Válka pod mikroskopem: Zajímavé počty a překvapivé souvislosti

Jakou jste měli během válečných let šanci na přežití, když vyrazíte na zteč proti nepříteli? Záleží, jakou na sobě máte uniformu. Vezmeme to letem světem.

Válka

Celkové počty padlých během II. světové války kolísají někde mezi 50-70 miliony lidí. Přitom 80 % tohoto děsivého počtu připadá na čtyři země – Sovětský svaz (Rusko), Činu, Německo a Polsko. Přes polovinu všech obětí přitom tvořili civilisté, s drtivou převahou žen a dětí.

Oficiálně prvním německým vojákem, který padl za II. světové války, byl výstrojní důstojník a školitel. Padl v Číně, kam Němci dodávali zbraně, během japonské invaze. Tehdy se země Osy ještě tolik nekamarádily. První mrtvý americký voják, kapitán Losey, zemřel v roce 1940, během německého náletu na Norsko.

Den-D? Nebyl to čajíček, ale nic extrémního

Bylo vylodění v Normandii pořádným masakrem? Jak se to vezme. Když pošlete 150 000 chlapů proti dobře připravenému nepříteli, nezní 4,414 padlých spojeneckých vojáků jako vyloženě špatný výsledek. O dost větší ztráty průběžně mělo spojenecké letectvo.

Při náletech nad Evropou přišli dohromady o více než 100 000 mužů. V případě USA – padlých bylo za celou válku dohromady více v letectvu, než třeba u kontaktních jednotek námořní pěchoty. Pro Němce byly nejrizikovější zbraní ponorky. Šance, že tuhle službu pod hladinou přežijete byla 4:1.

Nacistům plány na dobytí světa vycházely dobře, než se střelka jejich kompasu otočila na východ. Čtyři z pěti padlých, přepočítáno na kompletní ztráty, zaznamenali na východní frontě. Dráždit ospalého a vodkou omámeného medvěda se jim prostě nevyplatilo.

Rusové na tom ale nebyli o moc líp. Řekněme, že při útoku Třetí říše na Sovětský svaz je vám hezkých 18 let. Ideální čas pro odvod. Přes 80 % vašich vrstevníků ročník 1923 se konce války nedožije. Hezké narozeniny přejeme. Jen během bitvy u Stalingradu padlo víc sovětských civilistů, než kolik jich zahynulo v Británii a Americe za celou válku.

Slavní příbuzní vám nepomohou

Jsou libo kuriozity? Co třeba kvalita zásobování? Válečný nedostatek čokolády stojí za vznikem Nutelly. Jako zajímavost poslouží, že dle přídělů měl britský voják nárok na 3 útržky toaletního papíru na den. Americký voják pak dvaadvacet. To jednoho pořádně…

Válka se pochopitelně vedla i v zázemí. A pro Spojence tehdy představoval zásadní problém, jak říkat hamburgerům. Zněly moc německy. Přejmenovány proto byly na Liberty Steak, steaky svobody. Inu, jiný kraj, jiné starosti. Přitom přehlédli, že nejmladším dobrovolným odvedencem v jejich armádě je Calvin Graham.

Dvanáctiletý klouček, který nechtěl stát stranou. Vypadal dospělejší a u komise zalhal. Na jeho skutečný věk se přišlo, až když byl raněn. Unikátem britské a později americké armády (námořnictva) byl i William Stuart-Houston. Kdo?

Synovec Adolfa Hitlera. V německém koncentračním táboře zatím „odpočíval“ Jakov Džugašvili. Syn samotného Stalina, který padl (nebo se vzdal?) do zajetí během prvních německých ofenziv. Tatínek mu ale zrovna nepomohl a nepřežil. Ostatně, ani v sovětských zajateckých lágrech to nebyla selanka. Úmrtnost válečných zajatců tu činila 85 %.

Kdo zlikvidoval nejvíc generálů?

Pětačtyřicátá pěchotní divize z Oklahomy, součást Národní gardy, měla ještě ve 30. letech ve svém erbu hákový kříž, svastiku. Tehdy to bylo vyjádření pocty indiánům, kteří tenhle symbol považovali za posvátný. Inu, místo toho si do červeného pole vsadili zlatou orlici. Vypadá pořád stejně nepatřičně.

Japonci vynikali ve fanatismu, ale špionáž nikdy nebyla úplně jejich doména. Největší špionážní skupinu zřídili v Mexiku, které se takticky drželo stranou všech válek. Od Nového Mexika to zase tak daleko nebylo, ale že Američané vyvíjejí atomovou bombu, nezaznamenali. Mimochodem – Hirošima, Nagasaki – to už tak nějak tušíte. Kdyby ale válka neskončila, třetím cílem mělo být Tokio.

Kdo byl největším pobíječem německých generálů? Pokud tipujete sovětské ostřelovače, hádáte špatně. Největším likvidátorem byl sám Hitler. Před popravčí četu poslal 84 vlastních generálů, většinou proto, že se obával jejich spiknutí. Němcům prostě stačí dát čas…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Omyly ve válkách: Které měly i pozitivní dopad? Z jakých vlastních chyb vytěžili generálové jednoznačně nejvíc?

Věděli jste, že jsme před 100 lety válčili s Polskem? 23. až 30. ledna 1919 proběhla Sedmidenní válka o Těšínsko! Co se stalo?