Mimozemšťané v proměnách času. Jak vzhled UFO podléhá aktuálním trendům?

UFO jako létající talíř a v něm malí šediví mužíčci? Nebo obří svítící kostka a uvnitř dvouhlavé zelené ještěrky? Naše představa toho, jak vlastně mají ti správní mimozemšťané vypadat, se v průběhu času hodně měnila. Co za tím stojí, kde viděli nejstarší UFO a kdy se poprvé objevil létající talíř?

Mimozemšťané v proměnách času. Jak vzhled UFO podléhá trendům?

UFO, které pamatuje Troju

V různých historických etapách nás prý navštívili rozmanití cestovatelé z různých planet. Zahlédnout tu a tam na noční obloze neidentifikovatelný létající objekt, UFO, není jen doménou nešťastných fandů seriálu Star Trek a posledních desetiletích. Taková pozorování tady byla vždy. Starořeckého historika Plútarcha bychom z přílišné bájivosti a potlačované frustrace asi obviňovat nechtěli, ale i on mimozemskou loď viděl a napsal o tom. Vypadala jako ohnivá pohřební urna! Takže taková létající váza, ze které šlehaly plameny.

O padesát let později, v roce 23 př. n. l. pak vlastní blízké setkání třetího druhu zaznamenal i římský historik Livius. Toho taky v jiných záležitostech máme za hodnověrný zdroj informací. Jak vypadalo jeho UFO? Přeci jako válečný vůz, včetně kol a otěží. Ale bez ohně a kouře, tahle záležitost byla mlžným fantomem. Slabota? To v květnu roku 1561 to vypadalo o dost dynamičtěji.

Bitva emzáků nad Norimberkem

Tehdy nad Norimberkem mělo dojít přímo k bitvě mezi emzáckými flotilami. Rudé krvavé archy, přelétající černé koule z jedné strany na druhou. Výjev zachytil i místní řezbář Hans Glaser, vyrobil nám takovou dřevěnou fotku. Výsledek je dost chaotický. Rozhodně ale v ničem nepřipomíná ty naše šediváky z létajících talířů nebo ty předchozí, z Řecka a římské Itálie.

Jak asi může vypadat UFO v roce 1876? Ve Francii mají jasno! Jako podlouhlý, vzduchem zvolna plynoucí obří doutník. Proč ta náhlá změna tvaru? Řekněme, že v roce 1852 dali bagetáři dohromady první zepelín, a tak i mimozemské stroje rázem přijaly důvěrně známou a uvěřitelnou podobu. A o to přesně jde: UFO nám vždy nápadně připomíná to, co už tak nějak trochu známe.

Mimozemské lodě začaly dělat zvuk později

V roce 1897 tak uvidí Alexandr Hamilton brázdit oblohu šest létajících zepelínů, pravděpodobně tedy dočista mimozemských. Není přece blázen, aby viděl létající urnu, dostihový vůz nebo nějaké barevné kuličky.

Stačilo ale počkat pár desetiletí, a co se nestalo: mimozemské stroje na obloze začaly být poprvé hlučné. Tedy minimálně tak hlučné, že ti, kdo je spatřili, na to měli potřebu upozornit. Škoda, že se nemůžeme zeptat těch starých Řeků a Římanů nebo norimberských pamětníků. Ale podle všeho, jimi viděné mimozemské stroje se omezovaly na vizuální efekty, ale kravál nedělaly.

I vzhled UFO podléhá trendům

Čím si to vysvětlit? Nu, v průběhu první světové války přišly do módy poprvé letouny, motorové víceplošníky. A ty dělaly rámusu vcelku dost. Takže lidé tak nějak automaticky převzali představu, že co létá, musí i rachotit. Dál už se dá vývoj vcelku odhadnout: v 50. letech se za spatřeným UFO objevují kondenzační čáry. Těch si do té doby nikdo nevšiml, prostě novinka. Už ale asi tušíte.

Zatím se bavíme o civilizovaném světě. Copak nad tropickými pralesy ufoni nelétají? To víte, že létají. Když se v roce 1945 reverend William Booth Gill vyptával papuánských domorodců, vcelku přesvědčivě mu popsali svoje UFO. Jeho posádka seděla přímo nahoře, na létajícím křídle. Tihle kluci z divočiny toho o aerodynamice zkrátka moc nevěděli.

Mimozemšťané v proměnách času. Jak vzhled UFO podléhá trendům?
zdroj: 123RF.com

Po bumerangu přišel létající talíř

do roku 1947 měli Američané jasno, že mimozemský stroj má podobu kovového srpku, trojúhelníků nebo bumerangu. Jenže pak, po Roswellu, začaly převládat disky a létající talíře. Jako série světel byl popisován poprvé v roce 1952. Ufoni také vydatně přidali na rychlosti. A o rok později? Máme tu první hlášený únos! S těmi se pak roztrhl pytel. Kdo tohle může trumfnout? Snad jen Elizabeth Klarerová z Johannesburgu.

Nadržení ufoni

Ta totiž byla mimozemšťany unášena pravidelně mezi lety 1954-1963. Kvůli sexu. Návštěvníkům z jiných planet se nedivíme, paní Klarerová byla od pohledu divoká kočka i před padesátkou. Je ale zvláštní, že dřív si na podobné dobrodružství nikdo nevzpomněl. Což hodně připomíná to, co se řeší ve světě aktuálně, i když to s mimozemšťany nesouvisí. A kdy se po téhle extrémní záležitosti objevili první robotičtí mimozemští průzkumníci? V roce 1974. Protože do té doby by nikdo na mimozemského robota ani nepomyslel.

Závěr si z toho může každý udělat sám. Podstatné je, že naší představě létajících talířů a šedivých mužíčků uvnitř by se ve starém dobrém Řecku ještě před pár stoletími vysmáli a v Norimberku 16. století by nás takové vidění přivedlo nejspíš na hranici. Všichni tehdy totiž měli jasno v tom, jak vypadají ti jejich ufoni. Jak se postupně vyvíjí naše civilizační a technická úroveň, dáváme spolu s tím našim fiktivním představám reálnější podobu. Jednoduše vidíme to, co vidět chceme.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Výlet za ufony se nekoná, chystaná akce Storm Area 51 skončila fiaskem. Americká mládež svou revoltu vyměnila za suvenýry

Preppeři se chystají na globální kolaps a světovou katastrofu. Jsou to blázni nebo vizionáři a počátek budoucnosti lidstva?