Vaginismus neboli totální uzávěra ženského klína. Jak se do ní postupně dostat

Najednou v posteli vykřikla bolestí takovým způsobem, až vám ztuhla krev v žilách? Zdá se, že ať se do ní chcete dostat jakkoli, všechno selhává? Železnou oponu zvednout můžete, ale bude vás to něco stát. Jak vysoká je daň a co pro ni koupit v erotickém shopu?

Vaginismus spolu překonat můžete

I když existuje několik věcí, které mohou způsobit, že sex je pro ženu bolestivý, pokud je to opakující se potíž, pravděpodobně se jedná o vaginismus, tedy léčitelný, ale děsivý stav, který ze sexu dělá trýznění. O tomto nežádoucím problému se hovoří v případě, kdy se svaly kolem poševního vchodu sevřou tak silně, že spolehlivě zabrání každému pokusu o průnik. Některé ženy jím trpí do takové míry, že si ani nedokážou zavést tampon. A příčina?

Ztráta kontroly nad vlastním rozkrokem

V několika málo případech je na vině vrozená vada pochvy, za vaginismem však mnohem častěji stojí psychogenní zásek, tedy následek podvědomě uchovávaných špatných vzpomínek. Nemusí jít o takové brutality, jako je například znásilnění, katastrofický dopad mívají i chronické jevy, třeba soustavné hádky v rodině, tresty za masturbaci, fyzické zneužívání v dětství a podobně.

Proto totální uzávěrku ženského klína mnozí gynekologové považují za úzkostnou chorobu pánve, při níž leckdy hlava může říkat ano, ale pochva fyzický kontakt odmítá. Berte to tak, že obecně ženy s tímto problémem mívají nevyrovnaný vztah k sexu, jsou psychosexuálně nezralé nebo prošly asexuální výchovou. Co s tím můžete dělat vy?

Vzestupy a pády ženské sexuality

Pro ženu samotnou je uvedený problém neuvěřitelně frustrující a nekontrolovatelný, takže není třeba přidávat polínko do ohně. Sama majitelka takové uzamčené pochvy toho na bedrech má už dost. Má-li zájem o nápravu, začne to řešit se dvěma lidmi – odborníkem a s vámi. Léčba vaginismu přitom může zahrnovat terapii pánevního dna a potenciálně terapii kognitivního chování. Nejlepší věcí, která se od vás v roli milence očekává, je jednoznačně trpělivost. Stopka sexu se totiž přes noc nevyřeší.

Každodenní roztahovací workout

Po poradě s gynekologem nebo psychoterapeutem je vhodné začít používat vaginální dilatátory, které slouží k uvolňování vaginálních svalů. Postupně, nenásilně a bezbolestně roztahují vaginu, přičemž jsou k dostání i v erotických obchodech. Dobrou zprávou je, že tyhle roztahovače se dají používat i v rámci předehry, musíte však být opatrní.

Vždy se průběžně ptejte, jaký úhel pronikání milence vyhovuje, jak daleko by se dilatátor či jakákoli erotická pomůcka měla zasunout a jakou rychlostí. Naslouchejte jejím potřebám a hlavně ji povzbuzujte. Několikrát dotyčnou vyzvěte, ať vám řekne, jak můžete být v dané situaci nápomocní, a nezapomeňte projevovat pochopení. Znamená to snad, že se sexem jako takovým máte utrum? Vůbec ne, nikdo vám fyzický kontakt nezakazuje.

Zpátky na stromy – jako na střední

Intimita může, a v podstatě by taky měla, během léčby pokračovat. Líbání na krku a prsou, orální nebo anální sex, bude-li to milenka vyžadovat, se vyloženě nabízejí. Společně s roztahovači více používejte i vlastní prsty, neustále marinované v lubrikantu. Čím častěji s nimi budete milenku dráždit, tím víc si na ně (i na vás) zvykne.

Pravda je taková, že pozvolné mazlení a pronikání zvyšuje šance na nápravu – bez lékařské pomoci. Vytěsnit psychosexuální traumata a zbavit se strachu z bolesti při sexu jednoznačně lze a podle některých sexuologů se dá časem dosáhnout poměrně uspokojivých výsledků. Když se ale nebudete chovat jako to chrochtající zvířátko se zakrouceným ocáskem. Hlavně klid a nohy a teple. Stojí-li vám milenka za tu trpělivost, zkuste to s ní a věnujte sobě i jí převážně čas. Lepší rada neexistuje.

A co vy, potkali jste někdy takovou, která měla totální uzávěru?

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sex je zdravý. Kdy ale přesto mužům škodí a ženám naopak prospívá? V jakém věku je to nejhorší?

Exhibicionistky a jiné sexuální výtržnice. Kolik mezi námi chodí žen, které mají nízké sebeovládání? Jak takovou je poznáte?