Vladimír Růžička: Z pekla do nebe a zpět!

Českým hokejem v posledních týdnech hýbe kauza dnes již bývalého trenéra národního týmu Vladimíra Růžičky. Kým doopravdy je všeobecně uznávaný kouč, oč v celém případu běžíí a jaké jsou Růžičkovy vyhlídky?

Vladimír Růžička jako aktivní hráč

Od litvínovské přípravky, přes gól v prvním zápase mezi dospělou elitou, angažmá v NHL, krátkou epizodu ve Švýcarsku, dlouhá léta ve Slavii Praha (a postup do nejvyšší soutěže), až po „naganské zlato“ s kapitánským „C“ na prsou. Vladimír Růžička je jednou z největších postav českého hokeje a tomu odpovídá i jeho hráčská kariéra. Po jejím skončení se však začala psát neméně zajímavá kapitola jeho hokejového života.

Kariéra trenéra

Po skončení aktivní kariéry v roce 2000 se stal sportovním manažerem Slavie Praha a ještě v témže roce také jejím hlavním trenérem. Jeho trenérská hvězda stoupala raketovým tempem a v roce 2003 dovedl Slavii k historicky prvnímu titulu mistra ČR (znovu pak ještě v roce 2008). Kromě A – týmu se záhy začal intenzivně věnovat i mládežnickým týmům Slavie.  Právě tento krok byl prvním v řadě těch, které jej dovedly až do dnešní choulostivé situace. Ještě před tím si ale zejména díky své pověstné tvrdosti a přímočarosti vysloužil hned 3x angažmá u české reprezentace. Tu dovedl  v letech 2005 a 2010 k titulům mistra světa. Před domácím mistrovstvím světa se ovšem začala stahovat mračna.

Půl milionu, jak to s nimi bylo?

Otec jednoho z bývalých svěřenců Růžičky v juniorce Slavie, Miroslav Palaščák, zveřejnil tajnou nahrávku (video nad článkem), kde se spolu dohadují o částce půl milionu korun, kterou Palaščák Slavii, potažmo Růžičkovi, poskytl v rámci faktu, že jeho syn ve Slavii působil. Zda šlo o úplatek nebo sponzorský dar (Růžička nakonec peníze Palaščákovi ještě před vypuknutím aféry vrátil) je v současnosti předmětem vyšetřování.

Hokejové bahno a nařčení z korupce

V uplynulých dnech se ozvali další rodiče, kteří Růžičkovi měli poskytovat finanční prostředky obdobným způsobem. Růžička nařčení z korupce odmítá. Celá situace však již nyní vyústila v jeho rezignaci na post reprezentačního trenéra. Minimálně z Palaščákova záznamu je zřejmé, že Růžička s penězi od rodičů nějakým způsobem manipuloval. Jeho prvoplánové odsouzení by však v tomto případě bylo velkou chybou. Celá situace totiž není selháním jedince, ale selháním systému, které je prorostlé celým českým mládežnickým hokejem. Podle informací, které má naše redakce k dispozici je obdobná praxe běžná i v dalších předních hokejových klubech.

Rozhodně není na místě Vladimíra Růžičku jakýmkoliv způsobem omlouvat, a pokud se jakkoliv provnil, nechť je i potrestán. Zároveň je však třeba, aby bylo jasně pojmenováno to, co škodí českému hokeji. A to není osoba Vladimíra Růžičky, ale praktiky, které se za tichého přihlížení hokejové generality používají hokejové kluby při výchově mládeže.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 zajímavostí ze světa ledního hokeje

10 důvodů, proč je hokej lepší než ženská