Víte, co s sebou na túru?

Turistika se zejména v poslední době stala velmi oblíbenou aktivitou. A není divu, nejen v České republice je spousta krásných míst k objevování. Důležité je se na túru dobře vybavit, aby vás na vašich výletech nepotkalo žádné nemilé překvapení.

Turistika

Do přírody s technologií

Většina znás se jen těžko obejde bez svého mobilního telefonu, čemuž se není proč divit. Na túře vám může posloužit zejména k snadné a rychlé k přivolání pomoci. Během túry jej taky můžete použít jako praktickou navigaci, se kterou si budete hlídat svou trasu a jen tak se neztratíte. V dnešní době navíc existuje spousta zajímavých aplikací, které vám poradí jaká zajímavá místa můžete v okolí vámi zvolené trasy navštívit.

Problém nastává ve chvíli, kdy jste si své technologické vymoženosti zapomněli nabít, nebo jste je používali tak moc až baterka zkrátka došla. Rychlým řešením může být praktická solární nabíječka. Zvolit můžete ze dvou typů, kdy jeden funguje vlastně jako taková solární powerbanka, druhý nabíjí váš přístroj na přímo a žádnou energii si neschovává díky čemuž je celý proces rychlejší. Ať už zvolíte kteroukoliv variantu, rozhodně se vám  na cestách bude hodit.

Správně se oblečte

Podceňovat správné oblečení při delších výletech jistě není na místě. Počasí se rychle mění a to i v souvislosti s nadmořskou výškou, takže je ideální mít vždy nějaké “vrstvy” v záloze. Začněte termoprádlem z kvalitních funkčních materiálů, které doplníte mikinou a případně bundou, která bude navíc větruvzdorná. Nezapomínejte také že může kdykoli začít pršet a pro vás je hlavní prioritou udržet tělo v teple a suchu.

Není nutné hned na začátku oblékat pláštěnku, nicméně se vám jistě vyplatí, když si do batohu přibalíte vrchní vrstvu s nepromokavou úpravou jako je například zn. goretex nebo aquatex. Vhodnými doplňky pak mohou být v chladnějších měsících také rukavice, ty se doporučuje volit spíše palčákového typu, ve kterých prsty tak snadno neprochladnou. Současně zvažte i vhodnou pokrývku hlavy.

Nepodceňujte kvalitní obutí

Vzhledem k tomu že nohy a chodidla jsou při túře nejnamáhanější, rozhodně vám nebudou stačit obyčejné kecky. Dle ročního období a náročnosti trasy zvolte kvalitní obuv, která je tomu uzpůsobena. Boty by vám měli správně padnout a noha by v nich neměla nijak klouzat. Pokud zvolíte příliš velkou velikost zbytečně tím riskujete vznik různých odřenin a puchýřů. 

Jestliže jste si navíc pořídili nové boty, měli byste je před delší túrou nejprve řádně vyzkoušet v méně náročných podmínkách a trochu si je tzv. prošlápnout. Předejdete tak nepříjemným pocitům v případech kdy vám bota úplně nesedí a náročnější výšlapy je nevhodná. 

Podcenit byste současně neměli ani výběr kvalitních ponožek, se kterými primárně chodidlo přichází do styku. Ty by měli především dobře odvádět pot. V letních měsících pak můžete volit z variant ponožek s chladícím efektem, v těch zimních se naopak poohlédněte po hřejivých materiálech. Zajímavým doplňkem pak mohou být i návleky na boty. Pokud zvolíte celo rozepínatelnou variantu, snadno je přes boty nasadíte kdykoli v průběhu túry a následně zase sundáte.

KPZ a lékárnička

Někdo si možná krabičku poslední záchrany pamatuje ještě ze skautu, někdo o ní možná slyší poprvé. Každopádně ve vašem batohu by rozhodně chybět neměla stejně tak jako menší lékárnička.

Do KPZ patří nezbytnosti jako např. zápalky, provázek, papír, tužka, zavírací špendlík, gumička, lupa, či svíčka. Sami možná budete překvapeni, když budete některou věc z ní potřebovat použít, nicméně lepší být připraven než-li překvapen

V lékárničce by pak neměly chybět náplasti s polštářkem i bez něj a to zejména k ošetření možných puchýřů. Setkat se ale můžete i s opravdu nepříjemnými zraněními a tak nezapomeňte na dezinfekci, obvaz, gázu na otevřenou ránu či prášky proti alergické reakci na štípnutí hmyzem.