Z automechanika hudební ikonou české house muziky! DJ Loutka se rozhodl odejít z tohoto světa dobrovolně. Jaké byly jeho začátky?

Michal Maudr, vystupující pod uměleckou přezdívkou DJ Loutka, zemřel v noci ze soboty 18. na neděli 19. srpna ve věku 51 let. Co bylo důvodem jeho předčasného odchodu?

Zemřel Michal Maudr alias DJ Loutka

Dj Loutka byl jedním z průkopníků taneční hudby, známé jako house, která k nám dorazila se zpožděním na začátku devadesátých let. Ve své době to byl jeden z nejznámějších DJs u nás v Česku. Hrát začal v roce 1991 a jeho prvním působištěm byl tehdy pražský klub Bunkr. Známý se postupně stal během hraní v klubu Futurum nebo Radost FX, kde se stal rezidentním DJjem. Napevno také zakotvil v klubu Roxy. Vystupoval i v radiu Bonton se svou show House Box.

Předčasný odchod zvolil sám

Zprávu o smrti Michala Maudra přinesl na veřejnost server rave.cz. Úmrtí poté potvrdil jeho kolega DJ Chocky. Ten uvedl, že byl DJ Loutka pro českou veřejnost symbolem housové hudby.

„Kolem sobotní půlnoci jsme do Záběhlic vyjížděli k nahlášenému muži bez známek života. Lékař na místě smrt jednapadesátiletého muže potvrdil a přivolal koronera,“ řekla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. „Muž se oběsil, cizí zavinění nebylo prokázáno. Byla nařízena zdravotní pitva,“ potvrdil jeho smrt mluvčí policie Tomáš Hulan.

Z automechanika DJjem

Michal Maudr pocházel z pražského Žižkova, ale vyrůstal na Proseku. Přestože se původně učil na mechanika, postupně se dostal k práci DJje, i když se tím z počátku neživil. Hned ve svých začátcích spoluzaložil agenturu Roxydust, což byla ve své době první houseová produkce. Stál u vzniku tradičních tanečních party v Kulturním domě Ládví nebo klubové noci Shake v Roxy. Na tu se sjížděli posluchači housu z celé Evropy.

Nostalgické devadesátky

Jak říkal sám Michal Maudr, začínal hrát v jednodušší době, kdy nikdo nic neřešil. Na své práci miloval hlavně svobodu a možnost dělat to, co ho baví. Během své kariéry vystupoval s předními světovými DJs, jako jsou Carl Cox, Darren Emmerson, Ritchie Hawtin nebo Paul van Dyk. Ještě ve čtvrtek potom na svém facebooku lákal na party na Mácháči, která se koná o víkendu 24.-25. srpna. Příčiny jeho sebevraždy zatím nejsou známy.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč nás alkohol uspává? Dá se tomu nějak zabránit? Zkuste naše redakční tipy a budete zase jako rybička!

A dost! Pohonné hmoty zdražily? D1 je zase rozkopaná? České dráhy neumí hospodařit? Které další věci nás už vážně nebaví?