Nejkrvavější vězeňské vzpoury: Kde se zabíjeli navzájem a kde zásahovka uvolňovala kapacitu cel?

Moucha v přesolené polévce, nekomfortní pobyt mezi palandami na cele nebo nedostatek mýdla ve sprchách? Příčiny vězeňské vzpoury mohou být různé. Tyhle ale dopadly hodně špatně.

vzpoury

Státní věznici v mexickém Juarézu mají už hezkých pár desetiletí pod kontrolou reálně nikoliv dozorci, ale kriminálníci za mřížemi. Takže vzpouru, k níž tu došlo v roce 2009, lze chápat spíš jako „reorganizaci“, opětovné přerozdělení kompetencí mezi členy gangů Los Mexicales, Artistas Asesions a Barrio Azteca. Po dvou hodinovém masakru byly tři stovky raněných a padesátka mrtvých, vězně zpátky do cel doprovodila až armáda.

Klasika? Vězni proti vězňům

Podobný motiv měla i vzpoura v brazilském vězení v Manausu. Zdejší nedobrovolné osazenstvo totiž tvořili členové dvou konkurenčních pašeráckých band, partičky Familie do Norte a Primeiro Commando da Capital. Vězeňská správa s potlačováním vzpoury nepospíchala, a nejprve takticky vyčkala, až se tým PCC vypořádá s FDN. Zahrnovalo to šedesátku uřezaných hlav, než konečně došlo na vojenský zásah, který si vyžádal dalších 33 mrtvých vězňů.

Srovnávání účtů proběhlo v roce 2005 i za mřížemi kriminálů v Guatemale. O místo pod sluncem se tu servali členové MS-18 a Mara Salvatrucha. Unikátní bylo, že vybíjená byla koordinovaná, a ke vzpourám došlo v 7 věznicích najednou. Trestanci se přitom nebodali naostřenými zubními kartáčky, ale likvidovali se v celách s pomocí granátů. Takže je až překvapivé, že mrtvých bylo v součtu jen 35.

Stávka vězňů i požární cvičení

Co měly společné vzpoury v chilském Iquique v roce 2001, filipínském Davao Metrodiscom (1989) a americké Novomexické státní věznici (1980)? Trestanci se tu bouřili proti nelidským podmínkám, za nichž tu museli existovat.

Ve všech třech případech si vězni vzali za rukojmí odzbrojené dozorce. A ne, nepomohlo to. Po akci zásahovek skončily revolty desítkami mrtvých. A hned bylo v přeplněných celách volněji.

Honduraské Porvenir v Ceiba je děsuplným kriminálem. Už proto, že sem umísťují ty nejtěžší případy: sadistické vrahy a násilníky. Kteří se prostě neshodnou. V dubnu 2003 tu „začala“ vzpoura vyhazováním zapálených matrací z oken. Jenže jeden takový slamník se vznítil a následný požár připravil o život 86 vězňů. Při hašení požáru se ale většina zde zabydlených šílenců volně rozprchla do širokého okolí.

Radikální spravedlnost a příklad spolupráce

Američané jen neradi vzpomínají na vězeňskou vzpouru z roku 1971, k níž došlo v kriminále v Attice. Proč? Při zásahu proti vzbouřeným vězňům došlo k „politováníhodným přehmatům“. Třeba ke střílení vzdávajících se vězňů, k popravám už zpacifikovaných trestanců a nakonec k likvidaci zraněných svědků, kteří by o tom mohli někde vypovídat.

vzpoury
Přiznat, nebo zatloukat? Zatloukat. (foto: opaidetheo/123RF)

Mezi dnes už fenomenální vzpoury patří i ta u ohijského Lucasville v roce 1993. Trvala 11 dní a vyžádala si 10 obětí. V čem tkvělo její kouzlo? Vězni se bouřili proti chatrným podmínkám kriminálu, nedostupné zdravotní péči a kvůli tomu, že je nikdo nechtěl testovat na tuberkulózu, která se za mřížemi objevila. Vtipné bylo, že jednotně tu za vězně vystupovali členové chicagských Gangster Disciples, Árijské bratrstvo a Černí Muslimové. Tři party, které by se na ulici rozhodně neshodly.

Nekonečná hladovka a brazilský šampion

Rekordem zavání i vzpoura z manchesterského vězení Strangeways. V roce 1990 tu šli do bouře vězni s tím, že už je nebaví šikana od dozorců ani násilné tlumení nespokojenců sedativy. Došlo rovněž na hladovku, která trvala 25 dní. Britská vláda o celé akci „zapomněla“ veřejnost informovat, a všechny informace o ní dost urputně cenzurovala.

A samozřejmě, chybět tu nemůže ani Carandiru. Ke konci roku 1992 katastrofálně přeplněná věznice u São Paula, která si o vzpouru svými katastrofálními podmínkami doslova koledovala. K výbuchu natlakovaného kotle zuřivosti vězňů tu došlo 2. října, a následoval radikální zásah vězeňské policie. Jak radikální? Řekněme, že ze 111 mrtvých těl vynesených z chodeb a cel po potlačení vzpoury, bylo 102 rozstříleno onou policejní jednotkou. Jak myslíme to „rozstříleno“? Inu, z jednoho těla bylo vytaženo 515 kulek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Seriály z vězení, které za obětování volného času fakt stojí

Slavní autoři byli často podivíni. Kdo miloval kuřata nebo motýlí penisy a kdo byl opakovaně zavřený ve vězení