Za co může Měsíc? Úplněk ovlivňuje nehodovost na silnicích, meteorologické přístroje i finanční trhy!

„Tehdy byl na obloze měsíc v úplňku…“ Tak kýčovitá kulisa pro horor nebo románek, že nevíte, jestli se smát nebo brečet. Měsíc ze spousty věcí obviňujeme neprávem, zatímco jinde ho nedoceňujeme. V čem všem má úplněk prsty kromě přílivu a hladových vlkodlaků?

Za co může Měsíc? Úplněk ovlivňuje nehodovost na silnicích i finanční trhy

Sexy teorie, která se táhne po staletí a naposled o ní vyšla odborná kniha v roce 1978. Má Měsíc v úplňku má vliv na projevy šílenství? Tuhle psychologickou úvahu můžeme poslat do zatracení, protože se kniha ukázala chybná a nepodložená. Jenže lunární efekt přeci jen nějaký vliv má. Když už nic jiného: světlá úplňková noc jde ruku v ruce s nespavostí, polospánkem. A také projevy náměsíčnosti. Nevyspání má velký vliv na naši duševní pohodu, takže v průběhu úplňkových nocí/dní jsou opravdu lidé podrážděnější a nevrlejší.

Je to příliv nebo tsunami?

Máme už vcelku dost propracovaný systém, který nás včas varuje před bouřemi, ničivými tsunami nebo zemětřesením. Někdy minuty, jindy celé dny dopředu. I dobře zkalibrované přístroje ale někdy selhávají, když se do věci zapojí ta koule na noční obloze. Protože příliv, gravitační působení a tak. V roce 2011 proto Japonsko dostalo plný zásah od zemětřesení o síle 9 na Richterově škále, protože varovné signály byly překryty odchylkami způsobenými vlivem Měsíce. Chybička stála 16 000 lidských životů a 235 miliard dolarů, plus-mínus Fukušima.

Více sexu a dětí, ale ne porodů

Porody? Tohle na Měsíc v úplňku nehodíme, ale je to pověra, která prostě nechce zemřít. Má tuhý kořínek a už po staletí se traduje, že s přirůstajícím měsícem na obloze vzrůstá šance na porod. V roce 2001 provedl statistik Daniel Caton srovnávací studii, u které užil 70 milionů rodných listů za posledních 20 let. A ne, mezi tendencí k porodu a měsíční fází není žádný vztah. Ale pozor – kauzálně tu na něco přijít můžete. O měsíčních nocích (kdy nemůžeme spát) máme víc sexu. A logicky tak občas „vyrábíme“ i děti, s větší než nenáhodnou pravděpodobností.

Úplněk má vliv na investice i bitcoin

Náhodný ale existující je vztah mezi měsíční fázi a burzou. No joking! Finanční trhy mají svou periodu, která má podobu 14-15 denních cyklů. Růst a pokles je prostě stálým fenoménem globální ekonomiky. A když se podíváte na momentálně nastavené vrcholky (pětadvaceti burzovních domů, plus podnikání zemí G7), zjistíte, že úplněk nahrává zisku. Obrat akcií je v úplňku přibližně 3x vyšší (nebo má naopak 3x hlubší schodek), než mimo dny s obyčejným půlměsícem. Tehdy se investice vyplácí.

Prachy si dáme ještě jednou, byť jen ty virtuální. Bitcoiny a spol. V roce 2017 i 2018, po minulém období významného růstu, následoval vždycky krach. Naposled propad o 78 %. Jak to? Může za to čínský Nový rok, který vždy začíná podle lunárního kalendáře. Miliony Číňanů na tyhle oslavy vyberou ve virtuální měně nastřádané penízky, čímž každou virtuální měnu dostanou do kolen. Takže jasně, může za to měsíc. A Čína.

Za co může Měsíc? Úplněk ovlivňuje nehodovost na silnicích i finanční trhy

zdroj: 123RF.com

Zločin? Daří se spíš policii

Je libo trochu krimi? Jsme zase u světlých úplňkových nocí, které se jeví pro zločin jako stvořené… nebo ne? Samozřejmě, že takový nápad může dostat jen trouba, co se chce zabydlet ve vězení. Ono se sice zdá, že k většině zločinů dochází během úplňkových nocí, ale je to spíš tak, že policie je tehdy úspěšnější v jejich odhalování. Zhruba o 5 %. Na zločin je samozřejmě nejpříhodnější noc tmavá, bezměsíčná. Ale od nás to nemáte.

Na silnicích za úplňku opatrně!

Sexuální ataky, rvačky, alkoholismus, domácí násilí… a Měsíc? Ano, tak trochu. Během úplňkových nocí se prostě nočními ulicemi pohybuje více lidí a jedna věc vede k druhé. Magoři přitom magoří pořád stejně. Vinen ve všech bodech obžaloby je ale Měsíc v úplňku, když přijde na dopravní nehody. Klasický úplněk, vytvářející „falešné světlo“ a narušující pozornost, zvyšuje nehodovost na silnicích o 7 %. A super-úplněk? Ten až o 27 %. Když se Měsíc přiblíží k Zemi, je lepší se držet dál.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Celebrity a sekty: která podivná religiózní sdružení mají mezi svými členy slavné osobnosti?

Výlet za ufony se nekoná, chystaná akce Storm Area 51 skončila fiaskem. Americká mládež svou revoltu vyměnila za suvenýry