Za krásami nemusíte do světa. Zkuste vinařství na Moravě!

V České republice je spousta krásných míst nejen pro jednodenní výlety, ale i pro relaxační dovolené. Ať už tedy hledáte místo pro rodinu s dětmi, odpočinek s partnerem nebo nekončící párty s přáteli, právě pobyt ve vinařství pro vás může být tou správnou volbou.

víno

Když se řekne vinařství

Česká vína jsou proslulá svou kvalitou a výbornou chutí nejen ve své domovině, ale také ve světě. Každý milovník vína tak někdy jistě uvažoval nad návštěvou některého z vinařství a s tím spojeným pobytem a degustací.

Zajímavá vinařství, která nabízí různé druhy pobytových balíčků, naleznete rozesetá téměř po celé moravě. Mnoho z nich pak nabízí pobytové balíčky, díky kterým si můžete užít prodloužený víkend, či několik dní v krásném prostředí vinařských krajů.

Největším tahounem pro pobyt ve vinařství je jistě již zmíněná řízená degustace v typickém vinařském sklípku, avšak během pobytu můžete v některých zařízeních využít i soukromé wellness, venkovní bazén, či hřiště.  Pokud tedy plánujete pobyt s rodinou, nemusíte se bát že by vinařství nebylo vhodnou volbou pro děti. I pro ně se zde najde spousta zážitkových programů a výletů po okolí.

Za vínem na kole

Vinařské oblasti jsou velmi oblíbené i pro cyklisty a to díky rozsáhlým naučným stezkám. Jedna z nejkrásnějších je naučná stezka Valtice. Začíná u zámku Valtice a pokračuje přes rozsáhlé valtické vinice až na kopec Reistna, odkud je krásný výhled na celý lednicko-valtický areál, který je zařazen do seznamu světových kulturních památek UNESCO. Tento pěti kilometrový okruh končí opět ve Valticích a zvládnete jej v jakémkoliv ročním období i pěšky. Valtice samotné mají velmi obsáhlou vinařskou historii a jsou centrem vinařského vzdělávání. 

Další známou stezkou je naučná stezka Mikulov. Na dvacet kilometrů dlouhé trase, která začíná přímo v Mikulově můžete shlédnout sklepení Mikulovského zámku, kde se nachází největší historický sud v Evropě. Dále pak pokračujete k dalším vinařským obcím pod Pálavou. Podél celé trasy jsou umístěny informační tabule, díky kterým se dozvíte zajímavosti ohledně ekologie vinic, historie jednotlivých obcích nebo třeba révokazu. Na trase projdete i dobře známé Horní Věstonice, kde byla nalezena světoznámá Věstonická venuše.

Pokud se chcete ale hlavně projet na kole v krásném prostředí vinic, využít můžete pobytu poblíž Znojemských vinařských stezek. Ty spojují pět a padesát vinařských obcí a měří úctyhodných 240 km. Za zmínku pak stojí i Strážnická vinařská stezka s celkovou délkou přes sto kilometrů. Na její trase leží města Bzenec, Strážnice, Uherský Ostroh a Veselí nad Moravou. Na trase, která vede převážně po silnicích 3. třídy můžete opět shlédnout spoustu památek a zajímavostí zdejšího kraje.

Nudit se rozhodně nebudete

Vzhledem k tomu, že vinařství a jejich okolí si čím dál tím více získává na oblibě v rámci dovolených a relaxačních pobytů, během celého roku se zde konají i zajímavé doprovodné akce.

Tou nejznámější je zřejmě festival otevřených sklepů. Ten nabízí dvakrát ročně možnost ochutnat vína zhruba třiceti vinařů přímo v jejich sklepech. Sklepy se otevírají vždy v pěti sousedních obcích, mezi nimiž je zajištěna autobusová doprava. Mimo skvělého vína na vás čeká i výborné jídlo a zážitky plné zábavy.

Vše ale nemusí být jen o víně, a tak si na své jistě přijdou i děti. Tradiční krojované hody, které se konají v různých městech po celé moravě pro ně jistě budou zajímavým zážitkem. Den plný tance a zpěvu můžete spojit i s návštěvou kulturních památek jako jsou zámky, či muzea. Zajímavý pro ně bude jistě i jarmark s ukázkou lidových řemesel.

Několikadenní pobyt můžete také s dětmi i bez nich oživit návštěvou Aqualandu Moravia, který nabídne vyžití pro všechny věkové kategorie.