Záchody a jejich historie. Kde je používali jako první a jak se měnila kultura vyměšování během historie

Vyměšování je každodenní činnost, nad kterou zrovna nepřemýšlíme, pokud se nám zrovna opravdu nechce a nikde v okolí nejsou záchody. Kdy a kde se tento průlomový vynález objevil?

Záchody a jejich historie. Jak se měnila kultura vyměšování během historie

Prehistorie záchodů. Jak to všechno začalo?

V pravěku si lidé s vyměšování hlavu nelámali. Prostě vykonali svou potřebu v jisté vzdálenosti od tábora. Stejně na tom dlouho byli i mnozí příslušníci přírodních národů, tedy alespoň do doby, než jsme je civilizovali a přinesli jim takové vymoženosti jako záchody, nadměrnou konzumaci alkoholu, stres a formulář daňového přiznání.

Kdy a kde se ale objevily první toalety? Stalo se to už ve starověku. Lidé takto „přelomově“ vyměšovali na Krétě, v Egyptě nebo v Číně. Už před více než 4 000 lety se objevily první vodní záchody, a to v rámci Harappské kultury (Indie), kde byly v každém domě. Pod prkénkem byly umístěné kanálky, ve kterých byly lidské výtvory za pomoci vody odnášeny z dosahu zraku a čichu jejich „tvůrce“.

V antickém Řecku už také existovali záchody, ale v průběhu noci konali lidé potřebu do nádob. Tyto možnosti existovaly také v Římské říši, kde ale došlo k rozvoji veřejných záchodků, které neměly pouze praktickou, ale také společenskou funkci. Sedět tu mohlo až 40 mužů najednou a během konání potřeby spolu vedli hovor.

Jak už to tak ale bývá, výše zmíněné platí pouze pro bohaté „vyměšovatele“. Chudší lidé si s tělesnými potřebami hlavu tolik nelámali a často konali potřebu tam, kde se dalo.

Od lajdácké hygieny po splachovací záchod

Ve středověku se v mnoha oblastech hygiena dost zhoršila. Chudina chodila na hnojiště, na kterém někdy dokonce stály kadibudky. Měšťané káleli do nočníků a vylévali je z oken, a šlechta vykonávala potřebu z výklenků ve zdech hradů nebo zámků, kterým se říkalo prevét. Právě odtud pochází česká nadávka prevít. V češtině pro ně tehdy existoval libozvučný název výsernice.

Teprve na konci 16. století došlo k vynálezu splachovací toalety, a na svědomí ji má jistý sir John Harington. Tato novinka se začala šířit a hygiena se postupem času zlepšovala. Mnoho lidí však stále muselo používat toalety mimo domov. Dnes už je na mnoha místech světa splachovací záchod standardem a život bez této vymoženosti si mnozí z nás ani neumí představit.

Přestože je splachovací záchod je sice perfektní vynález, je při jeho používání spotřebováno nejvíce pitné vody v chodu domácnosti. Na druhém místě je koupání ve vaně a třetí příčka patří sprchování.

Utírám se, utíráš se, utírají se

Po střevním vyprazdňování je důležitá očista. Ještě než došlo v polovině 19. století k vynálezu toaletního papíru, lidé používali různé pomůcky – ovčí vlnu, krajku, houbu na hůlce, trávu, seno, ale také ruku, kterou si následně myli v řece nebo utírali do hadrů. V některých částech světa se ostatně ruka v kombinaci s vodou používá dodnes. Např. v Indii lidé používají levou ruku na čištění a pravou na jídlo. Zdá-li se vám to nechutné, vězte, že se tu tento způsob považují za čistší praxi než s použití papíru. I na Západě se ale často používá voda. Bidet byl vynalezen už v roce 1710.

Jak budou vypadat záchody budoucnosti?

Futuristické záchody lze již dnes použít např. v Japonsku. Zdejší toalety nabízí automatické mytí a sušení, mají funkci dálkového ovládání, samostatného čištění a dokonce hrají hudbu. Poslední funkce byla údajně doplněna kvůli japonským ženám, které nechtějí, aby kdokoli slyšel zvuky, které při vykonávání potřeby vydává jejich tělo.

Jak ale budou vypadat skutečné toalety budoucnosti? Návrhů existuje mnoho. Výkaly by např. mohly být rozkládány za pomoci mikrovln, přeměněny na vodík nebo biologickou obdobu uhlí. Na konci minulého roku ostatně představil v Pekingu americký miliardář Bill Gates svou verzi záchodu budoucnosti, který nepotřebuje vodu ani kanalizaci a za pomoci chemikálií mění exkrementy na hnojivo.

Věděli jste, že existuje i Světový den toalet? Jeho datum je 19. listopadu.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

18 záchodů, nad jejichž použitím byste pořádně váhali

Nejvtipnější a nejkreativnější symboly záchodků v restauracích (20 fotek)