Jak vyčistit počítač. Pečujte o svého parťáka

Počítač se stal naším každodenním parťákem a společníkem, na kterého nedáme dopustit. Zatímco někdo ho ještě donedávna využíval jenom zřídkakdy, díky přívalu koronavirové krize se vykonávání pracovní náplně přesunulo do našich domovů, což vedlo i k aktivnějšímu využívání tohoto elektronického kamaráda. A s tím se posléze pojí i nutnost ho jednou za čas vyčistit.  

jak vyčistit počítač

Pokud si pořídíte počítač, je vaší povinností ho pravidelně čistit. Důvod je prostý – prodlužujete tím jeho životnost. Navíc tím, že provedete údržbu můžete zrychlit jeho fungování. Čištěním se totiž nemyslí jen oprášení klávesnice a umytí obrazovky. Myslí se tím také smazání nepotřebných souborů a promazání dokumentů, jež se vám v počítači ukrývají. Pojďme si prozradit, jak konkrétně a krok po kroku vyčistit počítač.

Čistíme počítač zevnitř 

Jak již bylo zmíněno, počítač lze vyčistit zevnitř a zvenčí. Obě dvě činnosti jsou důležité a obě dvě je nutné jednou za čas provést. Nelze ani říct, co budete provádět častěji.  

Ze všeho nejdříve si ukliďme uvnitř počítače. Jak jsme také poznamenali, je zapotřebí odstranit nepotřebné soubory, dokumenty, odinstalovat aplikace, které mohou jen zpomalovat chod počítače. Abyste tímto nestrávili své mládí, využijte aplikace, jež si hravě stáhnete a nainstalujete.  

Tou nejpoužívanější je Ccleaner, s jehož pomocí vyčistíte registry v počítači. Odstraní například zbytky odinstalovaných aplikací, které v počítači i nadále dřímají, aniž byste si to možná uvědomovali. Také smaže předchozí verze operačního systému, které už nepoužíváte a které vám přesto, že používáte novější verzi, berou v počítači místo a tím ho zpomalují.  

Za zmínku stojí také program Spybot Search&Destroy, jehož úkolem je monitorovat aktivity počítače a provést testy, jež odhalí, jestli se ve vašem počítači neukrývají programy, co v něm nemají co dělat. Tento program často odhalí přítomnost trojského koně, škodlivého malwaru nebo rootkitu 

Promažte svůj disk a operační paměť 

Aplikace a programy, které do počítače nainstalujete, vám ale mohou pomoct jen se soubory, které se do počítače dostaly náhodou nebo bez vašeho vědomí. Případně mohou pomoct s tím, co jste v minulosti započali, ale nedokončili (viz zbytky odinstalovaných souborů). Co však musíte udělat sami je promazat svůj disk a operační paměť.  

Jen vy víte, co už nebudete potřebovat, jaké fotografie se mohou smazat nebo jaké filmy mohou přistát na USB disku čili nemusí zabírat tolik volného místa v počítači.  

Čistíme počítač zvenčí 

Ve chvíli, kdy budete mít počítač vyčištěn uvnitř, přichází za fyzicky náročnější činnost, a sice péče zvenčí. Zatímco většina lidí jen projede po klávesnici kusem hadru a s pomocí Okeny nebo podobného prostředku umyje obrazovku, jiní k tomu přistupují opravdu pečlivě. A tím zvyšují životnost počítače.  

Při čištění je důležité, abyste se dostali přímo do počítače, kde se hromadí prach. Zejména chladící systém bývá natolik zanesen prachem, že nedokáže kompenzovat teplotu ani zvýšením otáček, což vede k postupnému snížení výkonu, zpomalení počítače a k prudkým pádům FPS a k podobným jevům.  

Jelikož mluvíme o přehřívání, které je opravdu velice nebezpečné a vede k nenávratnému poškození počítače, jeho pečlivé vyčištění nepodceňujte.  

Jak vyčistit počítač? S jednotlivými částmi zacházejte opatrně 

Abyste vyčistili počítač od prachu a dalších nečistot opravdu důkladně, je nutné jeho bednu otevřít a s kouskem hadru se dostat i do těch méně přístupných míst. I když si možná říkáte, že když odpojíte počítač od zdroje, nebude pro vás nebezpečím, mýlíte se. Nevhodné zacházení může vést nejen k vašemu ublížení, ale také k poškození počítače jako takového.  

Předcházejte možným rizikům tím, že čištění budete vždy provádět bez připojení na elektrickou síť a bez zbytečného dotýkání se základní desky. 

FOTO: 123RF 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Počítač: křemíkový bastard, který vám ničí život

Ergonomie je důležitá, když pracujete u počítače. Jak si přizpůsobit prostor tak, abyste předešli přetěžování a podpořili zdraví?