Vodácký manuál. Bez čeho se na vodě neobejdete?

Vrchol vodácké sezóny je tu. Většina Čechů patří mezi vodáky amatéry, kteří si nehrají na žádné závodníky, ale rádi si v klidu vychutnají letní pohodu s přáteli –  opalování na špičce kánoe, vzájemné a nekonečné zdravení „ahoj“, nebo večerní posezení u ohně. Ovšem, i na tyto prosté radovánky musí být vodák v plné zbroji! Co všechno budete na své plavbě po řece, říčce či potoku zaručeně potřebovat?

Budeme se bavit o běžném vodáckém klání. Tedy pěkně s kamarády, rodinkou nebo v tlupě. Žádný adrenalin nebo kajak. Co tedy s sebou?

  1. Barel. Říká se mu po vodácku bandaska. Je to plastový sud pro vodáky, který je dimenzovaný přesně tak, aby se vešly dva do lodě mezi kormidelníka vzadu a háčka vepředu. Vodotěsný uzávěr zaručuje, že se věci uvnitř nenamočí. Pokud ho nezapomenete dobře zašroubovat! Do něj naskládejte všechno, co si chcete vzít s sebou. Bacha! Barel se musí přivázat k lodi, nebo ho při prvním jezu ztratíte či utopíte.
  2. Kolik oblečení? Na týden vám bohatě stačí dvě trika s krátkým rukávem, jedny krátké kalhoty a jedny dlouhé na večerní posezení u táboráku. Na spaní jedno pohodlné tričko a spodky – spát se asi moc nebude. Určitě přibalte dva páry ponožek a spodní prádlo na každý den. I když bude pěkný vedro, vždycky se hodí mikina nebo flísovka a nepromokavá bunda. A konečně plavky! Nechcete přece strašit ostatní vodáky.:)
  3. Čepici! Ať bude pršet, nebo sluníčko – vždycky vás dobře ochrání. Když začne pálit slunce a vy se na řece nemáte kam schovat do stínu, poznáte pravé vodácké peklo.
  4. Boty. Dva páry bot bohatě postačí. Sandále nebo staré tenisky nazouvají vodáci během plavby, protože plavba po řece není jen pádlování, však víme… Druhé boty využijete mimo loď. V kempu, na výlety, do hospody…
  5. Brýle. Sluneční brýle jsou pro oči na opalizující hladině pravým požehnáním. O dioptrických brýlích ani nemluvě, ty si musí brát každý obrýlený vodák automaticky. Hlavně si je pořádně upevněte na hlavu. Budew to znít divně, ale nejlépe se vám bude koukat přes brýle růžové. Nejen že uvidíte svět růžově a naděláte nejvíc parády, ale budete mít oči jako ostříž. Růžová totiž působí s vodní hladinou nejkontrastněji a je proto nejvhodnější. Nezapomeňte ani na další ochránce před sluníčkem a zabalte si kvalitní opalovací krém a pokrývku hlavy!

Další vychytávky na vodu

  1. Nepromokavé (a další) vychytávky na peníze, doklady a telefon jsou ve vašem batohu nezbytně nutné. Zaprvé, s mokrými penězi do hospody určitě nelezte. Zadruhé, i uprostřed peřejí nepřestáváte být občanem ČR, a coby vodák se musíte v případě vyzvání legitimovat říční policii, která dbá na pořádek na řekách. Zatřetí i nejzapřisáhlejší tramp a milovník přírody má dneska v ruksaku mobil. Takže, určitě budete potřebovat vodotěsné pouzdro a dost možná i kurz pečlivého balení. Mezi voděodolné zázraky patří i pláštěnka, na tu také nezapomeňte, pokud nechcete riskovat varhánky po celém těle. Hodit se vám bude i šňůra, s kterou připevníte k lodi svůj nealko pitný režim. Když bude studený, bude vám víc chutnat, a nebudete na lodi dehydrovaní.  Na palubu vezměte i klasickou houbu, s kterou vysajete vodu z loďky.  Funguje lépe než kelímky a navíc s ní můžete vytřít i podlahu a v loďce si tak trošku poklidit.
  2. Zaslouženou odměnu by si po náročném sjezdu řeky měl dopřát každý vodák. I malá kapka dobrého pití dokáže vždy příjemně zahřát a okořenit večerní pohodové chvíle s přáteli. Koneckonců to věděli i námořníci, kteří si na nic nehráli a ať už se plavili kamkoliv, nikdy u sebe nezapomněli mít láhev poctivého moku. Jako správný vodák, dodržte i tuto tradici. Zkuste třeba Speciál od Božkova nebo co vám jednoduše chutná. Ale s mírou chlapi, jo?:)

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Manuál komunikace na seznamkách. Nedělejte tyhle chyby!

Jak sestavit nábytek? Nejdřív vyhoďte manuál!