Velikonoční menu. 10 tipů na restaurace, kde si o Velikonocích pochutnáte

Velikonoce jsou obdobím veselí, nových začátků a vynikajícího jídla. To vše můžete letos hravě spojit a vychutnat si sváteční hody pod taktovkou ostřílených šéfkuchařů. Tady je 10 skvělých podniků, které vás na Velikonoce rozmazlí specialitami z králičího či jehněčího masa, svěžími salátky nebo mandlovými dezerty.

Jak se dny prodlužují, klepe na dveře barevná oslava jara – Velikonoce. Po hutné zimě s sebou přináší také průvan v jídelníčku a s ním tradiční pokrmy, jako je jehněčí maso či kopřivová nádivka. A i když milujete maminčin mazanec nadevše, gastronomická dobrodružství mají obzvlášť pod hlavičkou nových začátků něco do sebe. Vyrazte letos s celou rodinou ochutnat velikonoční hody do vyhlášených podniků. Leckteré z nich nabízejí menu nejen na velikonoční víkend, ale už o týden dříve, takže svěží jarní speciality můžete ochutnat i když se na Velikonoce chystáte ven. Vybrali jsme pro vás 10 tipů na restaurace, kde můžete hodovat v průběhu velikonočních oslav. Jen povolit opasky a dát si, co hrdlo ráčí!

Vyvolená desítka podniků, kde vám zaručeně polechtají chuťové pohárky?

Triton Restaurant

U Václavského náměstí v Praze se nachází skrytý gastronomický klenot – restaurace v krápníkové jeskyni. Přírodní interiér doladěný secesními prvky dodá velikonočnímu víkendu sladce romantický nádech. Speciální sváteční menu zahrnuje například plátky parmské šunky s křepelčím vejcem, jehněčí korunku pečenou s rozmarýnem a jako dezert žloutkový krém s rebarborou v malinovém sirupu a mandlovou oplatkou. Cena za takový zážitek činí 880,- Kč na osobu.

Restaurace U Mansfelda

Plzeňany mnohokrát ozkoušená a oblíbená restaurace U Mansfelda potěší jak poklidným výhledem do Křižíkových sadů, tak vychytaným interiérem, který osloví nejednoho pivního nadšence. V prostorách uctívajících starobylou tradici Pilsner Urquell najdete měděné varné nádoby, dobové fotografie a další pivovarské artefakty. O Velikonočním hodování vás tu přivítají hráškovým krémem s řeřichou a zakysanou smetanou. Pokračovat poté můžete hned třemi specialitami hlavních chodů, ze kterých si můžete vybrat hutnější i odlehčenější varianty. Nechybí rolované kuře s ořechovou nádivkou, pečená jehněčí kýta s bramborovými šiškami či lehčí telecí medailonky na čerstvých bylinkách.

Restaurace Aquarium

Aquarium v Hradci Králové vás přenese do jižanské restaurace, kde šumí moře, voní lahodné pokrmy a servírují se vína plná slunce. Interiéru dominují rozličná akvária a velikonoční menu tu bude mít středomořský punc. Nechte se zlákat králičím hřbetem a mousse s tuňákovou majonézou či prsy a konfitem z francouzského holuba s pečenou karotkou a jarní cibulkou. Svěřit se také můžete do péče místního sommeliéra. A jako dezert vám Aquarium připraví mandlový crumble s čerstvým ovocem a banánovou zmrzlinou. To vše za cenu 650,- Kč za menu.

La Boucherie & Bistrot M.

Nedaleko od Kinského zahrad se v Praze nachází malý koutek Francie, kde si potrpí na autentické delikatesy různých koutů této země. Podnik je vyhlášený pro svého náročného šéfkuchaře a majitele, který osobně pečuje o spokojenost hostů. O Velikonocích vám tu chutě polaská například hovězí roastbeef s ravigot omáčkou nebo jehněčí carré s medovo-tymiánovou krustou na flageolet fazolích. Jako jeden z mála podniků budou ve svém svátečním menu servírovat čokoládový dezert – koláč s rumem a omáčkou z maracuji. Čtyřchodové si můžete vychutnat již od 745,- Kč bez vína, za 895,- Kč s vínem a v nabídce jsou i výhodné ceny pro dvojice.

