10 zajímavostí ze světa ledního hokeje

Mistrovství světa, v němž po zásluze bez ztráty kytičky triumfovala famózní Kanada, a na němž byl Jaromír Jágr právem vyhlášen nejužitečnějším hráčem MS i členem All-Stars týmu, je minulostí. Pokud však stále nemáte hokeje dost, dejte si nášup v podobě následujících zajímavostí. Věděli jste, že…

hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě se stalo vůbec nejnavštěvovanějším MS v historii? Na 64 zápasů turnaje se přišlo podívat celých 741 690 fanoušků, šampionát tak překonal doposud rekordních 640 044 diváků z loňského MS v běloruském Minsku.

pohár pro mistry světa v hokeji dostanou vítězné reprezentační celky jen na chvíli? Po oslavách na ledě jim je vyměněn za kopii.

…v bývalém SSSR hráli hokej i medvědi?

http://www.youtube.com/watch?v=Z0E7amE2xXw

…aktuální trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička byl výborným hokejistou? To dokládá i skutečnost, že vstřelení prvního extraligového gólu mu trvalo pouhých 10 sekund.

…na hokejovém mistrovství světa v roce 1930 byl kanadský výběr považován za tak dominantní, že nemusel hrát jeho vyřazovací část a nastoupil rovnou na finále? Vyhrál.

…taktéž v roce 1930 se stala i jiná zajímavost? Gólman jménem Abie Goldberry vzplál poté, co puk trefil krabičku sirek v jeho kapse. Ubohého brankáře plameny vážně popálily, než se spoluhráčům podařilo je uhasit.

…i kdyby Wayne Gretzky během kariéry nevsítil jediný gól, stále by měl více kanadských bodů, než jakýkoli hokejový hráč (aktivní i z minulosti)? Během kariéry totiž nasbíral více asistencí, než mají všichni jeho pronásledovatelé v historických tabulkách kanadských bodů.

…švédský hráč Alexander Wennberg skóroval tak, že vytřepal puk ze svých kalhot? Na videu zajímavý moment uvidíte v 18 sekundě:

první hokejové puky byly tvořeny ze zmrzlého kravího lejna?

…před rokem 1927 bylo v hokeji zakázáno nahrávat dopředu?

Napadají vás další zajímavosti ze světa ledního hokeje? Napište nám o nich do diskuze pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč je hokej lepší než hospoda

Finále hokejové extraligy