Ergonomie je důležitá, když pracujete u počítače. Jak si přizpůsobit prostor tak, abyste předešli přetěžování a podpořili zdraví?

V dnešní době elektronické komunikace je velmi časté, že se mnoho zaměstnání neobejde bez celodenního sezení u počítače. S postupným prorůstáním elektronických zařízení dál do našeho každodenního života přišly i zdravotní problémy, které může způsobit špatná ergonomie pracovního místa. Jak těmto problémům předejít?

Ergonomie pro zdraví

Ergonomií se zjednodušeně rozumí řešení potřeb člověka v pracovním prostředí za ideálních podmínek. Při dlouhodobé práci na monitoru se nejvíce unavují oči a záda. Přizpůsobte si proto své pracoviště tak, abyste takovémuto přetěžování předcházeli.

Bolesti zad a krční páteře nejčastěji souvisí s umístěním monitoru

Nevhodné umístění obrazovky způsobuje zvýšenou námahu a nepohodlí zejména v oblasti krční a bederní páteře. Důležité je umístit monitor do vzdálenosti 40-70 cm od očí tak, aby horní se hrana monitoru výškově zhruba shodovala s rovinou očí. Často se stává, že uživatel počítače si ve snaze ušetřit pořídí co nejlevnější monitor, který nemá výškově polohovatelnou nohu. V poměru k výšce uživatele je na stole postavený nízko a ten pak tráví celé dny nad obrazovkou doslova shrbený. Řešení je více. Méně elegantní je monitor něčím podložit. Standardní kancelářskou výbavou jsou balíky papíru do tiskárny, které jsou sice neestetické, funkčně však poslouží.

Elegantní cestou je polohovatelný držák na monitor. Takové vyrábí například společnost Stell. Díky polohovatelnému držáku Stell, můžete monitor umístit dál od zdi a nastavit si tak ideální vzdálenost od očí, pakliže je hloubka vašeho stolu příliš velká. Také je důležité, aby i při použití sebevětší obrazovky byl na stole dostatek místa pro klávesnici a myš, což díky držáku není problém zajistit. S polohovatelným držákem lze tedy nastavit monitor ve všech směrech přesně dle preferencí uživatele. Nosnost držáku je 8 kg a je určený pro obrazovku s úhlopříčkou v rozmezí 13″ – 27″ (33,02 – 68,58).

Ergonomie pro vaše zdraví

zdroj: stell

Pro minimalizaci odlesků by měl být monitor umístěný kolmo ke zdrojům světla a oknům. Poloha čelem k oknu je nevhodná, protože budete oslněni dopadajícím světlem zvenku a budete nuceni mžourat. Pokud byste seděli zády k oknu, bude světlo dopadající na plochu monitoru vytvářet rušivé odlesky. V tomto případě však můžete monitor mírně naklonit dopředu, což napomůže snížení odlesků. Držák Stell SOS 1010 umožňuje sklopný úhel ±45°, kterým toho dosáhnete. Kromě toho je také možné otočit monitor až o 360° kolem své osy. Využíváte-li například sekundární monitor k notebooku a pracujete často s tabulkami, lze držák otočit tak, aby monitor byl umístěn v orientaci na výšku, kde jsou tabulky mnohem přehlednější. Na sledování videa si jej můžete samozřejmě opět jednoduše vrátit do klasické vodorovné polohy.

zdroj: Stell Accessories

Správné myši jsou důležité pro zdraví rukou

Častými onemocněními lidí pracujících dlouhodobě u počítače, jsou záněty karpálních tunelů. Ty vznikají dlouhodobým přetěžováním zápěstí při neergonomické práci s myší. Přirozená poloha zápěstí při položení předloktí na stůl totiž není dlaní směrem dolů, ale (položíme-li na stůl obě ruce) dlaněmi proti sobě. Této poloze ergonomicky nahrává používání tzv. vertikální myši, která byla právě kvůli správné ergonomii vynalezena.

Vertikální myši uvolňují nepřirozeně zatížené svaly a pomáhají předcházet syndromu karpálního tunelu. Bezdrátové varianty myší Trust Orbo a Trust Verto uvedou předloktí i zápěstí do přirozené polohy a zabraňují tak jejich přílišnému namáhání. Pro ty, kdo chtějí mít zápěstí jako v peřince, jsou určené i speciální podložky pro myš s opěrkou pod zápěstí jako je například Trust Bigfoot.

A pokud máte v rodině i nějakého náruživého hráče počítačových her, můžete mu pořídit i speciální herní vertikální myš s vysokým rozlišením TRUST REXX, která je díky své vertikální poloze také o poznání zdravější než standardní herní myši.

Ergonomie pro vaše zdraví

zdroj: trust

Autor: red