Jak ochránit počítač před viry? Prevence je základ

Počítač je zejména v současné době, kdy je home office naším denním chlebem, věc, bez které si nedokážeme představit naše fungování. Je ale mylné se domnívat, že s příchodem vzrůstajícího zájmu o užívání počítačů a notebooků se nad námi hackeři slitovali a rozhodli se nenapadat hardwary a softwary plné osobních dat, údajů a dokumentů. Právě naopak. O hackerské útoky není nouze, a tak se pojďme podívat, jak svůj počítač před viry a různými útoky opravdu efektivně ochránit.

viry

Nemusíte si kupovat nové počítače, které o sobě tvrdí, že jsou nenapadnutelné. Nevěřte všemu zlatu, co se třpytí. Dnešní doba je plná moderních vychytávek a technologií, z nichž ostatně těží i hackeři, kteří velice rádi do našich počítačů nahrávají viry stojící nás data, dokumenty i fotografie. Předcházejte černému scénáři tím, že vsadíte na jednoduché metody, které ostatně fungují už dlouhé roky, a to napříč tomu, že doba jde neustále kupředu. Jsou holt věci, které se nemění. A ochrana počítače před viry je jednou z nich.

Antivirové programy jsou stále spolehlivá ochrana před viry

Věděli jste, že jednou z nejefektivnějších zbraní, která vám pomůže zvládnout napadení virů, jsou tradiční antivirové programy? Sice nás jednou za čas mohou otravovat tím, že se připomínají ve vyskakovacím okně, ovšem jejich instalace vede k bezproblémovému a bezpečnému používání počítače a internetu obecně.  

V současné době je nabídka na internetu opravdu široká. Zatímco některé programy jsou bezplatné, jiné jsou za poplatek. Odborníci se však shodují, radí uživatelům vyzkoušet zpoplatněné softwary, které fungují o chlup líp než bezplatné verze. Navíce se licence zaplacených antivirových programů velmi často vztahuje na více jak jeden počítač, což ocení hlavně kanceláře nebo rodinné domácnosti, ve kterých se elektronických zařízení nachází hned několik. 

Nevyžádaná pošta

Zatímco antivirové programy ochrání počítač před viry, pomyslnou záchrannou sítí ještě před napadením viru je Nevyžádaná pošta neboli Spam. Viry se většinou přenáší e-maily a do Nevyžádané pošty padá podezřelá pošta, čímž se vlastně minimalizuje pravděpodobnost kliknutí na nebezpečnou zprávu s virem uvnitř. 

V praxi tedy viry nejprve zachytí Spam, ale pakliže se to Nevyžádané poště nepodaří, nastupuje do hry antivirový program. Počítač je, dalo by se říct, chráněný rovnou dvakrát. 

Vyhýbejte se cizím datovým nosičům i veřejným Wi-Fi 

Jak ochránit počítač před viry? Například tím, že se budete vyhýbat potenciální hrozbě. A tou může být mimo jiné i veřejné internetové připojení nebo cizí datové nosiče. V obou případech platí, že se hacker dostane do vašeho počítače velice snadno, aniž byste o tom vlastně věděli. Tím, že používáte veřejné internetové připojení nebo cizí datové nosiče dáváte zlořádům prakticky zelenou k tomu, aby napadli váš počítač a od hlavy až k patě ho zavirovali. 

Pozor na nezabezpečené webové stránky 

Když ještě navážeme na prevenci, která je ostatně základ, je třeba zmínit nezabezpečené webové stránky. Těm byste se měli obloukem vyhnout. Ptáte se, jak takové stránky v hromadě ostatních na internetu rozeznat? Dívejte se na zámek z URL adresy. Pakliže je zamčený čili zelený, je stránka bezpečná. Jestliže je zámek otevřený, nebo svítí červeně či je viditelný trojúhelník s vykřičníkem, nacházíte se na nezabezpečené stránce, která je nebezpečná. A právě těm byste se měli vyvarovat. 

Nezabezpečené stránky velice často nabádají člověka ke kliknutí na článek nebo video, ovšem v tom momentu se zobrazí vyskakovací okno nebo jiné skryté prvky či funkce, které během pár okamžiků počítač zavirují. Buďte tedy před takovými webovými stránkami opravdu ostražití.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chytré telefony: věci, které jste nich možná ani vědět nechtěli

Jak vyčistit počítač. Pečujte o svého parťáka