Velcí básnící ještě nevymřeli! Myslíte si, že se na poezii nedá vydělat? Atticus je senzací sociálních sítí! Proč se skrývá za maskou?

Nejslavnější internetový básník, jehož totožnost je neznámá. To je Atticus, která má na instagramu přes 940 tisíc sledujících. Proč se skrývá v masce a co říká o svých verších? 1. prosince dokonce přijede do Prahy. Proč?

Kdo je tajemný Atticus?

Postuje verše na sociální síti, a dotáhl to tak daleko, že se stal nejsledovanějším básníkem současnosti. Jeho zvláštním znamením je fakt, že před veřejností neodhalil svou totožnost. Pokud musí, vystupuje v masce a nápovědou tak zůstává jen jeho hlas. Atticus svoji anonymitu sám vysvětluje, že se nejedná o image, ale v prvé řadě účel.

Cítím, že kdybych nebyl anonymní, a to bez ohledu na to, jak dobrý je můj záměr, měl bych nutkání hodně přemýšlet o tom, co píšu, a to jsem nikdy nechtěl, protože jsem nikdy nechtěl cenzurovat sám sebe, ani psát pro někoho jiného. Chtěl jsem jenom psát svou pravdu,“ říká o své tvorbě.

Toto vysvětlení dává smysl, a navíc, co je skryto, zůstává zajímavým, a tento postoj se básníkovi určitě vyplácí. Navíc může jednou přijít s šokujícím odhalením a všechny překvapit.

Inspirace pro každý den

Jeho instagramový účet @atticuspoetry sleduje i množství známých osobností a celebrit, a množí se případy, kdy si lidé nechávají jeho verše tetovat na tělo. Je ale pravdou, že termín básně není úplně přesný. Atticus totiž postuje své toky myšlenek nebo jakási hesla pro životní inspiraci, která se většinou točí kolem lásky. Jeho „básně“ by se tedy daly těžko nazvat poezií v pravém slova smyslu. I tak ale tento mladý muž dosáhl nevídaného úspěchu. Píší o něm média, časopisy, a patří k senzacím na sociálních sítích.

Láskou ji nespoutáš

Pro své fanoušky už také vydal několik knih, tedy sbírek svých veršů. Tři z nich vyšly i u nás v Čechách. V češtině vyšla jedna, pod názvem Láskou ji nespoutáš. Název je v originále zní Love Her Wild. Kniha obsahuje příspěvky, které Atticus postuje, a více než sbírkou básní je spíše inspirací k zamyšlení. Jednotlivé básně se nerýmují, a autor otiskuje svoje emoce a myšlenky, které se točí hlavně kolem radosti ze zamilování a lásky, nebo naopak krutosti a nespravedlnosti lásky. Kdo chce strávit chvíli v zamyšlení nad hrou se slovy, ten jistě ocení otevřít publikaci s pevnou vazbou. Jinak se zdá, že Atticus a jeho postřehy fungují lépe tam, kde vybojoval největší úspěch – na instagramu. Příspěvky tohoto typu doslova chtějí, abyste je shlédli během vašeho dne ve smartphonu, a k tomu jsou i stvořené.

Kniha pak trpí ještě jednou věcí, a to je překlad. Tak jako jména nebo názvy ulic, překládat jakoukoli poezii je nesmysl. Skladba slov, jejich význam i znění, to vše se nutně ztratí, byť se bude překladatel snažit sebevíc. Pokud o publikaci stojíte, měli byste se zamyslet nad tím, sáhnout raději po originálu.

Maskovaný muž u nás?

A teď jedna zajímavost na závěr. Za několik málo dní se s instagramovým básníkem můžete setkat v Praze osobně. Atticus přijede 1. 12. na slavnostní vyhlášení vítězů ankety Czech Social Awards a zároveň zahájení světových ocenění Global Social Awards. Jestli ho chcete potkat naživo, můžete tam být.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nevidím zlo, neslyším zlo. Proč zraňující informace raději vypouštíme? Jak funguje náš mozek, když děláme něco neetického? Vědci mají jasno!

Existují barvy, zvuky nebo čas? Otázka, kterou jste si možná nikdy nepoložili. Odpověď vás překvapí! Všechno je jinak, než se zdá