Kalina cuisine & vins

Chcete-li zažít harmonii prvotřídních pokrmů a perfektně zkombinovaných vín, zavítejte do Dlouhé na Starém městě. Ve svém podniku tu spojili síly vyhlášený šéfkuchař Miroslav Kalina a sommeliér Vít Hepnar a že jim tento koncept funguje, potvrzují zástupy nadšených ohlasů. Přesvědčte se sami a ochutnejte velikonoční menu, kde najdete například krémovou polévku ze zeleného hrášku s pěnou z kozího sýra nebo pečené kůzle s jarní zeleninou a kopřivovou nádivkou. Šestichodové menu doplníte proslule pasujícími víny a za zážitek zaplatíte 1350,- Kč.

Forhaus

Dobře jíst, často se smát a dlouho žít, to je motto brněnského Forhausu, pro které ho musíte vzít za slovo a rozhodně ho navštívit i o veselých velikonočních svátcích. Forhaus má svěží, čistý interiér a najdete ho v samém centru Brna, pod Šilingrovým náměstím. Již od půlky března si tu pochutnáte na speciální velikonoční nabídce, kde nechybí jehněčí kotletky v bylinkovém pestu, pomalu pečená kýta nadívaná kopřivami s jarní zeleninou a tiramisu z mascarpone a čerstvých jahod.

CottoCrudo

Boží hod velikonoční můžete zahájit procházkou po pražském nábřeží, která povede až na brunch do živé italské restaurace CottoCrudo. Podnik patří k hotelu Four Seasons a uvítá vás ve stylově neformálním prostředí, kde si můžete zamluvit stůl s výhledem na krásy Prahy. Šéfkuchař Leonardo Di Clemente pro vás připraví bar s ústřicemi, rybami, saláty i uzeninou. Přímo před očima hostů budou také kuchaři chystat speciality, jako je například risotto či gratinovaná pasta. Nebude chybět ani přehlídka dezertů a bufet pro nejmenší. Pro děti bude nachystán pestrý velikonoční program, a neděli si tak užije celá rodina. Cena za menu pro dospělého je 1690,- Kč, děti do 6 let se účastní zdarma.

Lobster restaurant

V půvabné Olomouci přivítáte jaro jedna radost. Rodinná Lobster restaurant se svým elegantním prostředím, zurčícím mořským akváriem a italskou kuchyní je sázkou na jistotu. Součástí restaurace je dětský koutek ve stylu podmořského světa, takže neváhejte přibrat i své ratolesti. O Velikonočním víkendu si tu pochutnáte na pečené francouzské krůtě s mandlovou nádivkou, kterou lze servírovat jako rodinné jídlo pro 4-6 osob. Na výběr je však i pomalu pečené jehněčí kolínko na víně “RIBAS” nebo netradiční kůzlečí burger. To vše v příjemně dostupné Galerii Šantovka.

Augustine Restaurant

Ačkoli se nachází v zákrutech Malé Strany a samotném jádru Prahy, restaurace Augustine je příjemným a klidným podnikem, kde si užijete soukromí. Poobědvat či povečeřet můžete také v místním Apartmá s 360° výhledem na malebnou matku měst. Zdejší šéfkuchař Marek Fichtner proslulý svými kreativními kombinacemi a netradičními kuchařskými postupy si pro vás přichystal pětichodové sváteční menu. A tak se vám může na stole objevit králičí terina s řeřichou a ředkvičkami, jehněčí svíčková s medvědím česnekem a jarními bramborami nebo piškot z pampeliškového menu s fialkovým mascarpone. Nechte se zlákat menu za 1250,- Kč, nebudete litovat!

Benada Ostrava

Rádi byste letos strávili Velikonoce trochu jinak? Vyzkoušejte pobyt v ostravském Clarionu a poznejte industriální říz města s pulzující kulturou. Za cenu 2 190,- Kč si zajistíte ubytování ve dvoulůžkovém pokoji, vstup do zbrusu nového wellness centra i velikonoční večeři o třech chodech za doprovodu klavírního koncertu v restauraci Benada. V ceně je také zahrnutá 20% sleva na vstup do průmyslového areálu Dolní Oblasti Vítkovice.

Tak co, už víte, kam se vydáte?

Zdroj: RESTU

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stylová restaurace, kde vás čekání bude strašně bavit!

Kde vyvenčit mladou na Valentýna nebo udělat romantiku? 10 tipů na super restaurace