Překrásná a romantická místa? Tipy na výlety, které je lepší nezažít

Exotické destinace prodchnuté poutavou historií, mimořádné lokality s nespoutanou přírodou, střípky pozemského ráje rozeseté po celé Zemi. Právě taková místa, která nás lákají k návštěvě, jsou často krásná jen do té doby, než je lidé objeví. Pak už stojí za prd. Když se z nich stane instagramová klasika, je lepší se jim vyhnout. Kam raději nejezdit?

Výlety

Jasný, fakultativní výlet v koloně autobusů doprovázených opancéřovanými ozbrojenci si k Pyramidám musí povinně střihnout každý, kdo navštíví Egypt. Protože Egypt, to jsou pyramidy v poušti, ne? Za tímhle výletem ale stojí spousta zklamání, protože ona pouštní kulisa už hezkých pár desetiletí vypadá jinak, než když se tu při projížďce kolem sfingy potil Napoleon. Káhira je zatraceně velká metropole, a její předměstí sahají už prakticky k prehistorickým stavbám v písku. Trapas. Nejlepší flek na pozorování téhle pamětihodnosti, bez zbytečných davů turistů hledajících ten nejlepší záběr, je momentálně zpoza výlohy řetězce univerzální pizzerie Pizza Hut v Káhiře. Romantika je tu stejně mrtvá a bezpečně pohřbená, jako faraóni.

Prohnědlá pláž pro vyvolené

Co má společného zátoka Maja v souostroví Pchi Pchi, filipínský ostrůvek Borocay a půlka australského pobřeží? Samozřejmě, fakt hezké písčité pláže. A protože je nám už párkrát naservírovali ve filmech s Leonardem diCapriem nebo Pirátech z Karibiku, chceme se na ně zajet vyvalit, jako vorvani. A co se asi tak stane s lokalitou, na kterou místo pár lidí za týden dorazí v sezóně pár tisíc lidí za hodinu? Řekněme, že už nebude vypadat tak „panensky“ netknutě. Vlastně, byla tu hlava na hlavě, a tuny odpadků k tomu. A tak to tady radši nechali na pár měsíců či let zavřít, aby se to stačilo vzpamatovat. Truchlíte nad selfíčky pracháčů a celebrit, kteří to sem stihli ještě před uzavřením? Mrzet vás to úplně nemusí. Popřemýšlejte, kam si asi tak v uzavřené zátoce s písčitou mělčinou, obklopené kokosovými palmami, zajde na toaletu pár tisíc lidí?

Tady si opravdu nesedejte

Když se v roce 1953 posadila na Španělské schody v Římě Audrey Hepburnová, netušila, že tím spouští lavinu. Touha po kýči a instantní romantice je prostě nakažlivá, a Prázdniny v Římě si chce prostě střihnout každý. Nebo každá? Být aspoň chvilku jako princezna? Netrvalo to dlouho, a 135 stupňů tohoto schodiště bylo obležené turisty. Když si Italové spočítali, že musí každý rok vyplatit v přepočtu 26 milionů korun jen za to, aby tuhle pamětihodnost zbavili nalepených žvýkaček, řekli si dost. Na Španělských schodech se už nesedí. Pod pokutou. Řím je pro turisty super-město, ale dokud z něj budete chtít vidět jen filmovou klasiku, je dost o ničem. Fronty jsou stejné v Amstru jako v Praze.

Odpadky jako metropole

Máte před barákem popelnici, čekající na vyvezení? Cajk. Tak vás možná trochu deptá, když do ní vlastní odpadky háže každý, kdo jde kolem. Je sice fajn, že nenechávají binec na zemi, ale vy si platíte za odvoz, oni ne. Snést se to ale dá. Pokud nežijete třeba v rakouském Halštatu. Zatarceně malebné pidi-městečko u jezera, obklopené Alpami. Nádhera. Na stálých 800 obyvatel sem ročně zamíří 1 milion turistů. Díky tomu má tohle sídlo stejnou produkci odpadů, jako nejedna evropská metropole. Ne, turisty tu už rádi nemají. Selfíčkáři jim lezou do zahrad a domů, jen aby ulovili dokonalý záběr. Stojí to tu za houby.

Co bylo ve filmu, je už mrtvé

Cestující celebrity a slavné filmy už zničily nejednu lokalitu a město. Třeba Dubrovník, který nejdřív dostal plný zásah během bombardování za Jugoslávské války. Když se trochu otřepal, stal se turistickou destinací Balkánu č. 1. Místní, kteří se ještě neodstěhovali, připouští, že to bombardování bylo milosrdnější.  A když se zase vzpamatovali? Přišla Hra o Trůny a s ní další davy turistů. Tohle město není kouzelné, ale momentálně úplně v háji. Na svou popularitu dojíždí i Reykjavík, a s ním vlastně celý Island. Protože 40 milionů turistů je pro zemi s 300 000 obyvateli fakt moc.

V Benátkách by se dřív pro turisty rozkrájeli. Teď ale zjišťují, že jim z toho teče do bot. A fenomenální, záhadami opletené Machu Picchu v Peru? Kvůli milionům podupávajících turistů tu hrozí sesuvy půdy. Než jet na tyhle destinace, je lepší zůstat doma.

Autor: Radomír Dohnal