Virus MERS. Jsme v ohrožení?

Česká zdravotnická zařízení dostávají pokyny, jak postupovat při podezření na onemocnění MERS. Proč? Je čas brát tenhle problém vážně, tak mu říkejme třeba „průser“…

MERS útočí

Ebola z loňska? Houby. Momentálně se nám na paty lepí úplně něco jiného. MERS (odborně Middle East Respiratory Syndrome) je jedna z forem koronaviru. Je příbuzný s virem SARS a za jeho původ je považován Arabský poloostrov. Jak se odtamtud dostal?

Jelikož nemoc je přenosná ze zvířat na lidi (podle vědců za všechno může velbloud a egyptský netopýr), a také mezi lidmi vzájemně, otázka to není těžká. Což se o příznacích tvrdit nedá. Máme se bát?

Jak se pozná MERS?

Virus se ve svém počátku chová celkem nenápadně, jelikož připomíná běžné nachlazení (bolest hlavy, únava, suchý kašel) s teplotami kolem 38 °C. Jenže tahle sranda přeroste v onemocnění plic (akutní poruchy dýchání) a ledvin. Pak už zbývají jen modlitby. Pravděpodobnost úmrtnosti je totiž dokonce větší než u SARS. A to, že se MERS říší pomaleji než jeho příbuzný, nejspíš neuklidní nikoho.

Místní nemocnice reagují

Proto i české nemocnice přijímají manuály z Krajských hygienických stanic, což se týká třeba teplické nemocnice a pražské Bulovky, která je podle prozatímních dostupných informací na tuto situaci připravena podstatně lépe než kterýkoli zdravotnický ústav v okolí.

Podle portálu iDnes by lékaři měli podezřelé pacienty posílat právě tam, což se stalo v případě Čecha, který pobýval v Koreji, tedy jedné z rizikových oblastí.

Hrozba? Migrace

I když se nemoc u tohoto člověka nakonec nepotvrdila, všichni, kdo svoji byť jen jednu ponožku otřeli o něco z Dálného východu, by měli být v pozoru. (Dálným východem se obvykle rozumí Čína, Japonsko, Korea, Tchaj-wan, Vietnam, Saudská Arábie. Někteří k tomuto ne zrovna přesně vymezenému termínu přiřazují ještě Kambodžu, Malajsii, Myanmar, Thajsko a nejvýchodnější oblasti Ruska.)

Pozor tedy na prázdninová dobrodružství s mladou thajskou kočičkou. Domů si můžete přivést víc než jen nové sexuální zážitky. Stejně jako vrstevníci s podobným záměrem.

Už je „to“ za dveřmi

Hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta si myslí, že našincům – zatím – žádné přímé nebezpeční nehrozí, jak prohlásil pro deník Právo, ale na zvýšenou opatrnost upozorňuje právě v případě cestujících ze zasažených oblastí. A těch je!

Podle odhadů cestovních kanceláří konkrétně Thajsko ročně navštíví asi 40 000 Čechů, takže pravděpodobnost nákazy není zrovna zanedbatelná, zvlášť když se první mediální zprávy o viru začaly šířit už v roce 2012. Mimochodem, Německo v úterý oznámilo smrt pacienta, který se nakazil při únorovém pobytu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Prevence? Vyhlídky nic moc

V současné době je hlášen výskyt MERS u zhruba 25 zemí světa. Jedná se o cca 1300 osob, z nichž 500 zemřelo. A další přibývají.

Očkování neexistuje, lidé z obav před nakažením vsadili na zvýšení hygieny v podobě častého mytí rukou a používání roušek, které se staly běžnou součástí jejich životů. Stejně jako bílí zakuklenci, jenž čistí kdejaký veřejný prostor. Třeba i karaoke bar. Nevíme jak vy, ale my bychom si na Dálný východ zrovna teď zabékat nejeli… Vy snad jo?

A co vy, máte obavy o svoje zdraví?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 nejběžnější pohlavní nemoci v Čechách

Nejzajímavější fotografie posledních dní