Tleskat Kajínkovi je hloupost, jen baštíme Zemanovi jeho návnadu

Tak už je venku. Před věznicí se objevil osvalený mukl v zeleném tílku, celé dny čekající novináři bouchali šampaňské, dávaly se rozhovory, dorazily fanynky a různí podporovatelé. Vrah je na svobodě a národ to sleduje v přímém přenosu. Politici se kroutí, celé se jim to ekluje, naopak na Hradě se slaví. Byl to náš Miloš, lidový prezident, kdo dal Kajínkovi milost, a i vrabci na střeše si cvrlikají, že to udělal ze zcela jiných důvodů, než je nějaký soucit. Na to ostatně prezident nikdy moc neslyšel.

Nebudeme zabředávat do toho, jestli Kajínek je nebo není vinen. Každý stejně už názor má a věří, čemu věřit chce. Soudy s ním každopádně trvaly čtyři roky, soudní spis měl 10 tisíc stran, proběhlo množství odvolání a dalších opravných prostředků, takže soudní systém rozhodoval dlouho a opakovaně. Vždy v Kajínkův neprospěch. Samozřejmě vždy existuje možnost nějakého spiknutí či justičního omylu, ale těžko to může dnes kdokoliv po dvaceti letech nějak definitivně vyřešit. Jenže Kajínkův případ dávno není záležitostí faktů, důkazů a zákonů. Kajínek se stal záležitostí emocí, stal se svého druhu celebritou a novodobým Robinem Hoodem. Celá spousta lidí mu fandí, prostě proto, že mu fandit chce, že mu věří.

Koho zajímá dávná vražda?

Jasně, je to chlap jak hora, dokázal zmlátit policajty a ještě jim ukrást auto, utekl z vězení. Navíc vždy o sobě tvrdil, že je nevinný. Lidská povaha už je taková, že má tendenci podobnému typu lidí fandit. Ostatně koho odpráskl? Pochybného podnikatele a jeho bodyguarda. Koho to dnes mrzí, kdo se tím trápí? A kdo ví, jak to všechno tehdy bylo…

Recidivista hrdinou

Jenže tohle uvažování je zcela mimo realitu. Kajínek byl recidivista, kromě oné vraždy toho už předtím měl na krku hromadu, strávil v base spoustu let. V jeho bytě se našlo tolik zbraní, že by se jimi dala vyzbrojit zásahová jednotka. Možná ideální námět pro film, který byl také poměrně dobře natočen a stal se z něho u nás trhák. Ale my nežijeme ve filmu, žijeme v reálném světě a není úplně normální, že prezident pustí na svobodu opakovaně soudy usvědčeného vraha. To prostě v pořádku není, ať si o Kajínkovi myslíme cokoliv.

Politický marketing v praxi

Prezident Zeman udělal chytrou věc. Kolem jeho chatrného zdraví a podivných politických kroků už se vzedmula velká vlna nevole, a novináři vyloženě čekají na jeho další skandál nebo kontroverzní výrok. A v tuhle chvíli se médiím předhodí nové téma – Kajínka. A Zeman opět sbírá laciné body, protože plebs tleská, jejich hrdina je venku. Takhle se vrtí psem a takto vypadá politický marketing v praxi.

Zarážející je, že Zeman pustil na svobodu Kajínka oficiálně kvůli tomu, že má pochybnosti o celém případu a o jeho vině. Tím ovšem říká, že nevěří české justici, která se případem zabývala mnohokrát a po velmi dlouhou dobu. Jasně, česká justice je v otřesném stavu, nad mnoha rozsudky člověk nestačí kroutit hlavou, ale přecejen by prezident měl projevit větší důvěru v systém, jehož je sám součástí. Kolik jiných sporných případů existuje? Pustí Zeman všechny, u kterých jsou pochybnosti? Nikoliv, protože se o nich neví, nemají punc rockové hvězdy nebo jakéhosi Hraběte Monte Christa. Celé tohle divadlo je laciné a skrz naskrz smrdí politickým kalkulem.

Český cisrkus

Žijeme v zemi, kde je možné už úplně cokoliv. Je možné prohlásit, že novinář uvězněný v koncentračním táboře byl vlastně nacista, justice osvobodí politika, který byl chycen s krabicí korupčních peněz v ruce a ještě se mu platí odškodnění. Ve vládě sedí chlápek, který sám sobě přihrává dotace a jeho standardní odpověď na všechno je, že Všeci kradnú. Na hradě sedí neurvalý ješitný stařec, zahalen v oblaku nikotinového dýmu, obklopen celou smečkou naprosto nedůvěryhodných a směšných individuí, a polovina národa mu fandí.  A v tom všem marasmu si pustíme na svobodu recidivistu a usvědčeného vraha a ještě tomu hlasitě tleskáme. Jeden by skoro řekl, že jsme se tu už úplně zbláznili.

A co vy, tleskáte Kajínkovu propuštění?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kajínek na svobodě. Co ho čeká a nemine?

Proč ženské milují vrahy, násilníky a gaunery?