Trapasy v RIU. Ještě mrtvola a bude to komplet!

LOH v Riu? Jeden velký skandál a ostuda. Co všechno už se v Brazílii událo a jak se to vůbec mohlo stát? Špatná voda, fronty, politický podtext i nepřipravené sportoviště. Nechybí nic!

Původně tenhle článek měl být o dosud nejbizarnějších olympijských trapasech a eskapádách, které kdy kdo zažil, viděl nebo slyšel. Třeba to, jak se v roce 1912 ve Stockholmu ztratil maratonec Šizo Kanakuri. Nebo že si v roce 1904 na olympiádě v St. Louis běžec Fred Lorz usnadnil práci a svezl se 18 kilometrů autem.

Jenže už v momentě, kdy vyvrcholily pouhé přípravy na LOH v Riu de Janeiru, si právě tahle sportovní akce vysloužila status jedné z nejopruzáctějších olympiád. Na dlouhý seznam trapasů si tak, a to velmi slušně, vystačí sama. Co všechno se stalo předmětem kritiky, posměchů i vzteku? Člověk ani neví, kde začít…

Olympiáda? A kde?

Všechno to začalo dávno před zahájením olympijských her. Plovoucí pontonová rampa, ze které měli sportovci nasedat do svých lodí, se jen tak zřítila do moře. Jako příčina byla určena odfláknutá konstrukce, která nezvládla příliv.

Brazilci nic. Pohoda.

Poté se ukázalo, že víc sportovišť není zajištěno, připraveno a už vůbec ne zabezpečeno. Mezitím se začaly rojit spekulace o zálivu Guanabara, ve kterém plavaly odpadky, výkaly i mrtvoly.

Brazilci stále nic. Stále pohoda a klídek. „Vyčistíme,“ slibovali a pomaloučku se dali do práce. Zatímco se z vody tahaly mrtvoly, ozýval se křik fanoušků.

Fronty, které údajně nikdo nečekal

Ti v první den olympiády stáli v tříkilometrových frontách a za velkého vedra se snažili dostat dovnitř, jenže přes lážo plážo bezpečnostní kontroly to dost dobře nešlo, takže mnoho z nich nestihlo výkony svých oblíbenců (třeba na plážový volejbal nepřišel nikdo, stejně tak jako na házenou či box). Organizátoři se snad poprvé omluvili. To je sice šlechtí, ale další skandál na sebe nenechal dlouho čekat.

Co se stalo? Málo chloru!

Bazén pro vodní pólo a skoky změnil svoji barvu z modré na hnusně zelenou. Takovou zelenou, že některým se do ní nechtělo, což se není čemu divit. Aby to vypadalo, že je všechno v pořádku, přišla na řadu báchorka o laboratorních testech, které údajně potvrdily nezávadnost vody.  Viděl někdo někdy ty výsledky? Přece jenom, Brazílie je Brazílie…. I s těmi přesuny to tam vázne!

Čekám, čekáš, čekáme

Autobusová doprava byla šílená a pomalá, jak na vlastní kůži otestoval například tyčkař Kudlička a další, kteří měli stát dlouhé minuty v nekončících frontách. Když se někdo dav pokoušel obejít, dostalo se mu opovržení od ostatních.

Sedmibojařky si stěžovaly i na to, že řada lidí na této olympiádě nemluví anglicky, běžci nepochopili, že Brazilci mají čas nastavený úplně jinak. Je přece běžné, že vás na stadion nenechají jít s batohem a pak vás zhruba půl hodiny před závodem nechají svlečené bez vrchního oblečení, které má svaly udržovat v teple.

Když prostě nemůžeš dovnitř

Další kapitolou jsou elektrické stojany, které nikdo neumí obsluhovat, a navíc jsou podle dostupných informací rozbité. Ale aby všechno nebylo jen na organizátorech, tak i mezi sportovci se odehrálo pár trapasů politického rázu, které stojí za zmínku.

Izraelští sportovci, kteří z vesnice razili na slavnostní zahájení a hodlali nastoupit do autobusu čísla 22 mířící na stadion Maracaná, se potkali s Libanoncem, jež jim zatarasil cestu a upozornil je, že dovnitř, kde sedí jeho kolegové, nesmí. Důvodem je samozřejmě napětí mezi oběma státy.

Nenaděláš nic. Absolutně

Trenér izraelských jachtařů tuto zkušenost okomentoval slovem „hanba“ na svém Facebooku s tím, že toto chování je na olympijských hrách, kde jsou si všichni rovni, nepřípustné.

Podobně pohrdavě se zachoval i egyptský judista Islam El Shehaby, který odmítl podat ruku Izraelci Or Sassonovi, což mnohé vůbec nepřekvapilo. (Náhled ve videu.) Podle Mezinárodní judistické federace bylo s ohledem k rozkolu mezi arabskými zeměmi a židovským státem fajn, že se souboj vůbec uskutečnil.

Nás spíš udivuje fakt, že se uskutečnila tahle olympiáda – celá. S výčtem všech trapasů je to zázrak.

Tak co vás dostalo nejvíc?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Manželství je peklo. Vstupte do něj s humorem

Největší šoky z letošních Oskarů. Tohle nikdo nečekal!