Vydatné deště a povodně varují západní Čechy: Meteorologové zpřísnili výstrahu

Meteorologové varují před extrémními dešti a povodněmi na západě Čech. Výstraha platí do neděle pro Karlovarský, Plzeňský a části Ústeckého a Jihočeského kraje. Očekávají se výrazné srážky, které mohou vést k prudkým vzestupům hladin toků. Český hydrometeorologický ústav doporučuje opatrnost a sledování situace.

počasí

Víkend bude ve znamení vydatného deště, varují meteorologové

Meteorologové v pátek zpřísnili výstrahu před vzestupy hladin v souvislosti s vydatnými srážkami na západě Čech. Očekává se, že množství srážek dosáhne až 60 a lokálně až 80 milimetrů na metr čtvereční. To zvyšuje riziko povodní s extrémním stupněm nebezpečí.

Meteorologové
Meteorologové varují před extrémními dešti a povodněmi na západě Čech. Zdroj Instagram

Očekávané následky

Vysoké nasycení půdy a velké množství srážek povedou k prudkým vzestupům hladin toků, zejména v Českém lese. Během soboty by mělo dojít k překročení limitů pro 3. stupeň povodňové aktivity. Situace se očekává nejhorší na Mži a Radbuze, ale i další řeky budou postiženy. Druhý stupeň povodňové aktivity lze očekávat v povodí horní Ohře a později i na Berounce.

Rozsah výstrahy

Výstraha před vydatnými dešti platí do neděle v Karlovarském, Plzeňském a částech Ústeckého a Jihočeského kraje. Meteorologové očekávají trvalejší srážky s proměnlivou intenzitou, případně doprovázené bouřkami.

Opatření a doporučení

Český hydrometeorologický ústav doporučuje obyvatelům postižených oblastí opatrnost a sledování vývoje situace. Je vhodné připravit se na možné povodně a dodržovat pokyny místních úřadů.

Buďte připraveni a sledujte aktuální vývoj

Očekávané vydatné deště a následné povodně vyžadují opatrnost a připravenost obyvatel západních Čech. Důležité je sledovat vývoj situace prostřednictvím oficiálních kanálů a dodržovat pokyny místních úřadů a meteorologů.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Tropy v dubnu? Připravte se na velmi tropické počasí, hlásí meteorologové