Filmy z budoucnosti v budoucnosti

V loňském roce měli diváci v kinech nejednu možnost ocitnout se v daleké budoucnosti a nadčasových světech. Takovou příležitost mohl poskytnout vynikající Marťan, z řetězu utržený Šílený Max nebo továrna na peníze Star Wars 7. A co bude dál?

Futuristické snímky v dobrých rukou evidentně sklízejí úspěch. Vtažení do života i jen třeba z obdobné současnosti, ale s nadčasovou technologií a nápady, nebo rovnou do post-apokalyptické budoucnosti, kde neexistuje jiné pravidlo než boj o přežití – to jsou nápady a motivy, které strhnou pozornost, a v dobrém provedení a spádu ji zvládnout i udržet. Poté obvykle následuje raketová cesta filmu do hvězdných výšin celosvětových tržeb a honosných cen. Takže kdy si takový výlet na Měsíc opět zopakujeme?

Zažehnout motory…

Se startem tohoto roku se budeme bohužel držet při zemi. Do našich kin koncem ledna dorazí jedna očekávaná emzácká invaze, a potom bude nepočítaje komiksové hrdiny až do podzimu klid před bouří. Než ale poodhalíme, co se skrývá pod mraky, zpět k oné invazi. Takových filmů už tady bylo hodně, a dokonce se v nich promítl i nynější opětovný nápad, předvést útok mimozemšťanů ve strategizovaných vlnách. Název snímku tedy nepřekvapí – Pátá vlna. Chloë Grace Moretz, kterou můžete jako zákeřnou Hit-Girl z Kick-Ass, zažila všechny předešlé vlny. Mimozemšťané vzali Zemi veškerý signál a elektřinu, poté zničily všechna velká města, infikovali nás virem a nakonec se infiltrovali mezi ten nepatrný počet lidí, který ze světové populace zbyl. Pátá vlna nebude zjevně žádným trhákem, ale i náročný divák si potřebuje někdy odpočinout u nenáročné podívané.

Čtvrtá vlna: Invaze

Čtvrtá vlna: Invaze

…po pravé straně můžete vidět Měsíc…

A nyní se můžeme přesunout k podzimové bouři, kdy kina doslova natrhnou zadek časoprostorovému kontinuu. Země, vesmír, blízká i vzdálená budoucnost – všechno osvědčené značky, které pracují efektivněji než mucholapka ve špajzu. Netřeba ani představovat. Stačí jenom říct, že v listopadu to odstartují dvě sériová třetí pokračováníDivergence: Aliance a Star Trek: Do neznáma. Do třetice všeho listopadového dobrého (znovu) přiletí emzáci, tentokrát s větší lodí, ve druhém Dni nezávislosti s podtitulem Nový útok, a Will Smith u toho nebude, aby zachránil den. V tématice příšerek se budeme pohybovat i v prosinci. Upíři a vlkodlaci v pátém Underworldu přijdou v mladším vydání nové generace, která ovšem stále bude pod dohledem Kate Beckinsale, a veteráni s nováčky se vrátí čelit hrozbě apokalypsy i v dalších X-Menech, kteří mají dny konce dokonce i ve svém názvu.

Enterprise ze Star Treku

Enterprise ze Star Treku

…do nekonečna a ještě dál!

Nezbývá než odkrýt nejvzdálenější budoucnost, ve které se skrývá i ten doopravdy nejočekávanější svět budoucnosti. V roce 2009 představil James Cameron svojí Pandoru poprvé, a v roce 2017 se s ní zase vrátí. O druhém Avatarovi se zatím moc neví, snad jenom to, že se určitě vrátí Cameron s Neytiri a Jakem Sullym. Stejným množstvím informací disponují i další dvě očekávaná pokračování – Pacific Rim: Maelstrom od Guillerma del Tora a War of the Planet of the Apes Matta Reevese. S určitostí alespoň můžeme konečně říct, že příští rok se dočkáme oblíbených mimozemských modrých domorodců, bitevních robotů velkých jako panelák a mluvících opic s inteligenčním kvocientem převyšující i své nahaté příbuzné. Výhled do budoucnosti to je barvitý.

Modrásci se vrací

Modrásci se vrací – Jake Sully a Neytiri

Jaký film z budoucnosti v budoucnu vyhlížíte vy?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Roboti ve filmu

Arnold se vrátí!