V jakých filmech to do sebe nejvíc klopí

Alkohol je metla lidstva, jak se říká, a nyní se dokonce může kdekdo přesvědčit, jak nadmíru vymetá i filmový průmyslu. Občasná sklenka, pivo nebo panák se mihne téměř každým filmem, opomeneme-li animované filmy pro děti. V některých bijácích to ale chlastem doslova hýří. Ve kterých?

Seznam filmů, kde to teče dalece i za hranice postřehu diváka, by byl vskutku rozsáhlý, protože v historii minulého století si dal ve filmu pár sklenek whisky každý gentleman, a v každém snímku z americké vysoké zase nesměla chybět pořádná party včetně několika beček piva. Proto vynecháme staré, a rovnou také nepříliš populární filmy a přejdeme k těm čpějícím trhákům.

Dr. No… a všechny ostatní bondovky

Je vcelku jedno, který z šesti herců kdy agenta 007 britské tajné služby MI6 hrál. Spisovatel Ian Fleming ho vytvořil mimo jiné jako muže, který se během své práce rád napije. Od toho koneckonců známe ono pověstné „Protřepat, nemíchat“. Oblíbený drink Jamese Bonda je totiž zrovna martini s vodkou, přesně v tomto postupu přípravy. Daniel Craig v novém vydání a předposledním dílu Skyfall tuto sympatii hlavní postavy s alkoholem ještě víc umocnil, když v zapíjení zrady ze strany M a celé organizace několikrát téměř vypil celý bar sám, kdesi na pláži během jeho „dovolené“.

drno_martini

Scéna, kde „Protřepat, nemíchat“ začalo

Trilogie Pařby ve Vegas

Ve skutečnosti z celé trilogie skóroval vážně dobře jenom první film. Bangkok a… to další město už jely na podstatně menší vlně. Ovšem Vegas to jako R ratingový film vynesl skutečně vysoko, co se tržeb týkalo. Že to je ale vlastně celé postavěné na opravdu kruté kocovině, zapříčiněné právě alkoholem, to už je pro ty mladistvé věc druhá. R rating je nakonec jen spojení písmene a slova. A tak to panáky Jagermeisteru začalo, a v podobném rauši pokračovalo až do drastických konců a zážitků.

A od tohohle okamžiku měli všichni okno...

A od tohohle okamžiku měli všichni okno…

Let… a tvrdé přistání v realitě

Denzel Washington se jako pilot letadla, Whip, stal přes noc národním hrdinou, když akrobatickým kouskem převrácení letadla v letu na záda vykoupil drahocenný čas a nakonec přistáním zachránil 93 lidí. V srdci tohoto filmu však nespočívá hrdinství, alespoň ne pouze to. Hluboce zakořeněná zde byla a je pilotova závislost na drogách a alkoholu. Mini flaštičky v ledničce, panák tam a sem. Co vůbec Whip dělal v předvečer letu?

Scéna před letem nebo ne?

Scéna před letem nebo ne?

Rumový deník už se líp jmenovat nemohl

Tohle je dámy a pánové skutečný vrchol, který předčí jakoukoliv vysokoškolskou party nebo film o picím maratonu či přátelích. Johny Depp jako novinář Paul Kemp spadne do víru Puerto Rica, kde si hodlá najít práci jako redaktor místního plátku. Daleko dřív už ale také stihl spadnout do víru alkoholového opojení a tak se ve svůj první den práce probere rovnou s doopravdy důvěrnou kocovinou, a v nové práci narazí na individua, která ho v tomto jeho koníčku/závislosti ještě dvakrát tak podpoří. Palírny, divoká exotická zábava, kohoutí zápasy nebo vazba. Připravte se na mnohé.

Po ránu vypáte i líp

Po ránu vypáte i líp

Projekt X, legenda na konec

A na konci tohoto filmu, jeho děje, se vskutku zrodí legendy. Tři studenti čtvrtého ročníku vysoké školy se rozhodnout udělat pamětihodnou party, která je vynese v povědomí spolužáků na škole do oblak. Nikdo z nich ale nepočítal s tím, jak rychle se roznesou zprávy a jak rychle situace vygraduje do extrému. Nemalé… grandiózní množství alkoholu ovlivní rozumné mozky studentů do takové míry, že Projekt X od komedie spadne k dramatu a krimi nehodného očím dětí a mladistvých.

Hektolitry alkoholu...

Hektolitry alkoholu…

Co říkáte na seznam a jeho úctyhodné zakončení? Změnili byste něco?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmy z budoucnosti v budoucnosti

3 super filmy, které nikdy nevznikly