Z vrcholu až na dno. Pardubický hokej zažívá obrovskou krizi! Co se stalo?

Pardubice jsou tradičním hokejovým klubem, ve kterém ještě nedávno šlapalo vše velmi dobře. Aktuálně se však mužstvo nachází v obrovské krizi, za kterou mohou i některá kontroverzní rozhodnutí současného vedení.

Pardubický hokej

Pardubický hokej aneb všechna sláva polní tráva

Ještě před pár lety zažíval pardubický hokej skvělé období. Vždyť se tým pod názvy HC Moeller, Eaton a ČSOB Pojišťovna Pardubice stal v letech 2005 až 2012 třikrát mistrem hokejové extraligy. Jenže od sezóny 2012/13 začal klub tabulkou klesat. V ročníku 2015/16 už jako HC Dynamo Pardubice skončil jen těsně nad hranicí bojů o udržení o extraligovou příslušnost, což už se mu ovšem nepovedlo v další sezóně, v níž se mj. stalo jeho většinovým vlastníkem město.

Klub tedy musel do baráže a do WSM ligy (druhá nejvyšší soutěž) nespadl jen díky výhře v posledním zápase. Přestože se v minulém ročníku zdálo, že se Pardubice začínají pomalu zvedat, když opět po letech vybojovaly přímý postup do play-off, kde svedly vyrovnaný boj s favorizovaným Třincem, v aktuálním ročníku zažívá pardubický hokej obrovskou krizi. Nejenže se klub nachází po třech čtvrtinách sezóny na posledním místě, ale provázejí ho navíc různé skandály.

Kauza č. 1: kokainová aféra Petra Čáslavy

První aféra se odehrála ještě před startem ročníku 2018/19. Pardubický obránce Petr Čáslava měl totiž v srpnu při dopravní kontrole pozitivní test na kokain. Mistr světa z roku 2010 v klubu ovšem zůstal, neboť jej sportovní manažer Dušan Salfický nevyhodil. Ba co víc, hokejový veterán aktuálně působí nejen jako hráč, ale také jako asistent trenéra.

Kauza č. 2: Dušan Salfický a chybující muži v pruhovaném

Sám Dušan Salfický má na svědomí další kauzu. Když na led Pardubic zavítala v 19. kole Plzeň, sportovní manažer nebyl spokojen s výkony mužů v pruhovaném, ač byl po druhé třetině stav 2:2. Bývalý skvělý brankář tak po 40 minutách vtrhl do kabiny rozhodčích a rádně jim vyčinil. Tato akce však klubu nejenže nepomohla, protože Pardubice prohrály 2:3 po samostatných nájezdech, ale navíc dostal pokutu ve výši 30 000 Kč.

Kauza č. 3: trenérský štáb s výrazně pošramocenou pověstí

Jeden by řekl, že pardubické vedení bude chtít situaci okolo klubu utišit, jenže chyba lávky! Na začátku prosince byl totiž jmenován nový trenérský štáb (v průběhu ročníku již podruhé), přičemž jednotlivá jména dosti překvapila. Asistenty byli jmenováni výše zmíněný Petr Čáslava a s ním Richard Král. Bývalý vynikající útočník a pardubický rodák proslul především svým působením v Třinci. Jenže ani jemu se nevyhnula aféra, když jej prezident třineckého hokeje Ján Moder obvinil, že neoprávněně podal na klub žalobu, v které se domáhal částky, na níž neměl právo.

Alkohol, nehody a hrubé chování

Největší humbuk se ovšem rozpoutal kolem osoby nového hlavního trenéra. Tím se totiž nestal nikdo jiný než Ladislav Lubina, jedna z nejkontroverznějších postav českého hokeje. I když se jedná také o jednu z legend (nejen) pardubického klubu, zároveň jde o člověka se značně pošramocenou pověstí, a to především ve spojitosti s alkoholem. Výčet jeho excesů je přitom vskutku „úctyhodný“.

