Víme, kolik bude stát ropa příštích 10 let!

Teda, vlastně nevíme, kolik bude stát ropa příštích 10 let. Ví to ale šéf společnosti Vitol Group, Ian Taylor, což je největší obchodník s komoditami na světě.

Abychom našli souvislosti – Vitol Group je trader, který obchoduje s komoditami a je největší na světě. Pro představu: v roce 2013 (novější čísla nemáme) byly jeho tržby 307 milliard USD, což je hodně. Takže logicky je to i velký obchodník s ropou a má přehled o tom, jak se vyvíjí trh, jaké jsou zásoby ropy a kolik bude ropa stát. Kdyby to Ian Taylor nevěděl, nemohl by dělat šéfa Vitolu. A taky by si ho nevzali do Bloombergu na rozhovor, kde se právě o cenách ropy rozpovídal.

Konec strašení

Všichni si pamatujeme doby pár let zpět, kdy se mluvilo o tom, že ropa dochází a je třeba hledat alternativní paliva. Ano, jako všechno na tomto světě je všechno omezené, nicméně není to tak horké, jak by to mohlo vypadat. Některé odhady mluví dokonce o tom, že ropy je dostatečné množství až na dalších 300 let. A pokud se více rozmůžou hybridy, tak na 303. Nicméně důležité je to, že ropy je dost. A když je něčeho dost, tak by to nemělo být drahé.

100 USD za barel už nikdy více

Šéf Vitolu odhaduje, že současná cena ropy se udrží následujících 10 let. To znamená, že cena se bude pohybovat v příštích 10 letech mezi 40 a 60 USD za barel. Pro představu – barel ropy je cca 159 litrů, takže 1 litr ropy vyjde na 6,1 Kč – 9,2 Kč. To je o dost lepší, než když stála ropa více než 15 Kč za litr. Pokud se tedy udrží tato cena dalších 10 let, nebojte se koupit si poctivý osmiválec! Doufejme, že se Taylor nemýlí. Ostatně neměl by. Ropě rozumí jako málokdo jiný. Vždyť už v 70. letech pracoval u Shellu, to ještě většina z nás byla na houbách. Pro představu – Vitol denně prodá více než 5 milionů barelů ropy.

Aktuální ceny ropy

Proč ropa zlevňuje?

Těch důvodů je naštěstí několik. Naštěstí díky tomu, že těžařům se samozřejmě nízké ceny nelíbí, ale moc s tím nezmůžou. Jedním z důvodu je, zpomalující ekonomika v Číně a dalších vývojových zemích. Dalším důvodem je, že se neustále obnovuje vozový park v Evropě, USA a dalších zemích, přičemž přichází auta, která mají mnohem nižší spotřebu, než tomu bylo v minulosti. V průmyslu i dopravě se více spoléhá na alternativní paliva, nejen na elektřinu, ale třeba i na stlačený zemní plyn. Dalším důvodem jsou velké zásoby ropy ve světových rafinériích. Zásobníky mají plné k prasknutí, proč by tedy kupovali další? Nad tím si mnou ruce právě obchodníci, jako je třeba Vitol. Oni teda tu ropu koupí, ale za mnohem menší peníze. Dalším důvodem je, že se na trh s ropou vrátil Írán. Neposledním důvodem je těžba levnější břidlicové ropy v USA.

Aktuální cena za barel se pohybuje kolem 35 USD za barel, i díky tomu teď kupujeme benzín a naftu za cenu hluboko pod 30 Kč. Mimochodem, pokud stojí litr benzínu 27,6 Kč, víte, že více než 60 % z této ceny odvádíte do kapsy státu? A jen cca 20 % jsou skutečné náklady na výrobu benzínu? Kdo tedy vydělává na ropě nejvíce? Tradeři, šejkové nebo ministr financí?

Když stojí litr benzínu 27,6 Kč

Když stojí litr benzínu 27,6 Kč

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zapadnout mezi hvězdy? Víme to!

Víme, co ženy očekávají od ideálního penisu