Vítejte ve světě zpravodajských služeb

Zpravodajské služby a agentury dlouhodobě jsou často opředeny mýty a tajemstvím. V národním zájmu podnikají akce, o nichž my, normální občané, nemáme vůbec tušení. Také proto tak lákají všemožné konspirátory a senzacechtivé žurnalisty. Podívejme se tedy na přehled kvarteta z nejvýznamnějších zpravodajských služeb světa.

Zpravodajské služby

CIA (Central Intelligence Agency)

Stát: USA

Velitelství: Langley, Virginia

Vznik: 18. Září 1947

Web: cia.gov

CIA patří mezi nejznámější zpravodajské služby světa. Ani ne tak z hlediska činnosti, málokdo ví, čím vším se její agenti (není znám ani jejich přesný počet) skutečně zabývají, jako spíše proto, že je vděčným účinkujícím v mnoha hollywoodských blockbusterech a populární literatuře. Prakticky má Ústřední zpravodajská služba (CIA) na starosti zajišťování sběru informací s potenciálním dopadem na politiku a bezpečnost Spojených států amerických. Krom toho se zabývá ochranou amerických politiků a s nejvyšší pravděpodobností i špionáží (a dalších aktivit, včetně vojenských, podléhajících nejvyššímu stupni utajení). Mimochodem, CIA není ani zdaleka jedinou zpravodajskou službou Spojených států. Mezi ty další patří například NSA (Agentura národní bezpečnosti), DIA (Zpravodajská služba ministerstva obrany) nebo „populární“ FBI (Federální úřad pro vyšetřování).

http://www.youtube.com/watch?v=3UpC2IMg65k

Mossad (Ústav pro výzvědné a zvláštní operace)

Stát: Izrael

Velitelství: Tel Aviv

Vznik: 13. prosince 1949

Web: mossad.gov.il

Ochranu národních zájmů Izraele má na starosti agentura Mossad. Ta se proslavila například v roce 1972, když se jejím agentům podařilo zadržet útočníky na izraelské sportovce během konání tehdejších letních olympijských her. Agenti Mossadu jsou během výcviku trénováni v sebeobranném systému Krav Maga. Mezi hlavní činnosti izraelské zpravodajské služby patří sběr informací, tajné operace a některé polovojenské aktivity.

http://www.youtube.com/watch?v=W3mCMcud2jI

FSB (Federaľnaja služba bezopasnosti)

Stát: Rusko

Velitelství: Lubjanské náměstí, Moskva

Vznik: 3. dubna 1995 (nástupce KGB a NKVD)

Web: fsb.ru

Je s podivem, kolik lidí stále předpokládá fungování KGB. Ta však byla nahrazena právě FSB (která se nastěhovala dokonce do stejného ústředí), jejíž agenda je do velké míry obdobného rázu – zajišťování národní bezpečnosti, boj proti organizovanému zločinu a pašování drog, kontrašpionáž, boj s terorismem a nepřáteli státu. V případě potřeby má FSB kontrolu nad veškerými bezpečnostními orgány Ruské federace (speciálních jednotek Spetznaz, vojenské zpravodajské služby GRU i vnitřních oddílů armády ruského ministerstva vnitřních záležitostí).

http://www.youtube.com/watch?v=M1fY8lblBlQ

SIS (Secret Intelligence Service) – známá také jako MI6

Stát: Velká Británie

Velitelství: Vauxhall Cross, Londýn

Vznik: 1909

Web: sis.gov.uk

SIS (Secret Intelligence Service), či neoficiálně MI6 (Military Intelligence Deputary 6), je britská zpravodajská služba, kterou proslavily mj. také filmy s nesmrtelným agentem 007 (mimochodem, i autor Jamese Bonda Ian Flemming byl údajně agentem SIS). SIS však neslavila úspěchy jen na stříbrném plátně, informace o řadě úspěšných skutečných akcí a mezinárodních intervencích totiž prosákly na veřejnost. Za všechny zmiňme významnou roli zpravodajské služby při řešení Kubánské raketové krize.

Z jiných významných zpravodajských služeb stojí za zmínku například veleúspěšná pákistánská ISI, čínská MSS, francouzská DGSE či německá BND, která má prsty také v nalezení teroristy Usámy Bin Ládina. V České republice operuje dobře známé BIS (Bezpečnostní informační služba). Přehled dalších světových agentur naleznete na stránkách Úřadu pro zahraniční styky a informace ZDE.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 nejzajímavějších bojových umění světa

Šokující pravda o tom, co se děje na bojišti