  • V dubnu roku 1994 dal Lubina jako hráč Pardubic při zápase pěstí masérovi Sparty Tomáši Bartoňovi.
  • V únoru roku 1999 byl vyřazen z mužstva Třince. Údajně především z toho důvodů, že přišel několikrát na trénink pod vlivem alkoholu.
  • Pouze o rok později narazil na křižovatce v Pardubicích do semaforu a sloupu veřejného osvětlení. V krvi měl přitom 2,39 promile alkoholu!
  • V roce 2005 Lubina opět havaroval, tentokrát v Chrudimi zcela zdemoloval svůj vůz, i když sám vyvázl bez zranění.
  • O tři roky později se stala největší tragédie. Jako asistent trenéra Pardubic způsobil Ladislav Lubina nehodu u Trotiny, při které zemřel otec fotbalisty Vratislava Lokvence. Rodák z Dvora Králové nad Labem od nehody navíc utekl a na policii se přihlásil až později. Nakonec u soudu vyvázl s dvouletou podmínkou.
  • V roce 2009 jako trenér slovenských Nových zámků hrubě nadával rozhodčím, za což dostal pokutu a měsíční zákaz vstupu na střídačku.
  • V témže roce se stal asistentem trenéra v Brně, přičemž během prvního dne přišel s tričkem, na kterém stálo: „Zrušte rychlostní limity. Jezděme tak rychle, jak se nám líbí. Tak jako v Německu“. To bylo vzhledem k Lubinově minulosti slušné faux pas.

Kromě těchto afér se Ladislav Lubina několikrát dostal do slovních a fyzických konfliktů mimo ledovou plochu, ať už se jednalo o reportéra ČT Rostislava Šumberu, anebo o fanoušky. Právě příznivci soupeřova klubu byl přitom 26. ledna 2019 napaden při derby v Hradci Králové, což opět vyvolalo velký poprask. Jistě, tento incident nebyla Lubinova vina, na druhou stranu aktuální hlavní trenér Pardubic podobné excesy, i vzhledem ke své minulosti, chtě nechtě přitahuje.

Kauza č. 4: Adam Svoboda nenechal své kolegy ve štychu

Kdyby se vám zdálo, že je kauz okolo pardubického hokeje ještě málo, připomeňme si trenéra brankářů Adama Svobodu. Bývalý reprezentant pracoval na tomto postu teprve do léta 2018 a ve funkci dlouho nepobyl. 12. ledna totiž boural a bylo mu naměřeno 1,8 promile alkoholu, přičemž se pouze zázrakem nikomu nic vážného nestalo. Ze své pozice byl následně odvolán a o totožnou funkci přišel i u reprezentační osmnáctky. Svoboda se sice ještě chvíli pohyboval okolo pardubické juniorky, následně ale na všechny své funkce rezignoval.

Dokáže se pardubický hokej vzpamatovat?

HC Dynamo Pardubice se ocitlo na pomyslném dně, jenže může být ještě hůř. Letos se totiž klub asi opět nevyhne baráži o extraligu. Druhá nejvyšší soutěž je přitom velmi nabitá a na postup pomýšlí hned několik měst – Jihlava, České Budějovice, Kladno a Vsetín. Může se tedy lehce stát, že pardubický hokej bude v příštím ročníku na extraligové mapě chybět. Po postupu do nejvyšší soutěže v roce 1949 přitom Pardubice doposud nikdy nesestoupily!

Musíme ovšem doplnit, že ve velkých výsledkových a zároveň finančních problémech je i další extraligový klub, totiž Chomutov, který Pardubice do baráže pravděpodobně doprovodí. To by sice mužstvu z „města perníku“ mohlo pomoci,ale také se letos může klidně stát, že sestoupí oba celky z nejvyšší soutěže a nahradí je dva celky prvoligové. Každopádně by to byla minimálně v případě Pardubic škoda, protože ty do české extraligy patří, a to už kvůli výborným fanouškům…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Samostatné nájezdy. Kazí tato dovednostní disciplína lední hokej? Názory se různí!

Jágr opět válí v NHL. Věděli jste, že v dobách své největší slávy hrál 2. ligu v Německu a proč?