Unikátní sbírka nášivek strážníků z celé ČR. Netradiční koníček pěstuje Mirek Doležal už 15 let!

Policejní nášivky sbírá Mirek Doležal už od 15 let. Stejnou dobu se tomuhle koníčku také věnuje. Dnes má rozhodně jednu z největších sbírek svého druhu. Jak přišel ke své neobvyklé vášni? Co všechno musíte udělat, abyste získali jednu unikátní trofej? Vyzpovídali jsme ho a rozhodně se dozvěděli spoustu zajímavých věcí.

Bylo mu 15 let, když se pustil do sbírání policejních nášivek. Patřil mezi mizivou hrstku takových nadšenců u nás. Jeho sbírka je velmi unikátní. Jak k tomu všemu Mirek Doležal přišel a jak je těžké podobný koníček pěstovat v dnešní době?

Jak to všechno začalo

„V roce 2002 Českou republiku zasáhly povodně. Bohužel se velká voda nevyhnula ani Kralupům odkud pocházím. Byly akorát velké prázdniny a já jsem se jako dobrovolník přihlásil do skladu hmotné pomoci. Tady jsem se setkával jak se strážníky z Kralup, tak se strážníky z Hořic a ze Zlína. Ti u nás pomáhali při povodních. Tam jsem si poprvé všiml, že strážníci mají na levém rukávu u triček a košil rozdílné nášivky,“ popisuje začátek své záliby Mirek.

Po povodních byl u starosty pro děkovný dopis za nasazení při povodních. Ten se ho zeptal, jestli by pro něj něco mohl udělat. A tak se to stalo. Požádal ho, zda by bylo možné získat nášivku naší městské policie v Kralupech. A on s tím neměl žádný problém. Bylo mu tehdy 15 let.

Nášivka MP Kralupy odstartovala sbírku

„V 15 letech jsem tedy získal svojí první nášivku do sbírky MP Kralupy. A k ní ještě další tři. Jednu jsem si tehdy pověsil na nástěnku a dvě jsem mohl dál použít na výměnu. Od Té doby uplynulo už dalších 15 let a nášivky mě stále neomrzely,“ usmívá se spokojeně Mirek.

Dnes jdou nášivky sehnat mnohem hůř!

Jeho unikátní sbírka dnes čítá 600 kousků a další přibývají. Někdy rychleji, někdy to trvá delší dobu. „Ze začátku se na mě pošťačka dívala skrz prsty, když mi chodily obálky s modrým pruhem nebo nadepsané „městská policie“. Dnes už to bere v klidu, stejně jako má rodina, která mě ve sbírání nášivek podporuje,“ popisuje a zároveň s povzdechem dodává, že dříve byly nášivky snáze dosažitelné. Shánění nášivek ze začátku provázely třeba Zlaté stránky, podle kterých obvolával městské policie. Dnes píše dopisy, píše e-maily, někdy komunikuje přes Facebook, neboť některé městské policie jej využívají.

Dnes se nášivky všívají do oděvů

Dnes je to ale se sbíráním horší, než dříve, protože se většinou všívají do oděvů strážníků. Čekací doba je proto delší. Než někdo zničí tričko nebo se nějaká košile vyřadí. Také už není jediný sběratel. „Když jsem začínal znal jsem 3 sběratele. Nyní jich je tak 20, a to mezi ně neřadím strážníky z některých městských a obecních policií, kde si nášivkami také vyzdobují kanceláře,“ dodává autor sbírky.

Kolik policejních nášivek je dost?

Někomu se může zdát 600 nášivek za 15 let málo, ale tak to není. Bohužel hodně městských policií je dvoučlenných až pětičlenných a tam takový „obrat“ nášivek není. Své nášivky si Mirek nejdříve připínal na nástěnku, ale postupem času a nárůstem množství už musel jít jinou cestou. Začal je dávat do šanonů a folií na fotografie. Většina nášivek má tvar který se do fólií vejde. Najde se ovšem pár výjimek. Například Kralupy, které mají tvar do hvězdy a nevejdou se nikam. Takové nášivky má mimo v krabici.

Mirek je vždycky v pohotovosti

„Pokud jedu na nějaký výlet nebo pracovně, pár nášivek mám vždy v autě na případné výměny. Tento koníček, stejně jako ostatní, je hlavně o lidech. Můžete narazit na pohodového strážníka, který kvůli vám klidně košili vyhodí a nášivku věnuje. Stejně tak jsou městské policie, kde prostě nášivku nezískám, ani kdybych dělal stojky,“ směje se Mirek. Nášivky mění jak se samotnými strážníky, tak s ostatními sběrateli. Případně dnes existuje i setkání sběratelů, které bývá většinou jednou ročně v Praze nebo Kolíně.

Každá nášivka je osobní záležitost. Má i unikáty!

Každá nášivka v jeho sbírce je pro něj osobně cenná. Už tím, že ji vůbec získal. Ale samozřejmě má i pár výjimečných kousků z 90. let. Např. Obecní policie Bolatice, kde je ještě vyobrazen státní znak. Pak například Kuřim a první nášivka Kamenického Šenova. Někdy se dokonce poštěstí, že člověk napíše i na městské a obecní úřady, kde už policie dávno zanikla, a přesto se podaří nějakou nášivku na úřadě dohledat. A třeba k ní i najít pamětníka, co mu do dopisu napíše, od kdy do kdy policie ve městě či obci fungovala a kolik měla strážníků. „Takové štěstí jsem měl například ve Vizovicích, Tlumačově a Břidličné, kde se nášivky podařilo dohledat,“ dodává Mirek.

Sbírání mu přineslo mnoho přátel

Obecně se rád vrací na jižní Moravu, kde si díky získávání nášivek našel přátele v Břeclavi a Ratíškovicích, za kterými každý rok jezdí v rámci dovolené. Když tam byl před dvěma roky, stavil se i na městské policii ve Valticich, kde slouží ve třech. Strážníci tam byli příjemní, bohužel nášivku žádnou neměli. Proč o tom píšeme? Obecně je tato nášivka v sbírkách  totiž raritou. Mirek ji nakonec ale získal. Vzali si na něj adresu, a když už na to po nějaké době zapomněl, dorazila mu obálka s rukávem od košile a vzkaz: Pozdě, ale přece. S pozdravem MP Valtice. Je jasné, že byl Mirek dojatý a spokojený. A my mu přejeme do budoucna ještě spoustu dalších unikátních úlovků a aby ho sběratelství neomrzelo.

Jeho sbírku najdete i na osobním blogu, kam pravidelně doplňuje nové přírůstky.

Autor: MČ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílenosti sesbírané z internetu. Tohle je sbírka pikantních snímků

Smolaři, kteří mají horší den než ty!