Kdy je správný čas uvažovat o ekologické likvidaci vozidla?

Vlastnictví vozidla přináší celou řadu benefitů, ale i určité závazky, a to zejména finanční. Provoz auta není zrovna levný – postupem let mohou náklady začít převyšovat užitek. Proto je důležité vědět, kdy už je čas přistoupit k ekologické likvidaci vozidla.

Nákladná údržba

Každé auto něco stojí, ať už je nové, nebo staré. Je dobré spočítat si, kolik za své vozidlo pravidelně platíte. Je třeba započítat pojištění a pravidelný servis, například pro výměnu oleje. Zahrnout byste měli i finance na nečekané opravy, zejména u starších vozů. Připočítat lze i očekávané náklady za palivo. Snadno tak zjistíte, kolik za auto zhruba musíte ročně zaplatit.

Pro lepší představu je dobré finální číslo ještě vydělit dvanácti – uvidíte tak, kolik platíte každý měsíc. Díky tomu se lze snáze rozhodnout, zda se vám ještě vyplatí auto vlastnit.

Cena oprav převyšuje hodnotu vozidla

Může se stát, že se v autě něco rozbije – otázkou je, zda se oprava vyplatí. Zejména u starších modelů totiž cena opravy mnohdy přesahuje hodnotu auta. Může jít ale i o auto po havárii. Pokud se vám náklady na opravu zdají příliš vysoké, nabízí se likvidace vozidel. Případně lze zvážit prodej na náhradní díly.

Jestliže už jste prošli nákladnou opravou některé součástky, může být složité se s autem rozloučit, jelikož jste do něj už něco investovali. Jenže problém je, že mnohdy další velká oprava čeká za rohem. U starších ojetých aut problémy nejsou ojedinělé. Můžete si udělat představu o tom, jaké opravy by mohly do budoucna být nutné – nabízí se několik obecných věcí, ale najít můžete i fóra, kde lidé sdílí své zkušenosti pro konkrétní modely vozidel.

Nízká prodejní cena

Pokud máte ojetinu, kterou už nevyužíváte, může se jako vhodné řešení zdát prodej. Jenže některá auta mají příliš nízkou hodnotu a není o ně zájem, a to ani za nízkou cenu. V takovém případě nemá smysl, aby vám vozidlo stálo na parkovišti a vy za něj neustále platili pojištění.

Mnohdy jde o auta, která už slouží řadu let – motor a další součásti nejsou nesmrtelné a mají svou životnost. Pokud se blíží jejich konec, namísto nákladné výměny je mnohdy lepší nechat auto jednoduše zlikvidovat.

Výhled do budoucnosti

Pokud pro vás auto představuje akorát zátěž, pak není složité se rozhodnout, zda ho necháte zlikvidovat, či ho případně prodáte. Složitější to však je, když auto potřebujete, ale to staré už dobře neslouží. Je důležité si rozmyslet, zda zrovna máte finance na nákup nového vozidla.

V každém případě je třeba také zvážit, zda je bezpečné jezdit ve starém autě. Jestli jsou brzy spolehlivé, airbagy funkční a tak dále. V případě, že máte pochybnosti, není vhodné takové vozidlo řídit. Jeho likvidací se zbavíte spousty starostí i finanční zátěže.