Nejdivnější svatební zvyky po celé zemi aneb díky za rozbité talíře

Svatební tradice se diametrálně liší zemi od země. Některé jsou milé, například to, jak svatební hosté ve Švédsku líbají nevěstu nebo ženicha. Některé jsou docela nesmyslné, například manželům v Kongu je zakázáno se na svatební den usmívat. A některé jsou zdánlivě podivné, například zasnoubené páry v Mongolsku musí zabít kuře, aby našly zdravá játra, aby se mohly vzít. Ale to, co spojuje tyto zdánlivě nesourodé zvyky po celém světě, je jedna jednoduchá věc: láska.

nejdivnější svatební zvyky

Pokrývání hnusnými věcmi, Skotsko

Mezi nejdivnější svatební zvyky patří i pokrývání hnusnými věcmi. Podle skotské tradice jsou buď nevěsta, ženich nebo oba poléváni alkoholem, a potom je jejich přátelé pokrývají všemi možnými ne moc příjemnými věcmi. Mohou na ně sypat melasu, popel, bahno, zkyslé mléko, shnilá vejce, navrch přidat mouku, peří, rybí omáčku a další. Prostě čím nechutnější, tím lepší.

Takto špinavý pár se poté projde po městě. Tato tradice je známá již od pradávna, kdy se tímto způsobem odháněli zlí duchové, což přineslo nově sezdanému páru štěstí. No, tak bychom si přivolat štěstí rozhodně nechtěli!

Plivání na nevěstu, Keňa

V Keni, konkrétněji v keňském národě Massai, je zvykem, že otec nevěsty žehná své dceři tak, že na ni na konci svatebního obřadu prostě plivne. Konkrétně plivá na hlavu a hruď své dcery ve chvíli, kdy nevěsta opouští obřad se svým novým manželem. To je považováno za způsob, jak novomanželům přinést do života štěstí. Poté, co se tento „plivací proces“ odehraje, musí pár vyjít z místa konání obřadu a nesmí se ohlédnout zpět.

Falaka, Jižní Korea

V jihokorejských svatbách je poměrně jedinečná tradice, která se týká ženicha. Tento zvyk, známý jako falaka, zahrnuje bití do spodní části nohou ženicha. Falaka je specifický obřad, který se koná na konci obřadu. Až tento zvyk proběhne, ženich s nevěstou mohou odejít. Ženich si při této příležitosti sundá ponožky a boty a jeho rodina mu je po dobu konání tohoto zvyku střeží.

Poté každý z účastníků svatby přijde k ženichovi a bouchne jej do chodidla. Nohy jsou obvykle poraženy buď holí, nebo sušenou rybou. Smyslem obřadu je otestovat znalosti ženicha, a proto mu mezi bitím kladou různé otázky. Ačkoli to může znít trochu zlověstně, tento zvyk je opravdová zábava.

Líbání, Švédsko

Ve Švédku to mají žárlivé ženy opravdu těžké! Mají zde totiž polibkovou tradici, kdy kdykoli nevěsta opustí stůl při hostině, mají všechny dámy v místnosti možnost dát ženichovi polibek. Nicméně tato tradice probíhá oběma směry, takže pokud ženich z jakéhokoli důvodu stůl opustí, může kterýkoli z mužů v místnosti vstát, aby políbil nevěstu.

Žena v černém, Španělsko

Tradičně je zvykem, že španělská nevěsta má černé krajkové šaty a závoj zvaný mantilla přehozený přes hlavu a ramena, který symbolizuje její oddanost manželovi – prostě „dokud nás smrt nerozdělí“. Hodně tmavý, ale přesto silný symbol. V dnešní době působí černé svatební šaty jako symbol elegance, síly a sexuality – a mohou také představovat tajemnost, hloubku a promyšlenost.

Sedmidenní pařba, Maroko

Maročané vědí, jak pořádně pařit! Svatební oslavy často trvají až sedm dní s předsňatkovými obřady, přípravnými rituály a náročným svatebním dnem. I to se tedy řadí mezi nejdivnější svatební zvyky.

Tato velkolepá záležitost se skládá z několika změn oblečení, nekonečného tance, slavností, barevných ohňostrojů a spousty hudby. Svatební týden se často skládá z hammamského dne, což znamená začátek nové kapitoly v životě nevěsty.

Aby podstoupila rituál očištění, navštíví tradiční saunu zvanou Hamman, kdy ji doprovází její kamarádky a příbuzné. Poté se všechny nechají potetovat henou na rukou a nohou a má podobnou tradici jako indické svatby. A pak už se jenom paří. Když pomineme tu henu, myslíme, že by se tato tradice s přehledem chytla i u nás!

Pláč před svatbou, Čína

Mezi lidmi Tujia v čínské provincii S‘-čchuan je prováděn fascinující svatební rituál. Měsíc před svatbou musí nevěsta každý den jednu hodinu plakat. Deset dní poté, co začne, se k ní připojí i její matka – a za dalších deset dní poté i babička. I když by se to zdá trochu depresivní, tento pláč je vnímán jako projev radosti, lásky a vděčnosti.

No zlatý chomout, svatební pozvánky a rozbité talíře!

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hodně netradiční svatba

Hrozí vám svatba? Nebuďte suchar a koukejte to tam rozbalit takhle!