Whiskey pro opravdové fajnšmekry

„Whisky to je moje gusto, …“ Mluví vám tahle známá písnička, kterou nazpívaly krásné dámy Květa Fialová a Yvetta Simonová, z duše? Taky si život bez tohoto zlatavého alkoholického nápoje destilovaného z obilnin a zrajícího v dřevěných sudech nedovedete představit? Pak čtěte dál! Dozvíte se, jak se whiskey, nebo chcete-li whisky, vyrábí, jak vybrat tu nejlepší whisky a mnoho dalšího.

Není whiskey jako whiskey

Na trhu najdete nespočet druhů tohoto oblíbeného moku. Dělit je můžeme z hlediska chuti, vůně, geografického původu i technologie výroby. Někdo preferuje irskou whisky, jiný zase skotskou, americkou nebo třeba japonskou. Někdo si dá Jacka Danielse, jiný Jima Beama, další Tullamore nebo Kurayoshi. Jaká chutná vám?

Whisky

Jak se whiskey vyrábí?

Whisky je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů vůbec. Někdy jí hlavně pánové přezdívají tekuté slunce. Dokáže zahřát, potěší vaše chuťové buňky. Každá whisky se ale vyrábí z jiných surovin a jiným způsobem.

Jak se vyrábí skotská whisky?

Skotská whiskey se vyrábí zásadně z ječmene. Oschlý a naklíčený ječmen se dosuší nad kouřem z hořící rašeliny, pak se nadrtí a smíchá s horkou vodou. Ta by měla být skotská, přímo z rašeliniště. Jen tak totiž dodá whisky při pálení a filtrování tu pravou barvu, chuť a vůni.

Dvě hodiny se směs sladu a vody míchá, škrob se přemění v cukr a celá várka se scedí a přidá se do ní voda vyšší teploty. Celý proces se opakuje, aby se odplavil i zbytek cukru. Směs se znovu scedí, zbytky mouky usazené na dně kádě se usuší a využije jako krmení pro dobytek.

Cukernatá kapalina se pak ochladí, přečerpá do dřevěných kádí, přidají se kvasinky a probíhá tu fermentace. Následuje destilační cyklus, který se dvakrát opakuje, aby byl obsah alkoholu co nejvyšší. No a pak se destilát uloží minimálně na 3 roky do již použitých dubových sudů po bourbonu, sherry, skotské whiskey apod.

Náš tip: Chcete ochutnat špičkovou skotskou whisky? Zkuste Chivas Regal, unikátní skotskou whisky sladké vůně s ovocnými tóny zralých hrušek a melounu s nádechem karamelek, mléčné čokolády, zázvoru a skořice, která je směsí těch nejvybranějších sladových whisky. Má sytou chuť a dlouhý závěr.

Blended nebo single malt?

Skotská whisky se dělí na jednodruhovou a vícedruhovou. Single malt je jednosladová whiskey, která sází na stálost chuti a pro její výroby byl využit jen sladový ječmen a byla vyrobena jen v jedné palírně. Whisky typu blended je míchaná, proces výroby je zakončený mícháním deseti až padesáti druhů whisky – z různých palíren.

Která je lepší? Těžko soudit. Záleží na chuti každého z nás. Single malt je podle odborníků chuťově zajímavější a výraznější. Navíc za její výrobou stojí jedna jediná palírna, která se obvykle dědí z generace na generaci. Blended je zase o něco jemnější, vyladěná a hodí se i pro ty, kdo whisky teprve začínají přicházet na chuť.

Jak se vyrábí irská whisky?

Na světě najdete momentálně jen čtyři palírny, které se výrobou irské whisky zabývají. New Midleton, Cooley, Old Bushmills a Kilbeggan. Z každé ale pochází několik značek. Třeba New Midleton vyrábí Jameson, Tullamore Dew, Old Dublin a další.

Obilí se namáčí v pramenité vodě, zvlhlý ječmen se pak nechá naklíčit. Během klíčení se škrob z obilí mění na cukr. Následně se obilí vysuší, pomele a zalije horkou vodou. Vzniklá tekutina se přečerpá do nádrže a přidají se kvasinky. Výsledkem je vykvašená tekutina, která je základem pro destilaci single malt whiskey. Ta pak probíhá v měděné nádobě, kde se tekutina ohřeje a změní na destilát, který se před uložením do sudů znovu destiluje.

Víte, že irská whiskey se destiluje hned třikrát, k jejímu zrání se používají dubové sudy po bourbonu, sherry nebo jiném vínu a od skotské whiskey se liší tím, že v ní chybí kouřový tón?

Náš tip: Chcete ochutnat vynikající irskou whisky? Vsaďte na Tullamore s aroma dortového korpusu s jemným smetanovým přelivem, rozinkami, datlemi, vanilkou, medem. Na to navazuje lehká chuť, s jemnými tóny koření, medu, sladu a maličko sherry.

Jak se vyrábí americká whiskey?

Pro výrobu americké whisky se používá víc než 50 % kukuřice, kanadská whisky se zase vyrábí převážně z žita. Destilát zraje v barelech z bílého amerického dubu, které musí být nové, použijí se jen jednou. Dalším pravidlem, které musí americká whisky splnit je skutečnost, že bude vyrobena na území USA.

Víte, že americké whisky z Kentucky, která obsahuje minimálně 51 % kukuřice, se přezdívá bourbon? Jednodruhové whisky se označují jako straight, míchané pak klasicky blended.

Náš tip: Už jste ochutnali americkou whisky Jack Daniels, která bude chutnat i těm nejmlsnějším jazýčkům? Pro tuhle whisky je charakteristická jemná kouřová chuť a je nejprodávanější americkou whisky na světě.

Jaký je postup výroby japonské whisky?

Koho by napadlo, že kvalitní whisky může pocházet i z Japonska? Základem tam je voda, ječmen, kvasinky, rmutování, kvašení, destilace a zrání v dubových sudech. Společnosti dovedou vyrábět v jedné palírně mnoho příchutí sladové whisky.

Náš tip: Toužíte tu japonskou whisky ochutnat? Doporučujeme sáhnout po Kurayoshi, whisky světle zlaté barvy, s vůní čerstvého sladu a sušeného ovoce, která přechází do chuti sladkých pražených ořechů a vanilky.

Jak poznat kvalitní whiskey?

Whisky není zrovna nejlevnější, vždyť jde o nápoj, jehož výroba trvá roky. Takový nápoj do sebe jen tak nekopnete, chcete si ho vychutnat.

• Sledujte barvu. Whisky může být světle žlutá až tmavě hnědá, ale i rubínová.

• Kvalitní whisky by vám měla vůní i chutí připomínat třeba med, různé dřeviny nebo fíky. Může vonět i po kouři.

• Dejte i na své chuťové buňky. Nejprve k whisky přivoňte, ochutnejte malý doušek a nechte všechny chutě na jazyku vyniknout.

• Jaké pocity a chutě ve vás whisky zanechala?

Náš tip: Abyste si whisky opravdu vychutnali, řiďte se doporučením výrobce na etiketě, neřeďte ji, pijte ji z různých sklenic.