, tuhle věc píšu z pozice kuřáka. Po pravdě řečeno, v hospodě u piva je prostě potřeba si zapálit. Pivo líp chutná a líp se mluví. Člověk konečně ví, že relaxuje, že vypnul. Nikotin povzbuzuje myšlení a uklidňuje, takže zkrátka do hospody tahle věc neodmyslitelně patří. A teď mi jako nějací bambulové v parlamentu chtějí tuhle moji, i tak stále méně častou radost, vzít? Nikdy! Nebo počkat, možná by to stálo za úvahu.

Buzerace hostinských i kuřáků

Znám všechny argumenty proti zákazu kouření nazpaměť. Ať si nekuřáci chodí do nekuřáckých hospod. Každý hospodský si může vybrat, zda se bude kouřit v jeho vlastním podniku, je to přece jeho věc. Vinou zákazu kouření zkrachuje hromada hospod. Je to zkrátka buzerace a musí se najít způsob, jak to obejít. Ostatně toho vymýšlení jsem byl svědkem v jednom nejmenovaném baru, kde se štamgasti a personál bavili, jak bude potřeba hospodu předělat na hudební nebo kuřácký klub (těch se to prý týkat nebude), bude se muset přestat vařit a udělat pár drobných změn, ale možnost hulit by měla zůstat zachována. Zrovna u tohoto podniku se zákaz kouření rovná likvidaci, protože je to jeden z těch, kde kouří většina osazenstva a kde k půlnoci už nevidíte pro hustou mlhu na protější stůl. Podobných podniků znám několik a chápu, že pro ně se blíží skutečně těžké časy.

Čtyři důvody, proč to půjde zmáknout

Ale zkusme se na chvíli oprostit od podnikatelských problémů a podívat se na věc čistě z osobního hlediska. Je to fakt takový malér, že člověk musí na cigáro někam ven? Udělal jsem v tomhle směru několik experimentů a musím říct, že to není zdaleka taková hrůza. Zaprvé, člověk vypadne z hospody na vzduch (který si sice vzápětí zahulí, ale to je fuk, je to vzduch). To vůbec není špatné. V zimě trochu vymrznout, otřepat se a jít na další rundu. Mě to tedy docela prospělo. Zadruhé se seznámíte. Není nic lepšího než náhodně vzniklé kuřácké spolky. Kdo někdy dělal v kanclu, tak ví, jaká bratrstva vznikala před budovami, kde se scházeli a časem i seznamovali kuřáci z různých koutů a oddělení firmy či úřadu. Nic lepšího na náhodné seznámení ještě nikdo nevymyslel. Před hospodou se tak potkáte s lidma od jiných stolů, se kterýma byste jinak neprohodili ani slovo. Zatřetí vykouříte toho míň. Empiricky dokázano. Pokud člověk hulí v hospodě, v podstatě pálí jednu od druhé, a když zrovna nekouří sám, kouří někdo jiný. Kouří se furt a krabka je za večer v háji. Pokud si ale pokaždé musíte obléct bundu, vyjít schody a na chvíli opustit společnost, tak si dvakrát rozmyslíte, jestli na cigáro máte opravdu chuť, a nebo kouříte už jen tak ze setrvačnosti. Moje zkušenost, spotřeba klesne zhruba na polovinu běžné normy. A konečně začtvrté přecejenom uděláte radost nekuřákům, kteří s vámi zrovna v hospodě jsou.  Líp se jim dýchá a jsou celkově víc v pohodě. Rozhodně tuhle věc pro ně já osobně můžu udělat.

Vždycky může být hůř

Takže suma sumárum. Zákaz kouření v hospodách je pruda pro kuřáky a zřejmě i přílišný zásah státu do práv majitelů hospod, ale dá se to snést. Stačí se k tomu postavit trochu čelem a nevymýšlet kličky. Přejmenovávání Hospody u Pepy na Music club Peppa nebo Klub milovníků tabáku Pepino je podle nás nedůstojné. Horší problém nastane, až nám politici zakážou v hospodách i pít.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nemocí, za které se stydíme

E-cigarety. Víc škody než užitku