Věci, kterých muži v životě nejvíce litují

Určitě jste v životě slyšeli nespočet pravidel o tom, jak se chovat, abyste byli šťastní. Některé tyto poučky prakticky není možné dodržet, protože jako myslící a sebereflektující bytosti prostě děláme chyby.

věci kterých muži litují

V minulosti proběhla řada výzkumů. Ty zajímaly věci, kterých muži v závěru života nejvíce litují. Životní bilancování samozřejmě nemůže udělat kolem 30. roku života, neboť v tuto dobu vás ještě mnoho životních příběhů čeká. Na sebereflexi mají muži čas nejčastěji v důchodovém věku.

Zbytečné trápení s hloupostmi

Prakticky nejčastější věci, kterých muži za svůj život litují, jsou zbytečná trápení se s hloupostmi a nepodstatnými problémy. Přemýšlení nad komplikacemi nebo problémy, s nimiž stejně nemůžete nic udělat, je přeci absolutně zbytečné.

Bohužel tímto způsobem můžete strávit relativně hodně času, jež byste naopak mohli investovat produktivněji. Existuje jedna velice moudrá rada, kterou byste se měli řídit. Zabývejte se pouze věcmi, jež dokážete přímo ovlivnit, protože jiné problémy stejně nemůžete vyřešit.

Neoženil jsem se s tou pravou

Nalezení té pravé partnerky není v dnešní době nic jednoduchého. Se vzrůstajícím vlivem sociálních sítí si ženy na muže kladou často vyšší nároky, takže pro ně není žádný muž dostatečně dobrý. Nejinak je tomu v případě pánů.

Trápení a litování se je o to intenzivnější, pokud jste se svou vysněnou láskou chodili a třeba jste plánovali společnou budoucnost, ovšem vztah byl nakonec ukončen ať už z vaší nebo z její strany. V takovém okamžiku přicházejí ony slavné, coby kdyby.

Nesplnil jsem si životní sny

Ne nadarmo se říká, že člověk žije jen jednou, a proto byste si měli své sny plnit, dokud je to aspoň trochu možné. V opačném případě toho budete určitě litovat. Mnoho mužů vykonává nezáživné zaměstnání pouze ze stereotypu.

Proč si ale neříct ne a nezačít dělat konečně něco, co vás bude naplňovat? Pohodlnost je totiž jednou z nejhorších lidských vlastností, kvůli níž si nemusíte splnit životní sny. Snažte se tedy o co největší uspokojení svých snů, dokud k tomu máte energii a finanční prostředky.

Věnoval jsem málo času rodině a přátelům

V životě existuje jenom málo hezčích okamžiků než sledovat růst vašich ratolestí. Pokud si necháte jejich dospívání uplynout, získáte obrovský dluh, kterého budete ve stáří litovat.

Je celkem jedno, z jakého důvodu nevěnujete čas partnerce, dětem nebo přátelům, protože tento deficit už nemůžete nikdy dohnat. Pracovní porady skutečně nejsou správnou časovou investicí. Omezte maximálně své pracovní povinnosti a věnujte všechen volný čas rodině.

Neodpustil jsem lidem, kteří mi ublížili

Momentální vztek je samozřejmě něco zcela přirozeného. Bohužel některé muže hněv neopustí ani po několika letech, což je špatně. Odpustit někomu křivdu je velice těžké. Navíc nemáte jistotu, že pokud odpustíte, osud vám toto gesto v dobrém oplatí.

Někteří muži dokonce vnímají odpuštění jako výraz slabosti a věc, která snižuje jejich ego. Jenomže co získáte, když budete na svého souseda po celý život naštvaní?

Opustil jsem své staré přátele

Zpřetrhání mostů se starými přáteli je další věcí, které muži v závěru svého života hodně litují. Může se stát, že vás partnerka opustí ,a nakonec vám nezbyde nikdo jiný, než staří a věrní přátelé. Na koho se obrátíte v případě, že jste všechny kamarády odpálkovali? Přátelství dává životu mnoho krásných rozměrů a opravdu dobrého přátelství byste si měli vážit.

Pokud se budete v důchodu litovat, rozhodně to neznamená, že jste prožili špatný život. Snažte se pouze vyvarovat těchto chyb. Berte život takový, jaký je a pamatujte si, že nejlepší věci bývají v životě zadarmo.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Psychologické triky, které se hodí mít v rukávu. Tahle pravidla komunikace vám usnadní život

Jak mít spokojenější život? Poradíme vám, co funguje