Vládní krize aneb kdo je tu vlastně opravdový chlap?

Politologických rozborů toho, co se poslední dny děje ve vláda, na Hradě i v ulicích, jsou všude mraky. Podívejme se ale na celou věc čistě z mužského, nebo chcete li maskulinního pohledu. Pořád se tu politici navzájem vyzývají, aby se chovali jako chlapi, obviňují se, že na něco nemají koule, tak se teda pojďme na tu celou naší národní elitu podívat. Najdou se tu vůbec nějací chlapi?

Začněme hezky od těch hlavních postav celého toho marasmu. Takže prezident Miloš Zeman, to je snad až příliš snadný cíl. O jeho chatrném zdraví, opilectví, a celkově totálně sešlém zjevu už se napsalo mnoho a je asi zbytečné na to poukazovat. Na druhou stranu, starci většinou bývají moudří, tak nějak nad věcí, někdy dokonce laskaví. To nám v tomto případě bohužel také nehrozí. Na Hradě sedí mstivý arogantní dědek. Jeho extempore s holí, kterou málem přetáhl premiéra země před zraky celé země, byla ostuda nebetyčných rozměrů. To není chlapské, to je zbabělé a dětinské. Pak tu máme tance kolem Ústavy, což je sakra nebezpečná věc, protože pokud se nehodláme řídit ústavou, pak to tu můžeme rovnou zabalit. Na výklad slov jako „bezodkladně“ se musí kvůli vrtochům Zemana scházet ústavní právníci. A když pak svolá kamsi do Liberce předsedy stran právě ve chvíli, kdy Sobotkovo letadlo opustilo ranvej a odletělo do Lucemburska, to je už jen další zlomyslnost a malost. Miloš Zeman připomíná senátora Palpatina alias Dartha Sidiuse, neboli hlavu temné síly ve Hvězdných válkách. To je ten stařec v kápi, co pořád skuhrá a podivně se šklebí. Na Hradě máme tohle Sidiuse a fakt to není žádná výhra. A chlap to pochopitelně také není. Takže dál.

Babiš jen kňučí

Andrej Babiš, lidově zvaný Bureš, je další žábou na prameni současných problémů. Ve sněmovně se včera rozčiloval, křičel a rozhazoval rukama. Nechce dát kůži lacino, což je vidět a správný chlap má bojovat. Jenže Babiš jednak není správný chlap a pak hlavně celý ten jeho výstup byl jen snůškou obviňování a lamentování. Bylo to ukňourané, teatrální a ubohé divadlo. Kdyby to někdo náhodou neviděl, tak tam asi stokrát zaznělo slovo „kampaň“ a mezi tím byly nějaký další slova, ale ty nebyly moc podstatný. Zkrátka Babiš si chce vykňourat svůj post ministra financí. Prý ho můžeme i zabít, ale on rozhodně neodstoupí. Naštěstí tyhle věci nezáleží tak úplně jenom na něm, takže nakonec si možná bude balit saky paky, ale to je ještě zjevně běh na dlouhou trať. Zatím se jako vyjednává. Každopádně nahrávky, které unikly na veřejnost, jsou jasným důkazem, že Babiš je sketa. O svých vlastních politicích ale i zaměstnancích (v mnoha případech se to překrývá) tvrdí, že to jsou debilové, ovlivňuje své noviny a vůbec dělá spoustu věcí, za které by ho někdo měl dávno popadnout za límec a vyhodit někam za dveře, v našem případě vrátit zpět na Slovensko. Babiš není chlap, není to rváč, je to zmetek. Jedeme dál.

Sobotka se pochlapil

Bohuslav Sobotka, premiér země. Kdo by to byl před měsícem řekl, že zrovna tenhle plešoun bude nakonec hrát s oběma zmíněnými pány vyrovnanou partii. Dlouho to vypadalo, že máme za premiéra bezpohlavního úřednického sralbotku, který mluví jak Mirek Dušín a tváří se jak vemeno. Babiš si ho mazal na chleba a vrabci na střeše si cvrlikali, že Sobtoka hned po volbách (které pochopitelně projede na celé čáře), poletí. No, jenže Sobotka poměrně překvapil. Sice mu to trvalo, různě lavíroval, podával a zase nepodával demise, ale cosi se v něm zlomilo, když na něj Zeman namířil svoji hůl. Tam předvedl, že když je zahnaný do kouta, umí bojovat. Škoda, že to nepředváděl dřív, mohl si spoustu problémů ušetřit. Na druhou stranu zdaleka není dobojováno a Sobotka rozhodně nemá vyhráno. Zeman se brání zuby nehty o Babišovi ani nemluvě. Bude to chtít stále vytrvat a nebát se. Sobotka má hodně daleko k ideálnímu premiérovi natož pak k nějakému prototypu mužného chlapa, ale aspoň se snaží ze sebe vymáčknout to lepší. V tom je třeba mu držet palce.

Kalousek a spol

No a pak tu máme celý soubor dalších hráčů. A to je také parádní sestava. Tak třeba takový Bělobrádek, to je klasický „kam vítr, tam plášť“ a hlavně být ve vládě. Nebrat. Kalousek, (možná) polepšený hříšník, skvělý řečník, a hlavní tahoun opozice proti Babišovi. Jenže těch malérů, co má na hrbu, toho se nezbaví do smrti. Momentálně sice na správné straně barikády, ale nezapomínejme, že je to ten samý Kalda, co se přes noc rozhodl, že udělá vládu s komunisty. Bacha na něj. Šéf ODS Fiala je akademik bez charismatu, co si ho ODS vybrala jen proto, že už nikoho jiného prostě neměla. Tady také testosteron nehledejme.

Zombíci z ANO

Nesmíme zapomenout ještě na celou sekci zombíků z ANO. Faltýnek, to netřeba komentovat. Více funkcí než on nemá ani pověstná japonská kalkulačka. Nebezpečný, bezpáteřný, totálně oddaný Babišovi, muž na špinavou práci. Popravil například olomouckého hejtmana Koštu. Nejtvrdší ořech, ale sketa. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se neustále tváří, jako by seděl na záchodě a tlačil. Karla Šlechtová sice vypadá jako chlap, ale není to chlap. Martin Stropnický raději z celé té ostudy někam zalezl a není vidět. Jediný z celé sekty ANO, kdo se dokázal vzchopit k nějakému vlastnímu názoru je europoslanec Pavel Telička. Babiše se nebojí, a nebojí se mu také říct, že takhle to dál nejde a že to podělal. Klobouk dolů, Telička je frajer. Kam ale zmizel etalon ctnosti zvaný Věra Jourová? Jedna z těch slušnějších tváří hnutí neřekla k celé vládní krizi ani píp. Raději nejspíš v Bruselu řeší kvóty na zastoupení žen.

Abychom to nějak shrnuli. Chlapů a rovného chlapského jednání je k vidění pomálu. Slušnosti, ani co by se za nehet vešlo. Jde o hodně, lidé jsou v ulicích, krize hrozí přesáhnout hranice normálního vládního sporu. Takže pokud tu nechceme mít vbrzku nějakou tu defenestraci, bylo by dobré, aby si Zeman s Babišem už konečně uvědomili, že takto to dál nejde. A u voleb  bychom měli všichni myslet na to, kdo celou tuhle blamáž způsobil.

A co vy,  komu držíte palce?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tleskat Kajínkovi? Hloupost! Jen baštíme Zemanovi návnadu