Sbohem, Kobe! Jak se svět loučil s basketbalovou legendou?

Nedávno skončila základní část NBA a s ní i hvězdná kariéra Kobeho Bryanta. Jak se k ní vyjádřili celebrity i obyčejní fanoušci?

Rozlučka snů

Nejdřív ale stojí za připomenutí, jak Kobeho kariéra vlastně skončila. Poslední roky z jeho dvacetiletého působení v nejlepší basketbalové lize světa byly provázeny několika vážnými zraněními a následným úpadkem jeho výkonů. Kobe už byl jen stínem kdysi nejlepšího hráče ligy, a přestože v téhle sezóně odehrál několik výborných utkání, s marným týmem Lakers spíše naposledy objížděl všechny palubovky v exhibičním a rozlučkovém duchu.

Poslední zápas odehrál v Los Angeles v domácím svatostánku Staples Center proti Utahu Jazz, který stále ještě bojoval o účast v play-off, zatímco Kobeho Lakers byli v Západní konferenci beznadějně poslední. Bylo jasné, že se bude jednat o one-man show, ale Kobe svým výkonem všem vyrazil dech. V utkání nastřílel 60 bodů, což se letos ještě nikomu nepovedlo! V posledních dvou minutách proměňoval jeden koš za druhým a sám zařídil nečekanou výhru domácího týmu. Potřeboval na to sice 50 střeleckých pokusů, což bylo nejvíce za posledních 33 let, ale přesto se v jeho 37 letech jednalo o neuvěřitelný výkon.

Celebrity si přihřály polívčičku

A nejen basketbalový svět si toho všiml. Přímo na zápase byli třeba herec Jack Nicholson, bývalý hvězdný spoluhráč Shaquille O’Neal, muzikanti Jay-Z, Adam Levine a Kanye West, fotbalista David Beckham a řada dalších. A kromě své účasti většina z nich nezapomněla Kobemu i poděkovat prostřednictvím Twitteru. Jindy odměřený Kanye nazval Kobeho Bohem, chválila i herečka Olivia Munn nebo bavič Piers Morgan. Magic Johnson, jeden z nejlepších basketbalistů historie, označil Kobeho rozlučku za nejúžasnější poslední zápas všech dob. A pozadu nezůstal ani Stephen Curry, aktuálně jednička celé NBA, podle kterého Bryant nastavil laťku všem, co přijdou po něm.

Součástí zápasu byla i vzpomínková videa s Kobeho spoluhráči, kteří dojemně rozjímali nad tím, jaký to byl zážitek sdílet s ním šatnu. Ze stejného soudku byly i rozhovory s bývalými legendami týmu Lakers, mezi něž se už teď Kobe bez váhání řadí. Vrcholem pak bylo video s celebritami, které děkují Kobemu za krásné chvíle, jež jim připravil. Copak byste nechtěli, aby speciálně pro vás udělal video třeba Snoop Dogg, Ice Cube, Flea nebo Taylor Swift? A Kobeho závěrečná řeč po zápase taky vhání slzy do očí:

Fandovské šílenství nekončí

Nejen celebrity ale reagují na Kobeho odchod. Na největší internetové burze se hned začalo čile obchodovat s neuvěřitelným artiklem – vzduchem z Kobeho posledního večera. Spousta lidí začala nabízet lahve nebo pytlíčky označené právě tímto způsobem a co je skutečně šokující – ještě větší spousta lidí na tyhle nabídky skutečně přihazovala. Cena prvního takového pytlíčku se dokonce vyšplhala až na neuvěřitelných 15 000 dolarů! Administrátoři Ebay tyhle aukce nakonec smazali, takže vychytralí prodejci se odměny nedočkali. Ale vynalézavost některých lidí nepřestává fascinovat!

Jak jste konec Kobeho kariéry prožívali vy? Bude NBA stejná i bez něj? Pište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

JAK SE HRAJE BASEBALL V ČÍNĚ? ÚPLNĚ JINAK, NEŽ U NÁS. TO DÁ ROZUM!

MÍČEK SKONČIL V HLEDIŠTI. JDE V BASEBALLU O ŽIVOT?