V hlavní roli omluva. Slavné kauzy, na které se nezapomíná

Jeden z Murphyho zákonů zní, že může-li se něco pokazit, pokazí se to. Zeman, Pepsi nebo výtvarník Černý můžou vyprávět. Za co se museli nebo musí omluvit? Tyhle historky budou bavit generace!

O tom, že si prezident Miloš Zeman říká, co chce a kde chce, si štěbetají i ptáci na druhém konci světa. Jedni Zemana nazývají tlučhubou, jiní buranem, který by si na svoji pusu měl pořídit zbrojní pas, protože všude, kam se vrtne, dělá ostudu. No fakt.

Jedna taková kauza, kdy Miloš přes strom neviděl les, skončila u Obvodního soudu pro Prahu 1, který 2. března letošního roku vyřknul, že se prezidentská kancelář musí omluvit za výroky Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi.

Ne a ne, aneb když dítěti sebere hračku

Omluvu požadovala Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, které se dotkla prezidentova hláška o tom, že novinář napsal článek „Hitler je gentleman“. Tento text se do dnešního dne nikomu nepodařilo dohledat, ovšem tiskový mluvčí Jiří Ovčáček Čtveráček stále tvrdí svoje.

„Některým to pořád nedochází. Soud si může vynášet jakékoliv rozsudky a přikazovat Hradu cokoliv, ale pan prezident stejně nikdy neodvolá svůj názor, že Hitler byl gentleman,“ uvedl na Facebooku s tím, že Miloš Zeman se chystá vypsat odměnu za nalezení textu, a to 100 tisíc korun.

Jestli tedy nemáte prachy, koukejte něco sesmolit v garáži. Každopádně, ať už je to jak chce, Hrad a ani Miloš není jediný, kdo se kdy měl nebo má za něco omluvit. O tomhle se lidé budou bavit ještě hodně dlouho!

Vláda, která vytočila hodinářskou firmu

Tak třeba minulý rok, a to hned na začátku května, vypukl ostrý boj mezi možná nejslavnějším výrobcem luxusních hodinek Rolex, italským premiérem Renzim a ministrem vnitra Alfanem, kteří na adresu násilností během demonstrací proti výstavě Expo v Miláně spojili vandalství a neslušné chování právě se slavnými hodinkami.

„Za škody v Miláně mohou ‚lidé s rolexkami‘, kteří rozbíjeli výlohy,“ zaznělo. Padly i výroky jako „spratci nosí luxusní hodinky“ a podobně, přičemž z fotek nebylo patrné, zda demonstrant, kterého se hláška týkala, měl padělky nebo originály.

Slavná firma proto požadovala omluvu od italské vlády, která taky dělá ostudu – a to tam ani nemají Zemana. Ale není fér navážet se jen do politiků a té jejich žumpy. Nasypat si popel na hlavu občas musí i někdo ze sportovní branže.

Perlivý nápoj, co smrděl padoušstvím

Jistě si dobře vzpomínáte na mistrovství světa ve fotbale z roku 2014, které se konalo v Brazílii. Pepsi, tedy jedna ze dvou královen přeslazených limonád, se rozhodla, že trochu pozlobí portugalský tým a vytvořila plyšového panáčka, něco jako rituální loutku ve stylu voodoo, na kterou navlékla portugalský dres s číslem sedm na zádech, takže se všichni ihned dovtípili, že se jedná o hvězdu Realu Madrid Cristiana Ronalda.

Špatná reklama - taky reklama? Foto: Daily Mail

Špatná reklama – taky reklama? Foto: Daily Mail

A kdyby to náhodou někomu, kdo ani neví, co je to fotbal, nedošlo, vypustila i heslo „Přejedeme Portugalce“. Tak jasně, že právě Portugalce tohle dost nakoplo.

Jeden protest střídal druhý, takže brazilská filiálka Pepsi poměrně brzy přišla na to, že přestřelila. Aby si zachránila pověst a kšefty, dala se do omlouvání za špatně zvolenou reklamu, tedy jinými slovy za nesportovní chování. Tak ještě že nebyla navíc i sprostá… Čéče, to se teď stává dost často. Hlavně u nás.

Černý versus Knížák. Kdo s koho?

Když už Čech někoho uráží, tak peprně. Slušně to jde málokomu. Máte rádi pohádky? A znáte tu o výtvarníkovi, kterému se slávy zachtělo? No, to si takhle David Černý v roce 2011 v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého neodpustil směrem k bývalému řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi takové malé, laškovní a skoro až familiární pohlazení.

Knížáka označil za „nafoukaného kriploidního č****a“, což ho po zmedializování a zásahu soudu stálo dohromady nejen dost nervů, ale i peněz. Musel se totiž omluvit a vysolit 100 tisíc korun. To samé platilo i pro Českou televizi, která pořad odvysílala. Myslíte, že je to bylo fér?

Autor: John McClane

MOHLO  BY VÁS ZAJÍMAT:

Ford, Audi, Chevrolet. Tyhle automobilové skandály šokovaly svět!

Prezidentovy skandály. Zásobuje nás